Drie infusies om de symptomen van griep te verlichten
Er zijn veel mensen die medische behandelingen willen aanvullen om de symptomen van griep te verlichten met natuurlijke alternatieven. Vandaag zullen we 3 infusies toelichten die je kunnen helpen.
In het geval van griep of verkoudheid is de behandeling gebaseerd op je symptomen. Indien nodig zal je arts je het meest geschikte alternatief kiezen om het slijm en ongemak te verlichten. Daarnaast kun je infusies gebruiken om de klachten te verlichten. Lees verder voor meer informatie!
Wat zijn de symptomen van griep?
De griep is een ziekte die wordt veroorzaakt door het influenzavirus. In de volksmond worden griep en verkoudheid door elkaar heen gebruikt, maar beide ziektes worden door verschillende virussen veroorzaakt. Er zijn drie soorten griepvirussen: A, B en C.
- De meeste verkoudheidsepidemieën zijn het gevolg van het verkoudheidstype A.
- Type B veroorzaakt minder uitgebreide epidemieën en zorgt voor een milde variant van de griep.
- Als het gaat om type C gaat, komt deze minder frequent voor en veroorzaakt een soort verkoudheid, met name bij kinderen.
Het griepvirus wordt van persoon op persoon overgedragen, meestal doordat ziekteverwekkers bij hoesten en niezen in de lucht komen. Daarom is het een acute infectieziekte die de luchtwegen aantast en ook een aantal algemene karakteristieke symptomen veroorzaakt, zoals:
- hoofdpijn
- koorts
- Ademhalingsproblemen zoals hoesten, keelpijn en loopneus
- spijsverteringssymptomen
- algehele malaise
Hoewel het normaal gesproken een milde ziekte is die uit zichzelf weer geneest, kan het in bepaalde gevallen ernstig worden. Bij oudere patiënten of patiënten met chronische ziekten – zoals aan de luchtwegen of het hart – kan deze ziekte gevaarlijk zijn.
Omdat het een virale oorsprong heeft, is het gebruik van antibiotica volledig gecontraindiceerd. De reden hiervoor is dat het gebruik van antibiotica bij een virusinfectie het risico op complicaties juist verhoogt.
Hoe kun je de symptomen van griep voorkomen?
Er zijn verschillende tips die je kunt toepassen om deze veelvoorkomende ziekte in de winter te voorkomen. Regelmatig vitamine C consumeren is goed voor het versterken van je immuunsysteem. Op deze manier is je lichaam goed voorbereid om verschillende infectieuze micro-organismen te bestrijden.
Ook is er een vaccin tegen het griepvirus. Dit vaccin wordt ieder jaar opnieuw gesynthetiseerd met inactieve virussen. Er zijn immers verschillende varianten van de griep. De keuze voor wat men gebruikt als vaccin is afhankelijk zijn van het type virus die de epidemie van de voorafgaande winter heeft veroorzaakt.
Het vaccineren wordt aanbevolen voor personen met een hoog risico zoals:
- ouderen ouder dan 65
- mensen met aandoeningen aan de luchtwegen
- gezondheidsmedewerkers
Met dit vaccin hebt je 50 tot 80% kans op bescherming tegen het virus. De vaccinatie is meestal beschikbaar tussen september en november, afhankelijk van de datum van de eerste gevallen en de evolutie van het virus.
In sommige gevallen kan een arts besluiten dat er ook grieppreventie gegeven moet worden die bestaat uit het toedienen van antivirale geneesmiddelen. Dit type medicijn werkt het beste als het wordt ingenomen onmiddellijk nadat iemand ziek is geworden of uiterlijk binnen twee dagen.
Lees ook dit artikel:
De 5 beste natuurlijke antibiotica en hoe ze te gebruiken
De symptomen van griep verlichten
Goede voeding en voldoende rust zijn nodig om van de griep af te komen, samen met behandelingen die erop gericht zijn om de symptomen van griep te verlichten.
