Een aantal behandelingen van diverticulitis

Diverticulitis is een ziekte waar je heel voorzichtig mee moet zijn. Het volgen van een dieet dat rijk is aan vezels en veel water drinken maakt deel uit van de behandeling om chirurgische ingrepen te voorkomen.
Een aantal behandelingen van diverticulitis

Geschreven door Ivan Aranaga Amengual

Laatste update: 23 augustus, 2022

Heb je ooit al gehoord van deze behandelingen van diverticulitis? Je moet voortdurend voor je lichaam zorgen. Het is immers noodzakelijk om steeds meer gezonde gewoontes toe te voegen aan je levensstijl, zodat je een goede levenskwaliteit hebt en tegenslagen vermijdt.

Als het gaat om je gezondheid, moet je niet aarzelen en je moet aandacht besteden aan de details. Daarom moet je met je arts communiceren over elke situatie waar je je zorgen over maakt.

Een van de aandoeningen die je niet over het hoofd mag zien is diverticulitis.

De oorsprong ligt in de dikke darm en kan van een minder belangrijke aandoening naar eentje van dodelijke proporties gaan. Daarom is het aanbevolen dat je alles doet wat in je vermogen ligt om de voedingsgewoonten te volgen die de ontwikkeling van deze ziekte voorkomen.

Behandelingen van diverticulitis

Broccoli als behandeling van diverticulitis

Het doel van de behandelingen van diverticulitis is om te voorkomen dat de gevormde uitstulpingen (divticula) schade toebrengen aan je lichaam. In elk geval is het belangrijk om het advies van een specialist op te volgen.

Een zeer belangrijk punt is je dieet. Het is essentieel om een dieet dat rijk is aan vezels tot de letter op te volgen. Om de ziekte te voorkomen en om ergere problemen te voorkomen wordt aangeraden dat je veel fruit, groenten en granen eet.

Wij raden je aan om het aantal vezels geleidelijk te verhogen, zodat je lichaam zich kan aanpassen aan de verandering. Op die manier kun je voorkomen dat je last krijgt van buikpijn. (Dit mag alleen op het moment dat de ziekte nog geen ernstig niveau heeft bereikt.)

Onder de voedingsmiddelen die nuttig kunnen zijn bij het omgaan met deze vervelende aandoening zijn kool en broccoli. Aardappelen, tarwebrood en appels zijn ook geweldige opties.

Aanbevolen recept

Een makkelijk recept met linzen en paddenstoelen

Een makkelijk recept is er een met linzen en paddenstoelen. Om dit gerecht te maken, zijn de volgende ingrediënten noodzakelijk:

Ingrediënten

  • 350 gram linzen
  • 450 gram champignons
  • 1 teen knoflook
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel bloem
  • 1 grote ui

Bereiding

Kook de linzen en doe ze in een koekenpan met de olie en de reeds gesneden champignons en ui. Meng de ingrediënten goed en voeg dan de knoflook toe.

Als de problemen aanhouden of verergeren, moet je niet doorgaan met het eten van dit gerecht. Een paar dagen later zou het ongemak aanzienlijk moeten afnemen.

Van daaruit moet je beginnen met het dieet.

Een andere gewoonte die je moet aanpassen voor het welzijn van het getroffen gebied is het drinken van veel water.

Besteed aandacht aan medicijnen

Besteed aandacht aan medicijnen

Het kan zijn dat wordt aangeraden om een vezelsupplement te nemen. Door voor dit alternatief als oplossing te kiezen, is het normaal dat de arts de patiënt vraagt om het drie keer per dag in te nemen, aangezien de doses van dit voedingssupplement je lichaam tot 10 gram kunnen geven.

Met de hulp van je arts

Met de hulp van je arts

Als de situatie verslechtert zijn er ook andere methoden die dienst doen als behandelingen van diverticulitis.

Deze ziekte kan zich bijvoorbeeld manifesteren door bloedingen. Hoewel dit soms kan stoppen zonder dat je enige behandeling nodig hebt, moet je toch naar je huisarts gaan als er bloedingen vanuit het rectum plaatsvinden. In deze situaties zal de specialist proberen de plek te achterhalen waar de bloeding is ontstaan door middel van een colonscopie of een gecomputeriseerde tomografie.

Als het niet over gaat, is de laatste optie een abdominale interventie, ook wel bekend als een dikke darmresectie. Het doel is om het meest aangetaste deel te verwijderen en vervolgens de delen van de darm die nog over zijn aan elkaar te zetten.

Een ander probleem dat gepaard kan gaan met diverticulitis, en dat ook snelle interventie vereist, is een buikvliesontsteking. Hiervoor is zo snel mogelijk een operatie nodig. Als het niet snel genoeg wordt behandeld, kan het dodelijk zijn.

Als de patiënt een perforatie heeft in het getroffen gebied, moet dit ook direct worden behandeld.

Abcessen zijn ook mogelijk. De specialist moet voorzichtig te werk gaan om het te behandelen als de voorgeschreven medicijnen geen baat hebben gehad.

Mensen die aan deze ziekte hebben geleden, hebben meegemaakt dat de darmen soms geblokkeerd raken.

Alleen als de blokkade volledig is, is er een ingreep nodig. Een gedeeltelijke obstructie betekent niet noodzakelijk dat je naar de operatiekamer hoeft. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.