Hoe kun je depressie door een tekort aan serotonine voorkomen?

Het is belangrijk dat je zorgt voor een hoog niveau van serotonine. Je kan dit doen door voedingsmiddelen te eten die deze neurotransmitter bevatten. Een gezonde levensstijl werkt ook bevorderend. Dit is hoe je depressie kan voorkomen.
Hoe kun je depressie door een tekort aan serotonine voorkomen?

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Serotonine is een chemisch bestanddeel dat door het menselijk lichaam geproduceerd wordt. Het verstuurt signalen door de zenuwen. Het werkt dus als een neurotransmitter en is samengesteld met tryptofaan.

Volgens deskundigen is de voornaamste functie ervoor zorgen dat de emotionele staat van elke persoon stabiel blijft. Een gebrek aan serotonine leidt tot depressie.

Het helpt ook om soepele spieren samen te trekken. Bovendien beïnvloedt het de overdracht van zenuwprikkels en het regelen van de circadiane processen in het lichaam.

Deze neurotransmitter wordt in grote hoeveelheden geproduceerd in het gebied van de maag en de darmen, maar je vindt het ook in de bloedplaatjes, de hersenen en het centrale zenuwstelsel.

Het lichaam bevat overvloedige hoeveelheden serotonine. Dit element heeft dus een sterke invloed op een reeks lichamelijke en psychologische functies.

Een drastische daling van het niveau heeft een aantal effecten. Het veroorzaakt ernstige negatieve gemoedsstoestanden, zoals irritatie, stress en depressie.

Wat zijn de symptomen van een tekort aan serotonine?

Hersensignalen worden beïnvloed door serotonine

Meestal leidt een gebrek aan deze stof tot meerdere gevolgen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Toch is het soms moeilijk om dit vast te stellen en te identificeren.

Wanneer het tot een depressie leidt, dan ontwikkelen er zich een reeks symptomen. Daarom moet je aandachtig zijn voor de volgende symptomen. Beschouw ze als waarschuwingssignalen:

  • Een voortdurende negativiteit
  • Een gevoel van angst
  • Obsessief of star gedrag
  • Ongeduld of irritatie
  • Diepgaand verdriet of ongelukkig zijn
  • Laag zelfbeeld of een gebrek aan zelfvertrouwen
  • Moeilijkheden om te slapen

Wat veroorzaakt een laag serotonineniveau?

  • Het peil van de serotonine daalt wanneer er onvoldoende bronnen van tryptofaan aanwezig zijn in de dagelijkse voeding. Ook andere onontbeerlijke vitaminen en mineralen moeten eigenlijk altijd deel uitmaken van het dieet.
  • Het overmatig gebruik van alcohol, cafeïne en kunstmatige zoetmiddelen veroorzaakt gewoonlijk een reeks problemen.
  • Chronische stress, angst en vergelijkbare gevoelens belemmeren de hersenen om de nodige hoeveelheden serotonine te produceren.
  • Bovendien wordt dit bestanddeel ook door zonlicht gestimuleerd. Het gevolg is dan ook dat de neiging om depressief te worden groter is tijdens de winter.

Hoe voorkom je een depressie en doe je het serotoninepeil stijgen?

Dit is een van de sleutelelementen om depressie te bestrijden en de serotonineproductie te stimuleren: voeg dus specifieke voedingsmiddelen toe aan je dagelijkse voeding. Ze zullen je gevoel van welbevinden bevorderen. Bovendien verschaffen ze je lichaam nog meer bijkomende voordelen.

Vette vis

Het gehalte serotonine verhogen door vis te eten

Blauwe vis bevat eiwitten en onontbeerlijke vetzuren. Die bestanddelen doen de productie van serotonine stijgen. Ze verminderen ook de ontsteking die de werking van deze neurotransmitter blokkeert.

Dit zijn enkele soorten vette vis:

  • Makreel
  • Zalm
  • Tonijn
  • Sardines

Vlees

Eet vlees met mate. Het verschaft het lichaam erg veel eiwitten en koolhydraten. Dit vergemakkelijkt de opname van tryptofaan.

Kip, kalkoen en varken zijn vleessoorten die grote hoeveelheden van dit aminozuur bevatten.

Eieren

Vooral het eigeel bevat veel tryptofaan en essentiële mineralen. Dit zal je emotionele gezondheid verbeteren.

Zuivelproducten

Zuivelproducten bevorderen de productie van serotonine

Melk en melkproducten vergroten je gevoel van welbevinden. Tegelijkertijd verlagen ze het niveau van cortisol. Dit element speelt namelijk een overheersende rol bij stress en depressie.

Bovendien zijn deze voedingsmiddelen een aanzienlijke bron van belangrijke aminozuren, waaronder tryptofaan.

Geniet dus van de volgende zuivelproducten:

Bonen

Bonen zijn een uitstekend alternatief om je emotionele gezondheid te verbeteren en depressie te verminderen. Ze zijn een bron van eiwitten, vezel, vitaminen en mineralen. Die bestanddelen doen het peil van de serotonine in de hersenen stijgen.

Noten

Een handvol noten kan stress, depressie en vermoeidheid doen dalen. Noten bevatten essentiële vetzuren. Die geven je lichaam namelijk energie en verbeteren de lichamelijke en de geestelijke prestaties.

Bovendien zijn ze een geweldige bron van magnesium. Dit mineraal bevordert de ontspanning van je lichaam. Op  die manier zullen de effecten van stress kleiner worden. Het zorgt er ook voor dat slaapproblemen verminderen.

Ook dit is een boeiend artikel: 7 redenen om vaker noten te eten

 Chocolade

Een laatste voedingsmiddel dat we willen aanraden, is chocolade. Lekkere pure chocolade is de beste voeding om depressie en allerlei soorten emotionele moeilijkheden te verlichten. Het bevat de perfecte hoeveelheid tryptofaan, vooral als het gemaakt is van meer dan zestig procent donkere chocolade.

Bovendien is het een aanzienlijke bron van antioxidanten. Deze moleculen helpen om de negatieve effecten van vrije radicalen te verhinderen.

Depressie wordt door vele factoren bepaald. Het is belangrijk dat er voldoende serotonine aanwezig is om depressie te overwinnen. Zorg ervoor dat je deze neurotransmitter door middel van aangepaste voeding opneemt. Beoefen ook regelmatig enkele goede gewoonten zoals meditatie en bewegingsoefeningen. 

 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pytliak, M., Vargová, V., Mechírová, V., & Felšci, M. (2011). Serotonin receptors – from molecular biology to clinical applications. Physiological Research. https://doi.org/931903 [pii]
  • Hasler, G. (2010). Pathophysiology of depression: Do we have any solid evidence of interest to clinicians? World Psychiatry. https://doi.org/10.1002/j.2051-5545.2010.tb00298.x
  • Karg, K., Burmeister, M., Shedden, K., & Sen, S. (2011). The serotonin transporter promoter variant (5-HTTLPR), stress, and depression meta-analysis revisited: Evidence of genetic moderation. Archives of General Psychiatry. https://doi.org/10.1001/archgenpsychiatry.2010.189

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.