Diabetes en een hoge bloeddruk: wat kun je eten?
Veel mensen die aan diabetes en een hoge bloeddruk lijden, denken misschien dat het te moeilijk is om een dieet te volgen dat zout en suiker uitsluit. Het is echter mogelijk om dat te doen en toch van een aantal lekkere voedingsmiddelen te genieten. Vaak gaat het erom dat je weet hoe je ze moet eten.
Je kunt bijvoorbeeld worteltjes eten, maar bij voorkeur rauw, want als ze gekookt zijn, hebben ze de neiging rijk aan glucose te zijn.
Het is mogelijk om gezond te eten voor de behoeften van beide aandoeningen, zonder je te beroven van smakelijk voedsel. Hier vertellen we je wat je kunt eten als je aan diabetes en hoge bloeddruk lijdt.
Tips voor diabetes en een hoge bloeddruk
Het is uiterst belangrijk dat je de aanbevelingen van je arts opvolgt over wat je wel en niet mag eten, of welke voedingsmiddelen je moet beperken en vermijden.
Behalve wat je eet, kunnen bepaalde gewoonten het verschil maken tussen een gezond leven leiden of een leven waarin je door je diabetes en hoge bloeddruk symptomen je dagelijkse bezigheden niet meer kunt uitvoeren.
Een van de belangrijkste aanbevelingen is dat je het met een voedingsdeskundige en je arts moet doen als het gaat om het maken van een dieetplan. Je moet ook rekening houden met het volgende:
- Vermijd slechte leefgewoonten, zoals sedentair zijn, alcohol drinken, en roken.
- Je moet geen alcohol drinken vanwege het hoge suikergehalte.
- Consumeer geen (in grote hoeveelheden of regelmatig) bewerkte of in pekel geweekte of gerookte voedingsmiddelen.
- Verminder de hoeveelheid zout in je maaltijden en vermijd zout op tafel te zetten. Gebruik in plaats daarvan kruiden als oregano en rozemarijn om je gerechten op smaak te brengen.
- Drink de hele dag door water, telkens als je dorst hebt. Hydratatie is de sleutel tot welzijn.
- Meet je glucose en bloeddruk elke dag op hetzelfde tijdstip (bijvoorbeeld na het ontbijt, voor de lunch, of na een dutje).
In het algemeen is het belangrijk om gedisciplineerd en consequent te zijn als het gaat om het volgen van goede leefgewoonten.
Misschien vind je dit ook interessant om te lezen:
Hoe beïnvloedt diabetes je geestelijke gezondheid?
Dieet voor mensen die diabetes en een hoge bloeddruk hebben
Omdat beide aandoeningen samen kunnen voorkomen, maar op verschillende momenten, is het een goed idee je te wennen aan een evenwichtige voeding.
Als je zowel aan diabetes als aan hoge bloeddruk lijdt, moet je voorzichtig zijn met welke voedingsmiddelen en dranken je kiest, maar nog meer met de hoeveelheid die je eet. Als algemene regel moet je dieet gekenmerkt worden door een laag gehalte aan natrium, vetten en koolhydraten. Wat de voedingsmiddelen betreft die je beslist niet mag laten staan, hier zijn ze:
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan oplosbare vezels
Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vezels houden het vetgehalte stabiel en sommige ervan kun je gebruiken als vervanger van zout. Tegelijk helpt de vezel constipatie te voorkomen en je bloeddruk in evenwicht te houden.
Tot de voedingsmiddelen die vezels en omega-3 vetzuren kunnen bijdragen (aanbevolen voor mensen met diabetes en hoge bloeddruk) behoren:
- tofu
- havermout
- noten
- zalm
- appels
- wortelen
- lijnzaadolie
- hele granen
- gedroogde erwten en bonen
Groenten
Een goed dieet bevat altijd groenten, vooral als je aan diabetes en hoge bloeddruk lijdt. Je moet ze echter zonder zout koken (of met echt lage hoeveelheden) en frituren vermijden. Je kunt ze het beste rauw, gestoomd of gebakken eten, en op smaak brengen met kruiden en specerijen.
Fruit
Er is een veelgehoorde misvatting dat diabetici geen fruit kunnen eten omdat het zoet is. Integendeel, in plaats van ze te vermijden, moeten diabetici ze juist eten om hun dieet op een gezonde manier aan te vullen.
Voedingsdeskundige, Julio Basulto (Spaanse link) wijst erop dat verse, hele vruchten aan te bevelen zijn voor diabetici omdat ze talrijke voedingsstoffen bevatten die bijdragen tot de algemene gezondheid. Bovendien hebben ze, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, geen invloed op de bloedsuikerspiegel en bevorderen ze geen overgewicht.
