Drie natuurlijke oplossingen om je navel te reinigen

De navel is een lichaamsdeel dat mensen vaak negeren. Het schoonhouden van de navel is echter essentieel om infecties en problemen te voorkomen. Ontdek hier hoe je je navel het beste kunt schoonmaken!
Drie natuurlijke oplossingen om je navel te reinigen

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Maak jij je navel schoon? Droog je je navel goed af na het douchen? Waarschijnlijk niet. Dit komt omdat het een lichaamsdeel is dat veel mensen over het hoofd zien. Een goede hygiëne van dit lichaamsdeel kan echter het risico op verschillende infecties verminderen. Het is belangrijk om je navel te reinigen.

De navel verzamelt vaak vocht en vuil, waardoor het de perfecte plek is voor bacteriën om te groeien. Dit kan leiden tot omphalitis, een infectie van de navelstreng. In dit artikel ontdek je daarom hoe je navel te reinigen met natuurlijke oplossingen.

Hoe je navel te reinigen op een natuurlijke manier

Wat kan je navel vies maken? Dit deel van het lichaam kan vervuild worden door bijvoorbeeld:

 • bepaalde soorten stoffen
 • strandzand
 • dode huidcellen die van nature loskomen
 • vet dat ons lichaam produceert

Na het nemen van een bad of douche moet je ervoor zorgen dat je je navel goed afdroogt.

Vrouw op het strand

Zoals gezegd is de navel in het algemeen een lichaamsdeel dat veel mensen negeren. Het accumuleert vaak vet, dode huidcellen en vuildeeltjes.

Overmatig vuil in je navel kan jeuk, roodheid en overmatige droogheid veroorzaken. Als er een gebrek aan hygiëne is, kunnen bacteriën zich verspreiden. Dit kan resulteren in schimmels en infecties die ook slechte geuren kunnen veroorzaken. Om dit te voorkomen moet je je navel dus elke dag schoonmaken. Laten we eens kijken hoe je dit het beste kunt doen.

1. Tea tree olie om je navel te reinigen

Een verbazingwekkende eigenschap van tea tree olie is dat het een schimmelwerend middel is. Het is dus een geweldige bondgenoot om infecties en schimmels te bestrijden waaraan je kunt worden blootgesteld als je dit deel van je lichaam niet goed reinigt.

 • De beste manier om tea tree olie te gebruiken om je navel schoon te maken, is door een kleine druppel op een wattenstaafje aan te brengen.
 • Gebruik dit vervolgens om je navel mee schoon te maken.
 • Zorg er echter voor dat je het niet overdrijft met de olie, omdat het de gevoelige huid van je navel kan irriteren.

2. Alcohol met rozemarijn

Alcohol met rozemarijn is een geweldige remedie voor een navelstreng infectie. Als je navel slecht ruikt, gebruik dan alcohol met rozemarijn om je te helpen dit gebied schoon te maken en tegelijkertijd een aangename geur achter te laten.

Alcohol met rozemarijn om je navel te reinigen

Rozemarijn heeft verbazingwekkende aromatische eigenschappen die het in deze gevallen onmisbaar maken. Ook beschadigt het de gevoelige huid van de navel niet.

 • Gebruik een wattenstaafje om het aan te brengen.
 • Voordat je dit doet raden we je aan om je navel goed te wassen en goed te drogen.
 • Maak je navel vervolgens schoon met de alcohol met rozemarijn.

Alcohol met rozemarijn is een van de beste oplossingen voor het reinigen en desinfecteren van je navel. Door het in kleine hoeveelheden toe te passen blijft het gebied vrij van onzuiverheden en onaangename geuren.

3. Kokosolie

De laatste natuurlijke oplossing die je zou kunnen gebruiken is kokosolie. Gebruik het echter alleen nadat je je navel hebt schoongemaakt met tea tree olie of alcohol met rozemarijn.

Omdat kokosolie een geweldige vochtinbrengende crème is, gebruiken veel mensen het dagelijks. Het heeft ook eigenschappen die de bacteriën kunnen helpen verminderen die zich in je navel mogelijk hebben verspreid.

Daarom raden we aan om het alleen te gebruiken na het reinigen van het gebied met de bovenstaande opties. Op deze manier is je navel vrij van infecties en problemen.

Besteed ook aandacht aan het reinigen van je navel, naast de rest van je lichaam

Het is mogelijk dat je er tot nu toe niet eens bewust van was dat je je navel volledig negeerde. Onthoud echter dat het van groots belang is dat je je navel goed afdroogt na het douchen.

Ook als je in het verleden wel eens last hebt gehad van irritatie van je navel, jeuk of roodheid, raden we je aan om de oplossingen die we in dit artikel met je hebben gedeeld minstens één keer per week te gebruiken. Op deze manier verminder je het risico op infecties die dit deel van je lichaam kunnen beïnvloeden.

Als je al symptomen hebt die er op kunnen wijzen dat er iets mis is, aarzel dan niet om contact op te nemen met je huisarts. Hij zal waarschijnlijk een geschikte crème voorschrijven om de infectie te elimineren.

Daarna moet je het advies dat we hier gedeeld hebben in gedachten houden, zodat het je niet opnieuw overkomt. Maak jij je navel schoon? Zo ja, hoe doe je dat? Deel het met ons!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Galindo, J., González, N., Delgado, D., Sosa, A., González, R., Torres, V., … & Cairo, J. (2009). Efecto del aceite de coco en la población de bacterias metanogénicas y su relación con otros grupos microbianos del rumen en condiciones in vitro. Revista Cubana de Ciencia Agrícola43(2).
 • Martinello, M.A., & Pramparo, M.. (2005). Poder Antioxidante de Extractos de Romero Concentrados por Destilación Molecular. Información tecnológica16(5), 17-20. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-07642005000500004
 • Pérez Mendoza, Magdialis, & Berasategui Hernández, Kenia. (2015). Caracterización clínico-epidemiológica de la onfalitis en un servicio de Neonatología. Medicentro Electrónica19(3), 157-159. Recuperado en 28 de marzo de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30432015000300004&lng=es&tlng=es.
 • Terzi V, Morcia C, Faccioli P, Valè G, Tacconi G, Malnati M. In vitro antifungal activity of the tea tree (Melaleuca alternifolia) essential oil and its major components against plant pathogens. Lett Appl Microbiol. 2007;44(6):613-618. doi:10.1111/j.1472-765X.2007.02128.x
 • Ogbolu DO, Oni AA, Daini OA, Oloko AP. In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria. J Med Food. 2007;10(2):384-387. doi:10.1089/jmf.2006.1209

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.