Een handleiding over geneeskrachtige stenen die je moet kennen

Van helende stenen wordt aangenomen dat ze bijdragen tot het evenwicht van geest, lichaam en ziel. Ontdek enkele van de meestgebruikte stenen en hun eigenschappen in dit artikel.
Een handleiding over geneeskrachtige stenen die je moet kennen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Veel mensen vertrouwen op alternatieve geneeswijzen als het gaat om het bevorderen van gezondheid en welzijn. Hoewel de wetenschap (Engelse link) blijft discussiëren over de effecten ervan, vinden sommigen toch voordelen in deze vormen van alternatieve therapie. Een van de meest controversiële onder hen is de toepassing van geneeskrachtige stenen. Ken je ze?

Kristallen zoals kwarts, amethist, en jaspis worden in bepaalde hindoeïstische en boeddhistische tradities gebruikt als een manier om een evenwicht tussen lichaam, geest en ziel op te wekken. Hun werking wordt echter niet door wetenschappelijk bewijs ondersteund, en er bestaat een zekere scepsis over. Waarom gebruiken sommige mensen ze dan toch nog? We vertellen het je in dit artikel.

Soorten geneeskrachtige stenen en hun toepassingen

Historische gegevens spreken over geneeskrachtige stenen als een oude vorm van natuurlijke geneeskunde die de energiestroom in lichaam en geest bevordert om lichamelijke en emotionele voordelen op te leveren. Hoewel deze effecten door de wetenschap weerlegd zijn, voelen sommige mensen zich nog steeds aangetrokken tot hun betekenis en vermeende krachten.

In feite zijn sommige deskundigen (Engelse link) het erover eens dat deze behandelingen inderdaad voor sommige mensen kunnen werken, maar niet precies vanwege de eigenschappen die er aan toegeschreven worden. Zoals een studie waarover gerapporteerd werd in The Permanente Journal (Engelse link) uitlegt, heeft de geest een sterker genezend vermogen dan algemeen aangenomen wordt.

Volgens dit onderzoek kunnen genezende stenen een indirect psychologisch effect (Engelse link) teweegbrengen dat invloed heeft op onze stemming en op hoe we met bepaalde gezondheidsproblemen omgaan. Als je dus overweegt om genezende stenen te proberen, is het belangrijk om scepsis over hun mogelijkheden te vermijden en open te staan voor het uittesten van hun effecten.

Maak kennis met enkele van de meestgebruikte stenen in het volgende deel van dit artikel.

Dit artikel zal je zeker bevallen:
Wat zijn je chakra’s en waar zijn ze goed voor?

Geneeskrachtige stenen die je moet kennen

Rozenkwarts

Rozenkwarts
Rozenkwarts is verbonden met menselijke relaties, en het gebruik ervan in de alternatieve geneeskunde richt zich vaak op de liefde.

Van rozenkwarts wordt aangenomen dat het helpt evenwicht te brengen in je relaties. Door zijn kleur associeert men deze steen algemeen met liefde.

Populaire literatuur suggereert dat rozenkwarts ook de kracht heeft om kalmte te brengen in tijden van rouw. Bovendien is hij ideaal om eigenwaarde en zelfvertrouwen op te bouwen.

Kristalkwarts

Een van de populairste genezende stenen is witte kwarts. In feite noemt men deze steen in veel culturen een “meestergenezer.”

Het wordt vaak gebruikt als hulpstof om het geheugen en de concentratie te verbeteren. Bovendien zegt men dat hij het immuunsysteem stimuleert en lichamelijk en geestelijk in evenwicht brengt.

Turkoois

Deze edelsteen wordt gebruikt als bondgenoot om lichaam, geest en ziel op één lijn te brengen. In die zin is het een goede keuze om emoties in evenwicht te brengen in tijden van angst of wanhoop.

Wat de lichamelijke eigenschappen betreft, zeggen sommigen dat het helpt bij de verzorging van de ademhalingswegen en de gezondheid van de botten.

Tijgeroog

Tijgeroog is een van de merkwaardigste geneesstenen. Hij wordt gewoonlijk geassocieerd met kracht en motivatie. Zo beweren velen dat hij helpt bij het overwinnen van angst, bezorgdheid of onzekere situaties.

Men beschouwt deze genezende steen als een amulet om te helpen bij professionele aangelegenheden.

Amethist

Van oudsher wordt amethist gebruikt als een beschermende en zuiverende steen. In het bijzonder is hij nuttig om negatieve gedachten uit te bannen en spirituele wijsheid te vinden.

Hij is ook een bondgenoot voor mensen met slaapproblemen, want men gelooft dat hij de rust bevordert. Er is echter geen bewijs dat dit ondersteunt. Intussen zijn er andere beweringen dat het helpt bepaalde kwalen te verminderen en onzuiverheden uit het lichaam te verwijderen.

Jaspis

In de complementaire geneeswijzen gebruikt men jaspis meestal bij situaties van hoge stress. Een veelgebruikte toepassing is om negatieve trillingen te “absorberen” en snel denken te stimuleren.

Hij brengt ook moed en vertrouwen over. Daarom is hij nuttig in situaties die mentale helderheid vereisen.

Obsidiaan

Dit is een van de geneeskrachtige stenen die het nauwst verbonden zijn met het evenwicht tussen geest en lichaam. Anekdotisch bewijs suggereert dat het mentale blokkades vermindert en zelfcompassie bevordert.

