Drie stappen naar een gezondere dikke darm
Gezonde darmen zijn de sleutel tot een algehele goede gezondheid, omdat de darmen worden geassocieerd met het verwijderen van gifstoffen, de opname van voedingsstoffen en een goed werkend immuunsysteem. Dus, boost je algehele gezondheid door de nodige stappen te volgen naar een gezondere dikke darm.
Lees verder om erachter te komen welke drie stappen zo belangrijk zijn dat je ze beslist niet kunt overslaan als je een gezondere dikke darm wilt: een dieet gebaseerd op ‘whole foods’, regelmatige reiniging en het juiste probiotische supplement.
Waarom je een gezondere dikke darm wilt
Je darmen spelen verschillende rollen in je lichaam:
- Ze voltooien het spijsverteringsproces.
- Ze zijn ook verantwoordelijk voor de opname van voedingsstoffen (die vervolgens in de bloedbaan terechtkomen), dit doen ze via de wanden.
- Een gezonde dikke darm bewaart en verwijdert ontlasting.
- Bovendien reguleren je darmen de balans van water in je lichaam.
- En ze zijn gekoppeld aan het immuunsysteem.
Daarom is het ook zo belangrijk om een gezonde dikke darm te hebben. Een ongezonde dikke darm zal er namelijk voor zorgen dat je lichaam niet naar behoren kan functioneren, wat zowel op de korte als lange termijn tot problemen zal leiden.
We raden ook aan om te lezen: Een betere gezondheid begint in de darmen
Drie stappen naar een gezondere dikke darm die je niet kunt overslaan
Volg voor een gezondere dikke darm de volgende stappen op.
1. Eet onbewerkte voedingsmiddelen
Je dieet zou gebaseerd moeten zijn op onbewerkte voedingsmiddelen. Het eten dat je consumeert zou niet geraffineerd moeten zijn, aangezien er tijdens het raffinageproces vezels verloren gaan.
Met andere woorden, verwijder geraffineerde granen en witte bloem en suiker volledig uit je dieet.
Daarnaast is het belangrijk dat je dieet dierlijke eiwitten bevat (rood vlees, vis, eieren, zuivelproducten). Toch moet de nadruk vooral liggen op de volgende voedselgroepen:
- Groenten en fruit
- Peulvruchten
- Volkoren granen
- Noten en zaden
- Champignons
- Zeewier
Waarschuwing over het consumeren van vezels:
Wanneer je vezelrijk voedsel eet, is het tevens belangrijk om meer water te drinken, omdat je darmen anders verstopt zouden kunnen raken.
Als je voorheen voornamelijk geraffineerd voedsel at, dan kun je wanneer je ineens meer vezels gaat eten, de eerste paar dagen last krijgen van constipatie, omdat je lichaam zich moet aanpassen aan de verandering.
Voedingsmiddelen die toegevoegde vezels bevatten zijn niet de beste optie voor je dikke darm, omdat ook in het geval van vezels overdaad schaadt.
Zorg er dus gewoon voor dat je elke dag voldoende groenten en fruit eet. Dit zal vervolgens ervoor zorgen dat je op natuurlijke wijze de vezels binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.
2. De dikke darm reinigen
Je dikke darm vormt het laatste onderdeel van je spijsverteringskanaal en is het orgaan dat verantwoordelijk is voor het verwijderen van afvalstoffen.
Daarom is het van essentieel belang om je dikke darm zo nu en dan op natuurlijke wijze te reinigen, om te voorkomen dat gifstoffen zich ophopen.
Je kunt hiervoor deze remedie gebruiken:
Ingrediënten
- 1 eetlepel chiazaad (10 g)
- 3 abrikozen
- 1 kopje water (200 ml)
- Het sap van een halve citroen
- 1 eetlepel extra vierge kokosolie of olijfolie (15 g)
Wat je moet doen
- Laat het chiazaad en de abrikozen eerst gedurende de nacht weken in een kopje water.
- Klop de volgende ochtend het water, de zaden en de abrikozen (ontpit) op, samen met het citroensap en de olie.
Hoe je dit middel inneemt
- Neem dit middel ‘s ochtends vroeg in op een lege maag, minstens een half uur voor het ontbijt.
- Je kunt dit middel één keer per week of eens in de twee weken gebruiken.
3. Probiotica
De derde stap die je niet kunt overslaan als je een gezondere dikke darm wilt, naast het eten van onbewerkte voedingsmiddelen en het af en toe reinigen van je darmen, is het beschermen van de darmflora door regelmatig probiotica te eten.
Er zijn verschillende factoren die de gezonde bacteriën in je darmflora kunnen beschadigen:
- Antibiotica en andere medicijnen
- Een onevenwichtig dieet dat onder andere veel bewerkt voedsel en additieven bevat
- Darmproblemen
- Stress en emotionele omstandigheden
- Een sedentaire levensstijl
Probiotica supplementen
Om de darmflora te beschermen en de groei van gezonde bacteriën te bevorderen, kun je er ook voor kiezen om probiotica in te nemen in de vorm van een supplement. Dit soort supplementen moeten vrijwel altijd op een lege maag in worden genomen, twee uur vóór en na elke maaltijd.
Dit is een vereiste om ervoor te zorgen dat deze supplementen naar behoren werken. Als je ze mengt met voedsel, zullen ze namelijk alleen maar de spijsvertering verbeteren.
Er bestaan een hoop verschillende soorten probiotica en deze variëren echter enorm in kwaliteit. Hoe meer stammen ze bevatten, hoe completer en effectiever ze zullen zijn. Je kunt ze tijdelijk innemen of wanneer je hulp nodig hebt om je stoelgang in beweging te krijgen.
Je kunt er ook voor kiezen om gefermenteerd voedsel toe te voegen aan je dieet. Dit soort voedingsmiddelen zijn namelijk ook rijk aan probiotica. Enkele van de meest aanbevolen gefermenteerde voedingsmiddelen zijn:
- Kefir
- Natuurlijke yoghurt
- Zuurkool
- Komboecha
- Misosoep
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Pearse Lyons, T., & Chapman, J. D. (2017). Probiotics. In Non-Traditional Feeds for Use in Swine Production (1992). https://doi.org/10.1201/9780203711248
- De Vrese, M., & Schrezenmeir, J. (2008). Probiotics, prebiotics, and synbiotics. Advances in Biochemical Engineering/Biotechnology. https://doi.org/10.1007/10_2008_097
- Slavin, J. (2013). Fiber and prebiotics: Mechanisms and health benefits. Nutrients. https://doi.org/10.3390/nu5041417