Diovan: gebruik en bijwerkingen

Diovan werkt door het effect van angiotensine II te blokkeren, de bloedvaten te ontspannen en de bloeddruk te verlagen. In dit artikel vertellen we je over het gebruik en de bijwerkingen.
Diovan: gebruik en bijwerkingen
Franciele Rohor de Souza

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

Diovan is een medicijn waarvan het werkzame bestanddeel valsartan is. Het behoort tot een groep geneesmiddelen die bekendstaan als angiotensine II-receptor-antagonisten.

Deze medicijnen helpen bij het beheersen van een te hoge bloeddruk. Een verhoogde bloeddruk zorgt ervoor dat het hart en slagaders harder moeten werken. Als het niet wordt behandeld, kan het de bloedvaten in de hersenen, het hart en de nieren beschadigen en een beroerte, hartfalen of nierfalen veroorzaken.

Diovan: werking en gebruik

Angiotensine II is een hormoon dat ervoor zorgt dat bloedvaten samentrekken, wat resulteert in een verhoogde bloeddruk. Diovan werkt door het effect van angiotensine II te blokkeren, de bloedvaten te ontspannen en de bloeddruk te verlagen.

Dit medicijn, dat beschikbaar is in de vorm van gecoate tabletten, kan worden gebruikt voor de behandeling van drie verschillende aandoeningen:

 • Hypertensie bij volwassenen, bij kinderen ouder dan 6 jaar en adolescenten in de leeftijd van 12 tot 18 jaar.
 • Voor de behandeling van volwassen patiënten na een recente hartaanval, tussen 12 uur en 10 dagen na de aanval. Dit medicijn helpt het risico op overlijden na een hartaanval te verminderen.
 • Volwassen patiënten met hartfalen. Bij deze patiënten begint de behandeling meestal met het voorschrijven van tweemaal daags 40 mg.

Natuurlijk is de dosering afhankelijk van de aandoening. In veel gevallen zal de arts gedurende enkele weken de dosis geleidelijk verhogen tot tweemaal daags maximaal 160 mg. De uiteindelijke dosis hangt af van de specifieke tolerantie van de patiënt.

Symptomen van hartfalen zijn onder meer kortademigheid en zwelling van benen en voeten als gevolg van vochtretentie.

Dit medicijn kan in combinatie worden toegediend met andere behandelingen voor hartfalen, zoals angiotensine-converting-enzyme-remmers (ACEI’s).

Gebruik van Diovan samen met andere geneesmiddelen

Gebruik van valsartan

De effecten van valsartan, de werkzame stof in Diovan, kunnen veranderen wanneer het wordt ingenomen met bepaalde andere medicijnen. In dat geval moet de arts namelijk mogelijk de dosis aanpassen en andere voorzorgsmaatregelen nemen.

De arts moet mogelijk zelfs de behandeling met andere geneesmiddelen onderbreken, zoals medicatie die wordt gebruikt om de bloeddruk te verlagen waaronder:

 • diuretica
 • angiotensine-converterende enzymremmers (ACEI’s)
 • aliskiren

Artsen moeten daarnaast ook rekening houden met geneesmiddelen die de kaliumspiegel in het bloed verhogen, zoals kaliumsupplementen of kaliumsparende geneesmiddelen.

Je kunt ook interesse hebben in het volgende artikel:
Een aantal medicijnen tegen een hoge bloeddruk

Mogelijke bijwerkingen van Diovan

Zoals alle medicijnen kan dit medicijn bijwerkingen veroorzaken, hoewel niet iedereen hier last van heeft. Sommige bijwerkingen kunnen ernstig zijn en vereisen mogelijk onmiddellijke medische aandacht. De frequentie van sommige bijwerkingen kunnen variëren, afhankelijk van de toestand van de patiënt.

Het gebruik van dit medicijn kan allergische reacties veroorzaken die zich manifesteren door een jeukende huid. Raadpleeg altijd je arts als je klachten hebt zoals:

Als je lijdt aan een van deze symptomen, stop dan met het gebruik van dit medicijn en neem contact op met je arts. Andere veelvoorkomende bijwerkingen zijn bijvoorbeeld duizeligheid, lage bloeddruk met of zonder symptomen en tekenen van een verminderde nierfunctie.

Er kunnen echter andere bijwerkingen optreden. Meestal zijn dit:

 • angio-oedeem
 • plotseling bewustzijnsverlies
 • duizeligheid
 • spierspasmen
 • abnormaal hartritme
 • hoesten
 • zwakte
 • buikpijn

Bijwerkingen zoals duizeligheid en nierinsufficiëntie komen minder vaak voor bij volwassen patiënten die behandeld werden voor hoge bloeddruk. Ze komen echter vaker voor bij volwassen patiënten die worden behandeld voor hartfalen of na een recente hartaanval.

Wat moet je doen als je bijwerkingen ervaart?

Mogelijke bijwerkingen van Diovan

Raadpleeg altijd je arts of apotheker als je bijwerkingen ervaart. Door dat hen te laten weten, kun je namelijk helpen meer informatie te verzamelen over de veiligheid van dit geneesmiddel.

Voor betere resultaten en om het risico op bijwerkingen zo veel mogelijk te verminderen, moet je dit medicijn altijd precies innemen zoals je arts je heeft voorgeschreven.

Conclusie

Over het algemeen tonen onderzoeken aan dat Diovan in doses van 160 mg tot 360 mg effectiever is in het beheersen van de bloeddruk in vergelijking met andere medicijnen van dezelfde groep. Het is echter belangrijk om met je arts te praten om erachter te komen of dit medicijn voor jou geschikt is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ripley, T. L. (2005). Valsartan in chronic heart failure. Annals of Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1345/aph.1E327
 • Zakirova, A. N., & Zakirova, N. E. (1999). Diovan efficacy and tolerance in mild and moderate hypertension. Terapevticheskii Arkhiv.
 • Mahony, C. (2013). Second study on valsartan is threatened with retraction over alleged data manipulation. BMJ (Clinical Research Ed.). https://doi.org/10.1136/bmj.f4920
 • Huang QF, Li Y, Wang JG. Overview of clinical use and side effect profile of valsartan in Chinese hypertensive patients. Drug Des Devel Ther. 2013;8:79–86. Published 2013 Dec 30. doi:10.2147/DDDT.S38617

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.