De vele toepassingen van het mineraal aluin

Aluinsteen is vanwege het gebruik in deodorant beroemd geworden. Wist je echter dat het veel meer praktische toepassingen heeft? Lees dit artikel om ze te ontdekken!
De vele toepassingen van het mineraal aluin

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Aluinsteen is een van die dingen die je altijd in huis moet hebben. Geloof het of niet, maar het dient als eerste reactie op verschillende veelvoorkomende omstandigheden, zoals snijwonden of huiduitslag. Geloof je ons niet? Blijf lezen en kom meer over het gebruik van het mineraal aluin te weten.

Het meervoudige gebruik van het mineraal aluin

Semi-transparante aluinstenen

Het mineraal aluin is een soort natuursteen met veel toepassingsmogelijkheden voor in huis. Je kunt aluinsteen in apotheken of reformwinkels in een ‘natuurlijke’ of ‘synthetische’ versie kopen.

We raden natuurlijk aan om de natuurlijke of alunietversie te kopen, waarvan het hoofdbestanddeel Kalium-Aluin of K Al3 (OH) 6 (SO4) 2 is. Dit vulkanische gesteente is van magma-gesteente afkomstig.

Aangezien het een natuurlijk product is waarvan de oorsprong van de veranderingen van kaliumveldspaat in de rotsen afhangt, zul je waarschijnlijk verschillen in kleur en textuur tussen de ene steen en de andere opmerken. Maak je geen zorgen, dat is volkomen normaal. Laten we eens kijken hoe je deze steen in je huis kunt gebruiken.

1. Aluin als deodorant

Aluin als deodorant

Maak de steen nat en wrijf hem over je oksels. Het meestvoorkomende gebruik van aluinsteen is als deodorant. In feite kun je duizenden verhalen op internet lezen van mensen die conventionele deodorants voor deze natuurlijke optie hebben opgegeven.

Veel van deze mensen hebben besloten om op zoek te gaan naar een aluminiumvrije optie, aangezien een aantal onderzoeken het gebruik van deodorants met aluminium in verband met borstkanker brengen (Engelse link).

Een aantal onderzoekers hebben gesuggereerd dat producten op basis van aluminium, net als oestrogeen, dat de groei van kankercellen kan bevorderen, aan de ontwikkeling van kanker kunnen bijdragen. Er zijn in dit verband echter nog geen sluitende gegevens.

Het is vermeldenswaard dat het gebruik van deze steen niet betekent dat je aluminium op moet geven, aangezien deze steen een zoute verbinding op basis van aluminium en kalium is. Als dat dus je enige reden voor de verandering was, dan moet je er nog maar eens over nadenken.

Het is waar dat wanneer je deze steen als deodorant gebruikt, je alcoholen, parabenen en andere conserveermiddelen vermijdt. Aluin is volledig natuurlijk en heeft bacteriedodende en transpiratiewerende effecten. Om het te gebruiken, hoef je alleen maar de steen te bevochtigen en over je oksels te wrijven, zoals je met een roll-on deodorant zou doen.

Opmerking: houd er rekening mee dat aluin-erts allergieën kan veroorzaken. Stop met het gebruik als je huiduitslag of ongemak ervaart.

2. Acnebehandeling

Vrouw met acne

De antibacteriële eigenschappen van aluin bestrijden acne. Hoewel de doeltreffendheid ervan niet 100% bewezen is, wordt aangenomen dat de antibacteriële eigenschappen van aluin (Engelse link) bij de behandeling van acne, ‘uitdrogen’ van puistjes en het sluiten van open poriën kunnen helpen.

Een aantal cosmetische producten bevat zelfs aluin in hun ingrediënten. Voordat je dit product op je gezicht aanbrengt, moet je natuurlijk eerst contact opnemen met een specialist.

3. Helpt bij het behandelen van sneetjes

Een andere veronderstelde eigenschap van deze steen is om het bloeden door kleine snijwonden te helpen stoppen. Zijn ontsmettende werking kan infecties helpen voorkomen.

4. Om je gezicht na het scheren te hydrateren

De ontsmettende eigenschappen van het aluinmineraal maken het een goede natuurlijke optie om na het scheren te gebruiken. Volgens rapporten kan het roodheid en ongemak voorkomen.

5. Elimineren van aften

Als je aften in je mond hebt, dan kun je je tot aluinsteen wenden. Hiervoor zou je dan een oplossing kunnen bereiden met een paar eetlepels van de verpulverde steen in een kopje water en ermee op het getroffen gebied gorgelen.

6. Vermindert de aanwezigheid van striae

Striae op een dij

Aluinsteen kan bij striae helpen verbergen. Hoewel het waar is dat striae niet zal verdwijnen, kan aluin helpen om ze te verbergen. Hiervoor heb je aluinkristallen, zeep en vochtinbrengende crème nodig.

  • Neem een bad en schuim daarna het te behandelen gebied in.
  • Leg de kristallen op de striae en laat het dan enkele minuten inwerken.
  • Spoel het goed na en breng daarna de crème aan om je huid te hydrateren.

7. Kalmeert een brandende huid na het harsen

Net zoals je het als aftershave kunt gebruiken, kan het de huid na het harsen kalmeren en kan het erg handig zijn om roodheid en ongemak te voorkomen. Breng de natte steen aan op het met was behandelde gebied.

8. Behandeling van een strontje

De antibacteriële eigenschappen van aluin kunnen bij het elimineren van de bacteriën helpen die vervelende strontjes veroorzaken. Raadpleeg echter een specialist voordat je deze stof op je oogleden gebruikt.

Zoals je kunt zien, heeft het mineraal aluin veel toepassingen. Heb je het al in huis? Als dat niet het geval is, dan moet je het misschien aanschaffen, omdat het je bij enkele vervelende situaties kan helpen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.