“Op enkele ziektebeelden na, zoals onder andere voedselovergevoeligheid of nierziekte […] is de eenstemmige boodschap die de bevolking ten aanzien van hele vruchten moet krijgen: probeer minstens drie porties per dag (Spaanse link) te consumeren.”
Dr. Manuel Viso stelt dat (hele) vruchten op elk moment van de dag gegeten kunnen worden. Ze zijn niet dikmakend omdat ze geen vrije suikers bevatten en kunnen meerdere voordelen bieden omdat ze rijk zijn aan verschillende voedingsstoffen. Bovendien bevatten ze vezels en bevorderen ze de gastro-intestinale transit.
Dit artikel wil je misschien ook lezen:
Eet vijf stuks groenten en fruit per dag en leef langer
Vis
Driemaal per week vis eten is goed voor je gezondheid, en is perfect voor mensen met diabetes en hoge bloeddruk. In feite is vette vis het beste, omdat ze omega-3 vetzuren leveren die hartproblemen verminderen en vitamines, antioxidanten en mineralen leveren. Ze zijn aan te bevelen voor al je cellen en organen om ze in goede conditie te houden. Tot de beste behoren:
- tonijn
- tandbaars
- zalm
- sardines
- makreel
- heek
Magere zuivelproducten
Hoewel er over dit punt verschillen bestaan, wordt algemeen gezegd dat magere zuivelproducten goede bronnen van calcium zijn en, omdat ze niet zo veel vet bevatten als volle zuivelproducten, helpen ze de bloedsuiker onder controle te houden. Aarzel daarom niet om magere melk, kaas en yoghurt te consumeren.
Enkele laatste aanbevelingen
Je moet voorzichtig zijn met kant-en-klaar en diepvriesvoedsel, want de meeste bevatten veel zout. Bovendien moet je letten op voedingsmiddelen die weinig suiker bevatten, omdat ze veel natrium kunnen bevatten (zoals sommige havervlokken bij het ontbijt).
Let goed op als je eten koopt en lees de voedingsetiketten op alles wat je kiest. In het begin zal het tijd kosten, maar je zult snel leren wat je wel en niet moet eten. Koop om te beginnen meer uit de groente- en fruitafdeling dan uit andere, en het zal je gemakkelijker vallen gezond voedsel te kiezen.
Vergeet niet dat je, behalve gezond eten, ook driemaal per week moet bewegen. Het hoeft geen moeilijke of intense lichaamsbeweging te zijn. Je hoeft alleen maar je zittende levensstijl en slechte gewoonten opzij te zetten en je zult goed kunnen leven, ondanks het feit dat je diabetes en hoge bloeddruk hebt.
Tenslotte moet je je altijd houden aan de aanbevelingen die je arts (of voedingsdeskundige) je gegeven heeft. Stel hem of haar alle vragen die je hebt, ook die waarvan je misschien denkt dat ze niet ter zake doen of te voor de hand liggen. Houd ook een lijst bij van wat je eet, zodat je arts kan beoordelen of je dieet geschikt is of niet.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- American Heart Association. Shaking the salt habit to lower high blood pressure. Octubre 2016.
- Biblioteca de la Sociedad Española de Diabetes. Diabetes y ejercicio físico.
- Diabetes Canada. High blood pressure and diabetes.
- Grossman, E., & Messerli, F. (2008). Hypertension and diabetes. Advances in Cardiology. https://doi.org/10.1159/000115189.
- Guastadisegni C, Donfrancesco Ch, et al. Nutrients intake in individuals with hypertension, dyslipidemia and diabetes: an Italian survey. Nutrients. Abril 2020. 12 (4): 923.
- Houston M, Harper K, et al. Potassium, magnesium and calcium: their role in both the cause and Treatment of Hypertension. The Journal of Clinical Hypertension. Julio 2008. 10 (7): 3-11.
- Kan K. High fibre diet improves BP, cholesterol and fasting blood sugar in hypertensive diabetics: study. Medical Dialogues. Octubre 2019.
- Levesque, R. J. R. (2018). Obesity and Overweight. In Encyclopedia of Adolescence. https://doi.org/10.1007/978-3-319-33228-4_447.
- National Center for Complementary and Integrative Health. La diabetes y los suplementos dietéticos: en detalle. U. S. Department of Health and Human Services. Noviembre 2014.
- Sowers, J. R., Epstein, M., & Frohlich, E. D. (2001). Diabetes, hypertension, and cardiovascular disease an update. Hypertension. https://doi.org/10.1161/01.HYP.37.4.1053