Zeven effecten van het hebben van een narcistische moeder

Het hebben van een narcistische moeder kan betekenen dat we als volwassene niet voor onszelf kunnen zorgen en we voortdurend proberen te voldoen aan de behoeften van de mensen om ons heen, waardoor we onszelf op de tweede plaats zetten.
Zeven effecten van het hebben van een narcistische moeder

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Onze ouders zijn onze gezagsdragers. Tegelijkertijd fungeren ze als rolmodel en als ons eerste contact met de samenleving. Niet alle ouders geven echter het beste voorbeeld. Sommige ouders kunnen zelfs ernstige problemen in ons leven veroorzaken. In dit artikel gaan we het hebben over de gevolgen van het hebben van een narcistische moeder.

Als je moeder deze kenmerken heeft, is het belangrijk dat je de mogelijke effecten kent en actie onderneemt om mogelijke emotionele problemen in de toekomst te voorkomen.

Wat is een narcistische moeder?

Voordat we de gevolgen zullen bespreken van het hebben van een narcistische moeder, is het belangrijk om te begrijpen wat dit concept betekent.

Het eerste wat we in gedachten moeten houden, is dat narcistische mensen te veel van zichzelf houden. Als gevolg daarvan kunnen ze veel aandacht eisen van hun dierbaren en kan het moeilijk zijn om hen tevreden te stellen.

Hoewel zijzelf en hun kinderen door deze veeleisende houding uitstekende resultaten in het leven kunnen behalen, kunnen de emotionele gevolgen ernstig zijn.

Laten we eens kijken hoe deze eigenschap kinderen kan beïnvloeden.

1. De kinderen van narcistische moeders vergeten vaak hun eigen behoeften en verlangens

Bang kind

Een narcistisch persoon heeft altijd aandacht nodig, is arrogant en manipuleert graag anderen omdat ze het gevoel hebben dat ze het beste verdienen.

Een van de gevolgen van het hebben van een narcistische moeder is dat haar kinderen opgroeien met de behoefte om haar een plezier te doen.

In dit proces zien de kinderen zichzelf niet als individuen met hun eigen behoeften en wensen. Meestal worden ze een weerspiegeling van wat hun moeder wil en doen alles wat er van hen verwacht wordt.

Wanneer ze de opgelegde doelen bereiken, beloont hun moeder hen en leren ze om voortdurend deze genegenheid op te zoeken. Als gevolg daarvan hebben ze als ze ouder worden geen bewustzijn van hun eigen ruimte en proberen ze constant om aan de behoeften van anderen te voldoen voordat ze naar hun eigen wensen kijken.

2. Ze hebben een laag gevoel van eigenwaarde

Weinig zelfvertrouwen

Een ander effect van het hebben van een narcistische moeder is dat de kinderen alleen genegenheid ontvangen wanneer hun moeder iets van hen wil. Het probleem is dat deze moeders zo veeleisend zijn dat het moeilijk is om aan haar verwachtingen te voldoen.

Als gevolg daarvan zal de moeder haar kinderen laten zien dat ze niet goed genoeg zijn. Het gevolg hiervan is weer dat de kinderen zich altijd incompetent, onbekwaam en angstig voelen, en met een laag gevoel van eigenwaarde kampen.

3. Je worstelt om van jezelf te houden om wie je bent

Doordat ze zich niet goed genoeg voelen, hebben de kinderen van narcistische moeders het moeilijk om van zichzelf te houden en zichzelf te accepteren zoals ze zijn.

Het is normaal dat we allemaal dingen hebben die we niet leuk vinden aan onszelf en die we graag zouden willen veranderen. Mensen met stabiele ouders groeien echter op met het vermogen om positieve aspecten van zichzelf te vinden.

Een van de gevolgen van het hebben van een narcistische moeder is dat de kinderen van deze vrouwen problemen zullen hebben met het vinden van iets dat ze leuk vinden aan zichzelf.

Zelfs als ze belangrijke doelen behalen of alles bereiken wat ze willen, zal het nooit genoeg voor hen zijn.

4. Je voelt je meer een metgezel dan een zoon of dochter

Moeder en dochter

Door de enorme aandacht die dit soort ouders vraagt, draait het leven van hun kinderen om hen, hun problemen, hun behoeften en hun geluk.

Daarom worden de kinderen een emotionele steun en raken ze betrokken bij situaties waarin ze niet zouden moeten participeren. Deze kinderen nemen zoveel verantwoordelijkheden op zich, dat ze vergeten dat ze kinderen zijn. Uiteindelijk worden ze steeds meer een emotionele metgezel.

Mensen die dit soort ouders hebben gehad, hebben het gevoel dat ze hun hele leven bezig zijn geweest met het oplossen van de problemen van hun ouders.

Hoewel dit positief kan zijn in die zin dat zij hoogstwaarschijnlijk hebben geleerd problemen op te lossen en zelfvoorzienend te zijn, zullen ze een grote last voelen en zullen ze moeite hebben om anderen te vertrouwen.

5. Je ziet alles altijd negatief

Knuffel

Een narcistische moeder hebben betekent dat je voortdurend negatieve berichten ontvangt. Hierdoor leren de kinderen om ook kritiek en kwetsende woorden tegen zichzelf te uiten.

Het creëert een spiegeleffect. Ze leren het leven te zien zoals hun moeder dat deed en omdat ze alleen maar negatieve signalen ontvingen, praten ze op dezelfde manier tegen zichzelf.

6. Je leert je ware aard te verbergen

Een ander effect van het hebben van een narcistische moeder is dat deze kinderen leren om een deel van hun aard te ontkennen om te laten zien wat hun moeder van hen verwacht. Na verloop van tijd wordt dit proces van het ontkennen of verbergen van je ware aard normaal.

Als volwassenen kunnen deze mensen moeite hebben om te identificeren wie ze werkelijk zijn, wat hun ware verlangens zijn en wat ze werkelijk verwachten van het leven en van anderen.

7. Je saboteert jezelf

Verschillende emoties

Een narcistische moeder hebben betekent dat je altijd signalen ontvangt dat je niet goed genoeg bent. Dit bereidt de kinderen voor op het ergste van elke situatie.

Wanneer ze opgroeien, zullen ze vermijden om hun emoties kenbaar te maken om zichzelf zo veilig mogelijk te houden. Ze kunnen bijvoorbeeld voorkomen dat ze verliefd worden om niet in de steek te worden gelaten.

Hierdoor ontstaat er natuurlijk een vicieuze cirkel die leidt tot meer angst en onzekerheid.

Wat moet je doen als je een narcistische moeder hebt?

Een dergelijke relatie kan grote psychische schade veroorzaken, wat een grote impact kan hebben op je hele leven.

Als je een narcistische moeder hebt, moet je hulp of advies vragen om met de signalen om te gaan die je als kind hebt gekregen, om een bevredigender leven te kunnen leven. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.