Droge en gebarsten handen: bescherming tegen de kou
Heb je ooit droge en gebarsten handen gehad? Zo ja, dan moet je weten hoe vervelend en pijnlijk ze kunnen zijn. De handen zijn bijzonder gevoelig voor het winterweer en mensen die met hun handen werken, hebben niet altijd de luxe om handschoenen te dragen. Is er dus iets dat we kunnen doen om ze te beschermen?
De huid die onze handen bedekt, raakt vaak droog en gebarsten. Dit komt omdat er haarzakjes aan de bovenkant zitten en ze een minimale vetproductie hebben. De bovenkant van je handen heeft dus heel weinig elementen om zichzelf tegen slecht weer te beschermen en ze drogen gemakkelijker uit.
Het is een heel andere situatie met onze handpalmen, omdat deze wel bescherming tegen barre weersomstandigheden hebben. Ze produceren bijvoorbeeld zweet om de temperatuur te regelen.
Koud weer leidt tot gebarsten handen, omdat het vaak droog is en de cellen uitdrogen. Een droge huid resulteert in breuken in de celverbinding en dit geeft het gebarsten uiterlijk.
Oorzaken geassocieerd met droge, gebarsten handen
Een plotselinge temperatuursverandering, evenals contact met een aantal irriterende stoffen, kan tot overmatige droogheid en barsten in je handen leiden. Gebarsten handen zijn niet alleen aan koude temperaturen te wijten (Engelse link).
Er zijn andere omstandigheden in de winter die men met een gebarsten huid kan associëren, samen met enkele niet-weergerelateerde omstandigheden. Plotselinge temperatuurveranderingen komen vrij vaak voor.
Velen van ons leven in te sterk verwarmde binnenomgevingen en onze huid krijgt een thermische schok als we naar buiten gaan. Deze verandering van warm naar koud is vrij slecht voor je huid.
Zoals we hierboven al zeiden, leidt blootstelling aan koude temperaturen tot uitdroging. Je zou ook kunnen denken dat het regelmatig hydrateren van je huid je handen vochtig zal houden.
Dit is echter helemaal niet het geval. Integendeel, vocht kan zelfs contraproductief zijn wanneer het aan een koude omgeving wordt toegevoegd, en dit kan de huid verder uitdrogen.
Naast koud weer kunnen agressieve huishoudelijke chemicaliën zoals wasmiddelen, insecticiden en zelfs de zeep en lotions die we gebruiken onze huid uitdrogen en laten barsten.
Met dit in gedachten ontwikkelen sommige bedrijven nu producten om je huid tegen barsten te beschermen in plaats van het erger te maken. Oppervlakteactieve zepen bijvoorbeeld.
Reeds bestaande dermatologische aandoeningen (Spaanse link) en auto-immuunziekten zijn ook een factor als het om een droge en gebarsten huid gaat. Mensen met psoriasis merken bijvoorbeeld dat hun symptomen elk jaar verergeren. Andere hormonale aandoeningen, zoals hypothyreoïdie en diabetes, hebben ook een negatieve invloed op de huid.
Lees ook:
Zorg voor je handen en voeten
Maatregelen om droge, gebarsten handen te voorkomen
Tijdens de winter moet je je handen met handschoenen beschermen. Zorg er bovendien voor dat je ze met lauw water wast. Als het om je huid gaat dan hoef je je geen zorgen over de winter te maken. Dit is omdat er bepaalde maatregelen zijn die je kunt nemen om droge, gebarsten handen te voorkomen. Hier zijn er een paar:
- Was je handen met zeep en warm water. Je moet ze vaak wassen, ongeacht het weer, en het is het beste om dit met lauw water te doen.
- Draag indien mogelijk handschoenen, zowel om ze tegen slecht weer als tegen agressieve stoffen te beschermen. Zorg ervoor dat je huid niet in direct contact met giftige stoffen komt. Houd ook je vingers warm.
- Vochtinbrengende middelen: niet elke lotion is nuttig om droge, gebarsten handen tijdens de winter te voorkomen. We raden daarom aan om die te gebruiken die speciaal zijn samengesteld om de droge huid te hydrateren. Nog beter is het als je er een kunt vinden die een soort substantie bevat die van haver is afgeleid. Breng het niet alleen op je huid aan, maar strek het uit naar je nagels.
Handige zelfgemaakte remedies
Droge, gebarsten handen zijn niet het gevolg van bacteriën en daarom is er geen medicijn om ze te behandelen. Alles wat je nodig hebt zijn preventieve maatregelen en betere gewoonten.
Er zijn enkele zelfgemaakte remedies die je kunt proberen om verlichting te krijgen. Deze formules zijn geweldig om je huid te hydrateren en het beste is dat ze geen agressieve stoffen bevatten. Onder de nuttige zelfgemaakte bereidingen zitten onder andere:
- Vaseline: gebruik het zoals het is, zonder er iets aan toe te voegen. Vaseline vormt een isolerende barrière op de huid en houdt deze veilig bij blootstelling aan koude temperaturen. We raden aan om dit wekelijks te doen.
- Tarwe: Warme tarwezemelen zijn een ander geweldig product voor de huid van je handen. Kook ze in water en laat het dan afkoelen. Dompel je handen er herhaaldelijk in en zorg ervoor dat het niet te heet is voordat je het doet.
- Honing: deze stof heeft veel algemene gezondheidseigenschappen, vooral als het op de huid aankomt. Het vormt een isolerende laag op je handen. Meng het met wat gesmolten boter en laat het afkoelen. Het enige probleem met dit mengsel is dat het vlekken maakt op alles waar het mee in aanraking komt. We raden daarom aan om de behandeling te doen wanneer je handen inactief zijn.
- Eigeel: dit is een natuurlijke vochtinbrengende crème. Klop het een beetje op en breng het aan en laat het tien of twintig minuten op je handen zitten. Herhaal deze behandeling driemaal per week. Het moet meer dan genoeg zijn om te voorkomen dat je handen als gevolg van blootstelling aan koude temperaturen barsten.
Conclusie
Koud weer heeft de perfecte omstandigheden om je handen uit te drogen en te laten barsten. Een geweldige manier om dit te voorkomen, is door zoveel mogelijk handschoenen te dragen. En zoals we hierboven hebben uitgelegd, zijn er ook veel natuurlijke producten die je kunt gebruiken als vochtinbrengende crème.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Mañez, V. Muñoz, et al. “Dermatitis atopica (DA): hidratación y plan de cuidados.” Enfermería Dermatológica 1.1 (2007): 16-23.
- María Eugenia Iglesias Zamora. «Protocolo de Vigilancia Sanitaria Específica para los trabajadores expuestos a Dermatosis Laborales». Comisión Delegada de 25 de
febrero de 2003. DEPARTAMENTO DE SALUD DEL GOBIERNO DE NAVARRA. https://www.saludcastillayleon.es/profesionales/es/saludlaboral/protocolos-vigilancia-salud-especifica.ficheros/1224226-Dermatosis.pdf. - Rupal Christine Gupta, MD (2015). Psoriasis. The Nemours Foundation. https://kidshealth.org/es/teens/psoriasis-esp.html.
- W. Uter , O. Gefeller , HJ Schwanitz (1998). Un estudio epidemiológico de la influencia de la estación (aire frío y seco) en la aparición de cambios irritantes en la piel de las manos. https://www.infona.pl/resource/bwmeta1.element.elsevier-d3f80497-6401-3c79-9c2a-4e07dc65bf7b/tab/summary.