Decoreren met kunstplanten: voor- en nadelen

Bij het inrichten van het huis denkt men in de eerste plaats aan natuurlijke planten in plaats van kunstmatige planten. Maar hoe zit het met de voordelen van kunstplanten?
Decoreren met kunstplanten: voor- en nadelen

Laatste update: 15 maart, 2023

Voor wie houdt van de levendige kleuren van de natuur, mag planten niet ontbreken als een van de belangrijkste elementen om je ruimtes mee in te richten. Met dit in gedachten is het eerste waar je meestal aan denkt het decoreren met natuurlijke planten in plaats van kunstmatige. Wat is er immers beter dan de natuur zelf om een origineel tintje te geven?

Om verschillende redenen of factoren is het echter niet altijd mogelijk om natuurlijke planten in huis te integreren. Misschien omdat we geen tijd hebben om ze te verzorgen, of omdat de omgevingsomstandigheden niet de meest geschikte zijn. Hoe kun je dan profiteren van kunstplanten? Laten we dat eens nader bekijken.

Vind je dit artikel leuk? Misschien wil je ook dit artikel lezen:
Hoe maak je thuis een boeket bloemen: een stap-voor-stap handleiding

Kunstplanten of -bloemen: wat zijn hun voordelen?

Een kunstplant
Een van de belangrijkste voordelen van decoreren met kunstplanten is dat je geen tijd hoeft te besteden aan de verzorging ervan.

Dankzij de technologie lijken kunstplanten of -bloemen tegenwoordig erg op natuurlijke, zodat het moeilijk is om te onderscheiden of ze echt zijn of niet. Dit is ongetwijfeld een van de redenen waarom ze zo populair zijn geworden. Hier zijn enkele andere.

1. Kunstplanten vereisen heel weinig verzorging

Je kunt op vakantie gaan en je geen zorgen maken over wie de planten water zal geven terwijl je weg bent. Bovendien kun je het reguliere onderhoud vergeten dat natuurlijke planten nodig hebben, zoals water geven, bemesten, verplanten, of “wat moet ik doen, mijn plant is ziek geworden?”

Met kunstplanten laat je dat allemaal achterwege. Het is mogelijk dat het enige wat ze je vragen te doen is ze van tijd tot tijd af te stoffen.

2. Ze blijven levendig

Natuurlijke planten veranderen voortdurend van toestand; in het ene seizoen bloeien ze, in andere verdorren ze en in andere hebben ze niet eens bloemen. Dit is een detail dat je bij het decoreren met kunstplanten niet hebt. De kleur en het uiterlijk van kunstplanten gaan langer mee.

Mochten ze hun uiterlijk hebben verloren, dan kun je ze gewoon vervangen door andere en klaar is kees!

3. Ze zijn niet zo aantrekkelijk voor huisdieren

Degenen die huisdieren hebben kunnen certificeren dat ze graag spelen en aan de planten knabbelen of de aarde uit de potten halen. Tja, wat zullen we zeggen… ze kunnen blijkbaar niet samenleven!

Dit wordt vaak verklaard door de geur van natuurlijke planten en aarde, die de reukgevoeligheid van huisdieren opwekt. Het is een natuurlijk gedrag waardoor ze zich erdoor aangetrokken voelen.

Bij kunstmatige kunnen ze in het begin hun aandacht trekken, maar daarna zullen ze begrijpen dat ze deel uitmaken van het huis en hun interesse verliezen. Bovendien is het vanwege hun materiaal moeilijker voor huisdieren om ze te beschadigen.

4. Ze zijn hypoallergeen

Sommige natuurlijke planten kunnen allergieën veroorzaken bij gezinsleden of bezoekers. Als je erover denkt om je huis met planten te versieren, als je allergisch bent voor stuifmeel, is de beste optie kunstplanten. Daar is geen twijfel over mogelijk!

Hoewel er natuurlijke opties zijn die minder snel allergieën veroorzaken, is het veiligste alternatief kunstmatige planten, die zijn hypoallergeen. Natuurlijk moeten ze regelmatig worden schoongemaakt om ophoping van stof te voorkomen.

5. Kunstplanten kunnen in elke ruimte geplaatst worden

De meeste natuurlijke planten vereisen specifieke omstandigheden; halfschaduw, zonlicht, schaduw, enz. Daarom zul je ze niet zomaar overal kunnen neerzetten. Je moet op zoek gaan naar ruimtes die aan hun eisen voldoen. Kunstplanten kun jeondertussen overal neerzetten.

6. Zeg vaarwel tegen insecten

Die gevreesde insecten worden meestal erg aangetrokken door bloemen. Sommige mensen vermijden ze met specifieke formules of afweermiddelen. Het is echter iets dat vermeden wordt met het plaatsen van kunstbloemen. Ze hebben geen geur of eigenschappen die ze aantrekkelijk maken voor insecten.

7. Ze kunnen zich aanpassen aan elke stijl die je wilt

Je kunt veel verschillende vormen, kleuren, maten en stijlen vinden die er zijn. Bovendien zijn de meeste gemaakt van flexibele en vervormbare materialen. Je kunt ze dus zo verplaatsen of draaien dat de ene bloem op de ene plaats staat en de andere op een andere. Dit geeft je de mogelijkheid om te spelen en de look te vinden die je wenst.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent in het lezen van dit artikel:
Wij bevelen 6 vetplanten aan om je huis te versieren

De nadelen van kunstplanten

Decoreren met kunstplanten
De materialen van sommige kunstplanten verslechteren, hopen stof op en geven onaangename geuren af.

Kunstplanten of -bloemen hebben ook hun nadelen. Vervolgens zetten we ze voor je op een rijtje, zodat je uiteindelijk kunt beslissen of je ze wel of niet moet hebben.

1. Ze zijn van plastic

Ze zijn tenslotte van plastic, en dat kan een probleem zijn als hun houdbaarheid op is. Als je bezorgd bent over het milieu, kun je je afvragen of dit een goede optie is, want vroeg of laat worden ze in de vuilnisbak gegooid.

2. Ze hebben geen geur

Veel mensen geven de voorkeur aan natuurlijke planten vanwege de geur die ze afgeven, omdat ze de ruimtes in huis parfumeren. Met kunstplanten krijg je dit niet. En hoewel je ze kunt besproeien, zal het niet hetzelfde zijn.

3. Ze groeien of veranderen niet

Ze zullen altijd dezelfde grootte, vorm en kleur hebben, tenzij je ze verandert en andere aanschaft. Dit betekent voortdurend in vernieuwing zijn als je een van degenen bent die van constante veranderingen houden.

4. Als ze goedkoop zijn, kunnen ze nadelen met zich meebrengen

Veel van de low-budget kunstplanten hebben de neiging een kortere levensduur te hebben. Bovendien merk je sneller dat ze niet echt zijn en geven ze een zeer sterke geur af die onaangenaam kan zijn.

5. Ze hopen veel stof op

Omdat ze statisch zijn, hopen ze veel stof op en moet je elk van hun onderdelen wassen met water en zeep. Dat moet je regelmatig doen als je niet wilt dat ze er het tegenovergestelde uitzien van wat je oorspronkelijk dacht.

Moet je je huis inrichten met kunstmatige of natuurlijke planten?

Als we even stilstaan, hebben beide opties hun voor- en nadelen. Het hangt af van jou, je levensstijl en je behoeften. Deze zullen je helpen om te weten welke keuze de juiste is. Alle planten – kunstmatig of niet – zijn essentiële elementen om dat tintje te geven dat je huis verbetert en verfraait.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.