Aan de fysieke kant beweren sommige mensen dat het kan helpen bij spijsvertering en ontgifting.

Saffier

Rusteloosheid, staten van verdriet en angst zijn enkele van de emoties die saffier helpt overwinnen. Sommige mensen gebruiken het ook als amulet om voorspoed en kalmte aan te trekken.

Intussen versterkt het ook de intuïtie en helpt het bij het nemen van beslissingen. Andere voordelen hebben te maken met bloed, gezichtsvermogen, en emotionele gezondheid.

Robijn

Men beschouwd deze steen als een edelsteen en brengt hem in verband met sensualiteit, seksualiteit en intellect. Men gebruikt robijnen om een evenwicht in vitaliteit en energie op te wekken.

Op zijn beurt neemt met aan dat hij de bloedsomloop helpt stimuleren en de afvoer van gifstoffen bevordert.

Citrien

Als je optimisme en motivatie hoopt te bevorderen, kun je citrien niet overslaan als het om geneeskrachtige steentherapieën gaat. Men gebruikt hem als bondgenoot om mindfulness te bereiken en creativiteit te activeren. Sommigen geloven zelfs dat hij ideaal is om angsten te overwinnen.

Maansteen

Van dit kristal zegt men dat het “nieuw begin” vertegenwoordigt. Daarom is het nuttig bij innerlijke groeiprocessen. Overigens beweren sommigen ook dat het helpt gevoelens van stress en instabiliteit te verminderen, terwijl het positief denken en inspiratie verhoogt.

Bloedsteen

Bloedsteen wordt in de populaire cultuur gebruikt als een “schild” tegen slechte energieën. Men gelooft ook dat hij de bloedsomloop en de algemene vitaliteit helpt verbeteren.

Wat gevoelens betreft helpt hij bij prikkelbaarheid, agressiviteit en om ongeduld te verminderen.

Dit artikel vind je misschien interessant:
De voordelen van het gebruik van puimsteen

Granaat

Granaat wordt in verband gebracht met een verhoogd libido. Men gebruikt dit mineraal vaak om intimiteit te verbeteren en problemen te verminderen die iemands seksuele leven beïnvloeden.

Anderzijds brengt men het ook wel in verband met creativiteit en zelfvertrouwen.

Transparante olivijn of peridoot

Het gebruik van peridoot in helende steen therapie helpt om situaties van verval of depressie te overwinnen. Hij vertegenwoordigt rechtvaardigheid, liefde en genegenheid voor anderen. Sommigen noemen het de “steen van geluk.”

Waar moet je op letten bij het kiezen van de beste geneeskrachtige stenen?

Een handleiding over geneeskrachtige stenen die je moet kennen
Gemmotherapie is een vorm van deze alternatieve geneeskunde. Het richt zich op het gebruik van edelstenen voor therapie.

Het eerste dat je in gedachten moet houden is dat geneeskrachtige stenen geen eerstelijns behandeling voor gezondheidsklachten zijn. Hoewel men er enkele voordelen aan toeschrijft, moet je toch altijd eerst je arts raadplegen. Deze kristallen mogen alleen een aanvulling zijn, ongeacht de situatie.

Met dit duidelijk, is de beste manier om de meest geschikte te kiezen, na te gaan wat je voelt. Je moet de beste steen kiezen op basis van je huidige situatie.

Een goede optie is ze te integreren in meditatie of mindfulness praktijken. Ze kunnen ook ingebracht worden in accessoires voor dagelijks gebruik, zoals sieraden of rozenkransen.

Om ze te verzorgen spoel je ze gewoon af met koud water en een beetje zeezout. Volgens de populaire literatuur is dit de juiste manier om ze te reinigen en de “geabsorbeerde” energieën te verwijderen. Hierna moet je ze in het zonlicht laten drogen.

Wat moet je onthouden over geneeskrachtige stenen?

Het gebruik van kristallen of geneeskrachtige stenen gaat terug tot de oudheid. Culturen als het Hindoeïsme en het Boeddhisme promoten hun gebruik als een manier om een toestand van lichamelijk en geestelijk evenwicht te bereiken. En hoewel hun werking niet door de wetenschap bewezen is, blijven duizenden mensen op hun kracht vertrouwen.

In het algemeen wordt het gebruik ervan als ongevaarlijk beschouwd, zolang het complementair is aan een professionele medische behandeling. In geen geval mag het gebruik van helende stenen behandelingen vervangen die door medische of geestelijke gezondheidswerkers worden voorgeschreven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tabish SA. Complementary and Alternative Healthcare: Is it Evidence-based?. Int J Health Sci (Qassim). 2008;2(1):V-IX.
  • Crystal healing. (n.d.). Wikipedia. Available in https://en.wikipedia.org/wiki/Crystal_healing
  • Ishaque S, Saleem T, Qidwai W. Knowledge, attitudes and practices regarding gemstone therapeutics in a selected adult population in Pakistan. BMC Complement Altern Med. 2009;9:32. Published 2009 Aug 26. doi:10.1186/1472-6882-9-32
  • Schlitz M. Meditation, prayer and spiritual healing: the evidence. Perm J. 2005;9(3):63-66.
  • Wager TD, Atlas LY. The neuroscience of placebo effects: connecting context, learning and health. Nat Rev Neurosci. 2015;16(7):403-418. doi:10.1038/nrn3976

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.