Een lekker recept voor donuts met sinaasappel
Deze donuts met sinaasappel zijn een bewerking van een paastraktatie, maar je kunt er op elk moment van het jaar van genieten. Ze zullen sneller van het bord verdwijnen dan je ‘donut’ kunt zeggen!
Er zijn vele versies over de hele wereld, zoals de Franse beignets, de Spaanse dona, de Italiaanse ciambelle of de Nederlandse oliebollen. De versie die we hier vandaag presenteren is een van de mediterrane versies.
Donuts met sinaasappel zijn een klassieker
Deze donut is een beetje anders dan het traditionele recept. Hij bestaat uit bloem, suiker en eieren met een onmiskenbaar citrusachtig tintje van sinaasappel. Hij wordt gefrituurd.
Houd er rekening mee dat deze heerlijke zoetigheid veel calorieën bevat en een flinke hoeveelheid suiker. Maak ze dus geen onderdeel van je normale dieet, maar alleen als traktatie.
Zelfgemaakte zoetwaren hebben ingrediënten van hogere kwaliteit, maar je moet er niet te veel van eten. Bovendien moet je de consumptie ervan vooral beperken als je een dieet volgt om gewicht te verliezen of als je een onevenwichtige cholesterol- en triglyceridengehalte hebt (Engelse link).
Dit recept is zeer geschikt voor speciale gelegenheden, dus probeer het eens als je binnenkort gasten over de vloer hebt. Volg gewoon de onderstaande stappen en geniet van een smakelijke traktatie.
Dit recept is voor ongeveer 8 donuts. Pas het indien nodig aan je individuele behoeften aan. Voor deze donuts met sinaasappel heb je nog de volgende dingen nodig: een kom, staafmixer, citruspers, lepel of spatel, kleine koekenpan, een bakplaat en bakpapier.
Ingrediënten voor donuts met sinaasappel
- 6 eieren
- 2 sinaasappels
- een snufje zout
- olie om in te frituren
- 1½ kopje suiker
- 2½ kopjes bloem
- 1 pakje bakkersgist
- ½ deciliter milde olijfolie
Instructies
- Doe allereerst de suiker en de eieren in een grote kom en meng deze.
- Voeg vervolgens het sap van de twee sinaasappels, de schil, de olijfolie en een snufje zout toe. Klop het geheel tot een homogeen deeg.
- Doe dan de gist en de helft van de bloem erbij. Roer het met een lepel of een spatel en voeg beetje bij beetje meer bloem toe, totdat het moeilijk te mengen is met de lepel. Het moet homogeen zijn en een vrij dichte massa hebben.
- Bestrooi je werkvlak met bloem en leg het deeg erop.
- Smeer je handen dan in met een beetje olie omdat het deeg plakkerig is.
- Voeg vervolgens de rest van de bloem toe en bewerk het deeg met je handen – dat gaat veel gemakkelijker. Het eindresultaat moet glad en zacht zijn.
- Wikkel het deeg in plastic folie en laat het 30 minuten rusten.
- Nu is het tijd om de vormen te maken. Neem genoeg deeg om een bal van ongeveer 2 centimeter te maken en druk de wijsvinger en duim in het midden om het klassieke gat in je donut te maken.
- Strek het vervolgens uit en vergroot het voorzichtig om zo een ring van deeg te krijgen. Doe hetzelfde met de rest van het deeg.
- Zet nu een pan op het vuur met voldoende olie om te frituren. Zorg ervoor dat de olie niet rookt en frituur de donuts in batches van 3 wanneer de olie heet genoeg is. Draai ze halverwege om, zodat ze gelijkmatig bruin worden.
- Haal ze tot slot uit de olie als ze goudbruin zijn en leg ze op een met bakpapier bedekte schaal.
- Laat ze vervolgens een paar minuten rusten en ze zijn klaar om te serveren.
Lees ook eens:
Huisgemaakte sinaasappelcake in vijf minuten
Er zijn vele soorten donuts
Dit recept is slechts de basis, zodat je kunt variëren met een aantal van de ingrediënten. Vooral die ingrediënten die te maken hebben met de smaak, de toppings en zelfs de bereidingswijze.
Zoals we hierboven vermeldden, zijn deze donuts met sinaasappel klaar om te eten en heerlijk zodra ze gebakken zijn. Sommige mensen bestrooien ze graag met suiker en/of gemalen kaneel om ze een speciaal tintje te geven. Daarnaast kun je ze ook altijd glazuren.
Je kunt ze ook in de oven bakken, om het vetgehalte te verminderen. Volg gewoon dezelfde stappen als hierboven, maar bak ze 13 tot 15 minuten op 190 graden Celsius.
Leg de donuts op een met vetvrij papier beklede bakplaat of in een speciale donutvorm voordat je ze bakt, zodat de uiteindelijke vorm beter uitkomt.
Hoe dan ook, ze zullen heerlijk zijn als ontbijt, dessert of tussendoortje. Ze zijn heerlijk bij een ijsthee, een zelfgemaakte vruchtensoda of een chocolademilkshake.
Ook lekker om te maken:
Recepten voor een Spaanse sinaasappelflan
Dingen om in gedachten te houden voor het beste resultaat
Dit recept is vrij eenvoudig, dus volg het nauwkeurig op. Er zijn enkele manieren om te voorkomen dat je het eindresultaat verprutst. Denk daarbij aan de volgende aanwijzingen:
- Het belangrijkste onderdeel van het proces is geduldig te zijn bij het mengen van de ingrediënten. Een glad, goed gemengd deeg is de sleutel tot deze zoete traktatie, dus zorg ervoor dat je het goed kneedt.
- Laat je ook niet overweldigen door de vorm. Maak het niet ingewikkelder dan het is. Maak gewoon een strook met dezelfde hoeveelheid deeg en voeg de twee uiteinden samen om de vorm te krijgen als je denkt dat het maken van een gat te moeilijk is.
- De olie moet heet zijn als je begint te frituren, dus je moet de temperatuur goed op peil houden. Als de temperatuur te hoog is, wordt de donut namelijk niet gaar in het midden en kan hij ook snel verbranden.
- Tot slot moet je de donuts niet invriezen als je restjes overhoudt. In een glazen pot of een blikken doos blijven ze ongeveer twee weken goed. Bewaar ze op een koele, droge plaats en geniet ervan!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- DiNicolantonio J.J, et al. The evidence for saturated fat and for sugar related to coronary heart disease. Progress in Cardiovascular Disease. Abril 2016. 58(5): 464-472.