Naast de conventionele behandeling beschrijven we hieronder drie infusies die kunnen helpen bepaalde griepverschijnselen te verlichten en om de ergste dagen van de griep het hoofd te bieden.
1. Vlierbesinfusie
Vanwege het hoge gehalte aan vitamine C is deze infusie een goede bondgenoot voor het verlichten van de symptomen van griep. Vitamine C versterkt het immuunsysteem en heeft antioxiderende eigenschappen.
Ook bevat de vlierbes sambunigrin, een actief ingrediënt met grote ontstekingsremmende krachten. Daardoor is het consumeren van vlierbessen nuttig om veel van de voorkomende symptomen van griep te behandelen. Het bevat ook een ander actief bestanddeel dat bekend staat als sambucina. Dit bestanddeel verbetert onder andere de afvoer van vloeistoffen.
Vlierbessen mogen echter niet worden gebruikt tijdens zwangerschap en wanneer en vrouw borstvoeding geeft. De bloemen en zaden van vlierbessen zijn niet giftig, maar de andere delen van de plant zoals de stengel, schors, wortels, bladeren en onrijpe vruchten zijn dat wel.
Lees ook dit artikel:
Wat je moet doen als je de griep hebt
2. Citroenthee
Net als vlierbessen bevatten citroenen grote hoeveelheden vitamine C, wat het immuunsysteem versterkt. Dit is zeer nuttig bij zowel de preventie als de behandeling van de symptomen van griep.
Naast het verhogen van je afweer, hebben citroenen ook antiseptische eigenschappen. Hun diuretische effect helpt bovendien om gifstoffen te verwijderen tijdens de griep.
Om deze thee te bereiden, heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 200 ml kokend water
- 1 zakje citroenthee
- 1 geperste citroen
- desgewenst wat honing om zoetheid te bieden
3. Gemberwortelinfusie
Tot slot staat gember bekend om zijn gezonde eigenschappen. Het heeft antivirale, slijmoplossende en ontstekingsremmende eigenschappen . Daarom kan het consumeren van een gemberwortelinfusie helpen om congestie en keelpijn te verlichten.
Het is echter belangrijk dat je je arts of apotheker raadpleegt voordat je deze infusie gebruikt, omdat het de effecten van bepaalde farmacologische behandelingen kan beïnvloeden.
- Rasp een eetlepel van de gemberwortel en doe dit in een pannetje met kokend water.
- Laat het 3 minuten zachtjes doorkoken voordat je de vloeistof zeeft.
- Drink de infusie zo warm mogelijk, zonder dat je je mond brandt.
Andere tips tegen de symptomen van griep
Tijdens een zware verkoudheid of de griep is het essentieel om een gezonde levensstijl te behouden door een licht verteerbaar en gezond dieet te gebruiken. Je lichaam heeft voldoende vitaminen en mineralen nodig die de afweer versterken om de bacillen te verslaan. Voldoende rust nemen is daarbij ook cruciaal.
Als je zich zorgen maakt, neem dan contact op met je arts of apotheker, omdat zij je mogelijke oplossingen voor deze ziekte zullen kunnen bieden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Davis, L. E. (2014). Influenza Virus. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00381-X
- Atkinson, M. D., & Atkinson, E. (2002). Sambucus nigra L. Journal of Ecology. https://doi.org/10.1046/j.1365-2745.2002.00698.x
- Roxas, M., & Jurenka, J. (2007). Colds and influenza: A review of diagnosis and conventional, botanical, and nutritional considerations. Alternative Medicine Review. https://doi.org/10.1136/bmjopen-2016-012096
- González-Molina, E., Domínguez-Perles, R., Moreno, D. A., & García-Viguera, C. (2010). Natural bioactive compounds of Citrus limon for food and health. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2009.07.027
- Rehman, R., Akram, M., Akhtar, N., Jabeen, Q., Saeed, T., Shah, S. M. A., … Asif, H. M. (2011). Zingiber officinale Roscoe (Pharmacological Activity). Journal of Medicinal Plants Research. https://doi.org/10.1016/j.ejso.2010.09.012