Wat is de ziekte van Crohn?
Op 19 mei is het Wereld IBD-dag (IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease). Geschat wordt dat ongeveer vijf miljoen mensen over de hele wereld last hebben van een inflammatoire darmziekte, de ziekte van Crohn of een andere slopende ziekte.
Er is echter meer nodig dan slechts meer aandacht voor dit soort ziektes. Het bewustzijn vergroten is slechts de eerste stap. De wetenschappelijke vooruitgang, medische instituten en het sociale beleid beginnen nieuwe behandelingen te bieden. Daarmee bieden ze de mensen die aan deze ziekten lijden ook meer hoop.
Had je wel al eens gehoord van de ziekte van Crohn? Als dit niet het geval is dan is het volgende belangrijk om te weten. Het is een van de meest ingewikkelde en minst goed begrepen ziektes is die tot deze groep behoren.
- Het is een chronische ontstekingsziekte die elk deel van het maag-darmstelsel kan aantasten, dus vanaf de mond tot het rectum.
- Doorgaans tast het vooral het onderste gedeelte van de dunne darm en het begin van de dikke darm aan.
- De oorzaak en triggers zijn nog altijd onbekend. Wel weten we dat het verbonden is aan genetische alteraties die invloed hebben op de werking van het immuunsysteem. Daardoor treedt er een ontstekingsreactie op, als reactie op de aanwezigheid van bepaalde factoren.
Factoren die verbonden zijn aan de ziekte van Crohn
Dit is een auto-immuunziekte. Het immuunsysteem valt per abuis het eigen lichaam aan. Daarbij veroorzaakt het ontstekingen en worden gezonde weefsels in het spijsverteringssysteem beschadigt.
Bovendien zorgen de ontstekingen, die permanent kunnen worden als ze niet behandeld worden, er uiteindelijk voor zorgen dat de darmwand dikker wordt en de werking van het maag-darmstelsel aangetast raakt.
Enkele van de factoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan van deze ziekte zijn:
- Genen en familiegeschiedenis: als een nabij familielid last heeft van deze ziekte, dan is de kans tien keer zo groot dat je er zelf ook last van kunt krijgen.
- Omgevingsfactoren: tabaksconsumptie en gifstoffen uit de lucht worden ook in verband gebracht met deze stoornis.
- Virussen en bacteriën: een buitensporige groei van virussen en bacteriën in het spijsverteringssysteem kunnen deze mechanismen in het immuunsysteem activeren.
- Voedsel: als je lichaam moeite heeft of helemaal niet in staat is om bepaalde voedingsmiddelen te verwerken.
- Leeftijd: deze ziekte kan zich op elke leeftijd voordoen. Maar vooral mensen tussen de vijftien en vijfendertig jaar krijgen deze diagnose.
Symptomen van de ziekte van Crohn
De symptomen van deze ziekte kunnen per persoon verschillend zijn. Dit is onder andere afhankelijk van het deel van het spijsverteringskanaal dat is aangetast.
De symptomen kunnen soms heel mild zijn en op andere momenten zeer ernstig. In sommige gevallen kunnen ze permanent zijn. Maar ze kunnen zich ook voordoen in periodes waarin iemand veel stress ervaart en vervolgens weer wegzakken.
Je zou last kunnen hebben van de ziekte van Crohn als je de volgende symptomen ervaart:
- Heftige buikpijn
- Vermoeidheid
- Gebrek aan eetlust
- De behoefte om naar de wc te gaan, zelfs als de darmen leeg zijn
- Waterige diarree, soms gepaard met bloedingen
- Gewichtsverlies
- Koorts
Het is belangrijk dat deze symptomen beoordeeld worden door een deskundige. Ze zouden namelijk ook verbonden kunnen zijn aan andere spijsverteringsproblemen.
In sommige gevallen kunnen de symptomen ook gepaard gaan met:
- Constipatie
- Ontsteking en gewrichtspijn
- Mondzweertjes
- Rectale bloedingen
- Rode en gevoelige bobbeltjes onder de huid
- Huidzweren
Onderzoeken en diagnose
Naast het laten beoordelen van je symptomen door een deskundige, zijn er om de ziekte van Crohn vast te kunnen stellen ook bepaalde onderzoeken nodig, zoals:
- Ontlastingsonderzoek of bloedonderzoek
- Coloscopie of sigmoïdscopie
- CT-scan van de buik
- Camerapil
- MRI-scan van de buik
- Echografie
Behandelingen voor de ziekte van Crohn
In veel gevallen kan het noodzakelijk zijn om het aangetaste deel van de darmen te verwijderen. Maar voor de meeste patiënten is het voldoende om bepaalde medicijnen in te nemen en hun levensstijl enigszins te veranderen.
Medicijnen
Farmaceutische behandelingen omvatten vaak antidiarreemiddelen en ontstekingsremmende medicijnen. Ook vezelsupplementen kunnen behulpzaam zijn om de symptomen minder ernstig te maken.
Daarnaast kan paracetamol helpen om de pijn te verminderen. Het is echter belangrijk om medicijnen als aspirine, ibuprofen of naproxen te vermijden. Deze medicijnen kunnen de symptomen verder verergeren.
Dieet
Een uitgebalanceerd, calorie-arm dieet waarbij je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt uit elke voedselgroep kan je levenskwaliteit enorm verbeteren.
Over het algemeen raden doktoren het volgende aan:
- Vermijd zowel bewerkte en gebakken als geraffineerde voedingsmiddelen.
- Probeer daarnaast om meer water te drinken.
- Eet niet te veel voedingsmiddelen die zeer rijk zijn aan vezels.
- Beperk je consumptie van zuivelproducten als je lactose-intolerant bent.
- Verminder je consumptie van voedingsmiddelen die darmgas kunnen veroorzaken.
Hoe kun je samenwerken met het initiatief van Janssen om mensen met de ziekte van Crohn te steunen?
De campagne van Janssen heeft als doel om het bewustzijn over deze ziekte te vergroten door video’s te verspreiden waarin patiënten vertellen over hun ervaringen. Dit wordt gedaan in samenwerking met de ACCU van Spanje, de Confederation of Associations of Crohn’s Disease and Ulcerative Colitis.
Daarnaast streeft dit farmaceutische bedrijf, baanbreker op het gebied van immunologische innovaties, ernaar om zijn toewijding aan initiatieven die proberen om de levenskwaliteit van mensen die lijden aan een ontstekingsziekte van de darmen (IBD), te vergroten.
Door zelf dit soort initiatieven te steunen, help je verschillende instellingen om meer geld in te zamelen. Dat kan bijvoorbeeld helpen om de vroege diagnose van dit soort ziektes te vergemakkelijken. Daarnaast kan het patiënten helpen om beter om te kunnen gaan met sociale en psychologische uitdagingen.
Draag jouw steentje bij en deel deze informatie. Daarmee biedt een sprankje hoop aan de duizenden mensen die in stilte lijden aan deze chronische en pijnlijke ziekte. Tegelijkertijd steun je ook de wetenschap om een beter leven te kunnen creëren voor deze mensen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Bradley, I. F., & del Val, J. H. (2012). Definiciones, manifestaciones clínicas y diagnóstico de la enfermedad de Crohn. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 11(5), 257-265.
-
Navarro, J. M. (2017). Cáncer gástrico y enfermedad de Crohn. Revista Electrónica de Autopsia, 14(1), 11-13.
-
Pajares, J. M., Lopez San Roman, A., Pajares Villarrroya, R., Peña, A. S., & Pérez Gisbert, J. (2011). Crohn y Colitis Ulcerosa: comprender para aceptar la enfermedad. Medica Panamericana.