Een droge huid behandelen, voor eens en altijd

Zoals met elk ander orgaan in ons lichaam, moeten we goed voor onze huid zorgen. Het volgen van een dagelijkse vochtinbrengende routine zal helpen om uitdroging te voorkomen. Hier zijn enkele ideeën om je te helpen de droogheid te beëindigen.
Een droge huid behandelen, voor eens en altijd

Laatste update: 20 september, 2018

De huid is het grootste orgaan van het menselijk lichaam en beschermt ons tegen allerlei externe factoren. Zoals met elk ander orgaan moeten we een droge huid behandelen om ervoor te zorgen dat het orgaan goed functioneert. 

Door blootstelling aan de zon, chemische producten en temperatuurschommelingen, lijdt onze huid aan structuur- en samenstellingsveranderingen.

Droogte van de huid kan ook een waarschuwing zijn dat ons lichaam uitgedroogd is.

In ieder geval is een droge, niet goed verzorgde en doffe huid oncomfortabel en esthetisch gezien niet echt wenselijk.

We willen allemaal een gehydrateerde huid en een gezond ogend gezicht. Als je echter vindt dat je huid vrij droog is, hebben wij van Gezonder Leven enkele geweldige ideeën die je in de praktijk moet brengen. Een droge huid behandelen, voor eens en altijd!

Hoewel een droge huid soms een genetische en erfelijke aandoening kan zijn, kan het ook het gevolg zijn van factoren zoals:

  • klimaat
  • blootstelling aan de zon
  • hoe we voor onze huid zorgen
  • huidaandoeningen

In veel gevallen droogt de huid uit door een gebrek aan vitamine A en E vanwege een slecht voedingspatroon of een dieet dat rijk is aan vetten maar weinig vitaminen bevat.

In gevallen van een ernstig droge huid kunnen mensen jeuk of een schilferende huid ervaren. Dit kan ook pijn doen en in sommige gevallen zelfs zweren veroorzaken.

De meeste gevallen van een droge huid ontstaan echter doordat je er niet goed voor zorgt. Het gebruik van agressieve zepen, het niet gebruiken van vochtinbrengende middelen of bescherming tegen de zon enz., zijn allemaal voorbeelden van onjuiste huidverzorging.

Je kunt alle bovengenoemde problemen oplossen door bepaalde stappen en tips te volgen die je zullen helpen de gezondheid van je huid te hernieuwen.

Een droge huid behandelen

Een droge huid behandelen

Over het algemeen zijn er bepaalde dingen die we allemaal zouden moeten doen om op een basisniveau voor onze huid te zorgen.

Geen misbruik maken van heet water, neutrale pH-zepen kiezen, je huid hydrateren na het douchen en bescherming tegen de zon gebruiken zijn essentieel als het gaat om de dagelijks routines om je huid gezond te houden.

Voor mensen met een zeer droge huid zijn er enkele trucjes die deel kunnen uitmaken van een dagelijkse routine om de textuur te verbeteren.

Een droge huid behandelen met een gezond dieet

Zoals we eerder al aangaven is een uitgebalanceerd dieet de sleutel voor onze gezondheid in het algemeen. Onze huid is hierop geen uitzondering. Door fruit en groente die rijk zijn aan vitamines te eten zal dit je helpen je huid van binnenuit te hydrateren. Je huid zal daardoor een gezonde glans krijgen.

Hoeveel water je per dag drinkt is ook een belangrijke kwestie.

Onthoud dat hoewel je de 2-liter-per-dag regel niet hoeft te volgen je wel de hoeveelheid water moet drinken die je lichaam nodig heeft en waar het om vraagt. Water is namelijk essentieel om het lichaam gehydrateerd te houden. Zorg er dus voor dat je het wel in je dieet opneemt.

Scrubben

Een droge huid behandelen door te scrubben

Hoewel mensen geloven dat het scrubben een droge huid nog meer uitdroogt, helpt het de huid juist te herstellen en te regenereren. Het hydrateert daardoor dus de huid dankzij het feit dat het dode huidcellen verwijdert.

Gebruik je favoriete product, of dit nu zout, suiker of koffiedik is. Kies er één die niet te schurend is voor je huidtype. Scrub met cirkelvormige bewegingen om alle dode huidcellen te verwijderen.

Melk

Als we verder kijken dan het alleen te drinken, bevat melk bepaalde eigenschappen wat het een ongelofelijk vochtinbrengend middel voor de huid maakt. Een droge huid behandelen met melk is dus een uitstekende optie.

Net zoals de Egyptische koningin Cleopatra deed, is baden in melk een geweldige optie voor mensen met een droge huid. Het hoge eiwitgehalte van melk verzacht en hydrateert de huid. Hierdoor blijft het lekker stevig.

  • Vul je bad met melk. Laat vervolgens jezelf (of alleen het droge gebied) 20 minuten in het bad weken.
  • Was daarna alle melk van je lichaam met warm water, maar zonder zeep.

De eiwitten zullen je huid binnendringen. Ze zorgen hierdoor voor een gezonde glans en hydratatie.

Etherische oliën

Een droge huid behandelen met etherische oliën

Etherische oliën staan er om bekend dat ze vitaminen en mineralen bevatten, die goed zijn voor de bestrijding van een droge huid.

Voeg een paar theelepels toe aan je dagelijkse vochtinbrengende crème. Hierdoor krijgt het namelijk extra hydraterende effecten die goed zijn werk kunnen doen voor je huid. Gebruik de crème één of twee keer per dag op de droogste delen van je huid.

Tonics

Voor je gezicht, wat één van de gebieden is waar droogheid het meest voorkomt, kun je tonics gebruiken. Tonics helpen je gezicht schoon te maken en make-up te verwijderen. Daarbij hydrateren ze je huid nog meer.

Maak je eigen tonic van olijfolie en melk door vier eetlepels melk aan de olie toe te voegen en dit goed te mengen. Gebruik vervolgens een watje. Dompel het in de tonic en dep het daarna op je gezicht.

Je zult de resultaten binnen een paar dagen zien en je gezicht zal veel meer gehydrateerd aanvoelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.