3 dingen die je voor je huid moet doen tijdens de menopauze

Het is belangrijk dat je de huid van binnenuit en aan de buitenkant voldoende hydrateert. Maar een maximale reiniging van de huid is onontbeerlijk tijdens de menopauze. Want het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat het vrij is van gifstoffen.
3 dingen die je voor je huid moet doen tijdens de menopauze

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Weet je dat je huid ingrijpende veranderingen ondergaat tijdens de menopauze? Maak je je zorgen over wat er zal gebeuren? In dit artikel vertellen we je hoe je in deze levensfase de huid kan verzorgen.

Ten eerste willen we beklemtonen dat er geen enkele reden is om bang te zijn voor de menopauze. Het is een natuurlijk stadium in het leven van elke vrouw.

als je de veertig voorbij bent zal je lichaam een aantal veranderingen ondergaan. De meest belangrijke is dat de eierstokken niet langer voortplantingshormonen produceren. De menstruaties zullen dan ook stoppen.

Wanneer dit begint te gebeuren hebben vrouwen vaak last van stemmingswisselingen. De huid is zelfs niet langer zo glad en zacht als vroeger. Vele vrouwen zijn bang voor de menopauze omdat ze denken dat hun schoonheid zal verdwijnen.

Maar er is goed nieuws. Je hoeft je dus niet neer te leggen bij het verslechten van je huid tijdens de menopauze. Eigenlijk precies het tegendeel: er zijn ontelbare mogelijkheden en middelen die je helpen om de vitaliteit van je huid te herstellen. We leggen je hier uit hoe je dat kan doen.

Zorg voor je huid tijdens de menopauze

1. De huid ontgiften

De huid ontgiften tijdens de menopauze

Dit is één van de meest doeltreffende manieren om je huid te verzorgen tijdens de menopauze: de huid reinigen en vrijmaken van gifstoffen.

Misschien besef je dit niet, maar gedurende de dag komt je huid contact met allerlei soorten schadelijke elementen.

In het ideale geval zou je al sinds je tienertijd de gewoonte moeten hebben om elke dag je gezicht te reinigen. Maar we weten heel goed dat je in die tijd waarschijnlijk wel andere zorgen had. En je huid verzorgen had toen geen prioriteit.

Nu begin je te zien dat je huid verandert. Het is dus belangrijk dat je de poriën van je gezicht laat ademen.

Al deze vervuilende elementen, zoals stof en zweet, kunnen diep in de huid veranderingen veroorzaken. Maar je kan vermijden dat ze je huid aantasten. Je moet er dus voor zorgen dat je elke dag deze bestanddelen verwijdert.

Doe dit door je gezicht elke dag te wassen. Er zijn verschillende keuzemogelijkheden: een commercieel product om make-up te verwijderen, natuurlijke zeep met warm water of natuurlijke oliën. Het enige dat belangrijk is, is dat je de huid elke dag reinigt.

Daarnaast zou je elke week je huid moeten exfoliëren. Dit proces is noodzakelijk om de dode huidcellen te verwijderen en de huid te zuiveren van de verontreinigende stoffen die diep in je poriën zitten. Tegelijkertijd zal je met deze actie de celvernieuwing stimuleren.

2. Bescherm jezelf tegen de zon

Zonlicht is goed en nodig om vitamine D te krijgen. Maar als je in de zon loopt, moet je altijd voldoende zonnebrandcrème gebruiken.

Op die manier kan je huid de nodige vitamine D opnemen zonder het risico te lopen op kanker. Onthoud dus de volgende adviezen:

 • Dit zijn de beste tijdstippen om in de zon te vertoeven: voor de middag en na 15.00h.
 • Neem altijd water mee zodat je wat kan drinken als je dorst hebt.
 • De factor van je zonnecrème moet minstens 35 SPF zijn.

3. Voed je huid met natuurlijke vetten zodat het zijn natuurlijke glans behoudt

Goede vetten eten tijdens de menopauze

Als je ouder wordt, krijg je gewoonlijk meer zelfvertrouwen en ken je jezelf beter. Maar dat is niet wat je hormonen doen.

Integendeel zelfs! Tijdens de menopauze daalt de hoeveelheid oestrogeen. Dat tast je huid aan.

Als gevolg van het lagere oestrogeenpeil begint je huid er anders uit te zien. Dit is wat kan gebeuren met je huid:

 • dunner worden
 • droogheid
 • rimpels

Gelukkig kan je voeding hierbij helpen. Eet voedingsmiddelen die je lichaam hydrateren. Zorg ook voor natuurlijke en gezonde vetten in je maaltijden zoals avocado en zalm. Deze ingrediënten zullen helpen om je huid te verzorgen tijdens de menopauze.

4. Eet meer voeding die veel collageen bevat

Tijdens de menopauze produceert je huid niet langer de normale hoeveelheid collageen. Dit gebeurt geleidelijk. Maar je zal toch vlug de veranderingen merken.

Gewoonlijk zijn dit de kenmerken van een daling in collageen:

 • De hals, de kin en de wangen krijgen een enigszins ingezakt uitzicht.
 • In het bovenste deel van je gezicht verschijnen dunne lijntjes.
 • Je krijgt meer rimpels boven je lippen.

Als je last hebt van dit probleem kan je rechtstreeks collageen aanbrengen op je huid.

Ga op zoek naar collageencapsules, haal de inhoud er uit en breng het aan op je huid. Masseer het in met zachte cirkelvormige bewegingen. Het is wel belangrijk dat je collageencapsules koopt die van een hoge kwaliteit zijn.

Dit is nog een andere alternatief: eet voeding die van nature deze voedingsstof bevat.

Hieronder geven we je enkele voorbeelden:

 • Vis (zalm, tonijn, oesters)
 • Groenten(tomaten, wortelen, spinazie, komkommer, pepers, look)
 • Frambozen
 • Eieren
 • Soja
 • Witte thee

5. Hydrateer je huid van binnen en van buiten

Hydratatie tijdens de menopauze

Na de menopauze kan je huid er erg droog uitzien. Dat komt omdat de klieren die verantwoordelijk zijn voor de productie van huidolie niet langer werken.

Om te vermijden dat dit gebeurt kan je een aantal dingen doen:

Drink voldoende water

Acht glazen water per dag is de minimumhoeveelheid die je lichaam nodig heeft om al zijn opdrachten uit te voeren. Water zal je niet alleen hydrateren. Het bezit ook het vermogen om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.

Eet voeding die je op een natuurlijke manier hydrateert

Groenten zoals komkommer en tomaten zitten vol water. Eet deze regelmatig groenten. Als je het moeilijk hebt om voldoende vloeistof te drinken, dan zal dit helpen om het tekort aan te vullen.

Gebruik vochtinbrengende producten van hoge kwaliteit

Vochtinbrengende crèmes en lotions van goede kwaliteit kunnen de huid van collageen, vet en water voorzien tijdens de menopauze.

Maar de beste manier is om je eigen lotion te maken. Gebruik hiervoor natuurlijke elementen zoals minerale oliën en rozenwater.

Koop je liever een product in de winkel, zoek dan een middel met de hoogste kwaliteit en dat het meest natuurlijk is. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.