De verhoging van de hartslag tijdens lichamelijke activiteit

Lichamelijke activiteit leidt tot een verhoging van de hartslag, omdat de spiervraag naar energie hoger is. Het artikel van vandaag zal er alles over uit de doeken doen.
De verhoging van de hartslag tijdens lichamelijke activiteit
Maria Marin Garcia

Geschreven en geverifieerd door de verpleegkundige Maria Marin Garcia.

Laatste update: 16 september, 2022

De hartslag (HR) is het aantal slagen per minuut (bpm) en een toename tijdens lichamelijke activiteit is normaal. De normale gemiddelde waarde in rust is 60-100 bpm, hoewel ze fluctueert naar gelang de behoeften van elk organisme.

Er zijn verschillende conditionerende factoren tijdens rust, zoals genetica, geslacht, leeftijd, psychologische toestand, lichamelijke vorm, houding, hoogte, temperatuur, roken, enzovoort.

Deze gegevens zijn nuttig om snel en gemakkelijk te weten te komen hoe het hart werkt. We kunnen er ook de intensiteit van de lichamelijke activiteit die we verrichten mee leren kennen.

Dagelijkse lichamelijke activiteit verlaagt de hartslag in rust en verbetert de kwaliteit van het leven door ons in betere conditie te brengen. Het helpt het hart zich elke dag minder in te spannen, want het is “beter getraind.” Dus, hoe beïnvloedt lichamelijke activiteit de hartslag? Laten we het analyseren.

Waarom neemt de hartslag toe tijdens lichamelijke activiteit?

Hogere hartslag tijdens inspanning

De belangrijkste organen die tijdens lichamelijke activiteit een invloed hebben zijn het hart en de longen. De laatste zijn verantwoordelijk voor de uitwisseling van zuurstof (O2) en kooldioxide (CO2). Het krijgt O2 binnen om de spierfunctie te verhogen en voert CO2 als organisch afval uit het organisme af.

Het hart is belast met het pompen van met zuurstofrijk bloed naar de spieren om ze van de nodige energie te voorzien. Het laat dan het CO2-rijke bloed naar de longen gaan en er weer uitkomen.

De spieren moeten harder werken als we ons inspannen. Het lichaam moet dus O2 verbruiken en CO2 in grotere hoeveelheden uitdrijven. Dit komt omdat er een grotere energiebehoefte is.

Gevolgen van lichaamsbeweging

Als gevolg van het bovenstaande is een toename van de hartpomp nodig om de spieren hun activiteit normaal te laten uitvoeren. Verder is er, net als er een toename van de hartslag is, ook een toename van het aantal ademhalingen. Dit helpt het hart bij lichamelijke activiteit.

Een hartslag in rust is meestal 60-100 bpm. Het normale aantal hartslagen kan tijdens inspanning echter variëren tussen 120 en 160 bpm. De maximale snelheid die het hart tijdens piekinspanningen kan bereiken hangt af van de leeftijd en men kan het schatten met deze formule: 220-leeftijd=maximale hartslag.

Normale symptomen van verhoogde hartslag en ademhaling tijdens inspanning

Vrouw met hart voor haar hart

Volgens het hierboven uitgelegde proces kun je samenvatten dat lichamelijke activiteit verschillende symptomen in ons lichaam teweegbrengt.

  • Een persoon begint aan een lichamelijke activiteit zonder de toename van zijn hartslag of ademhalingspatroon op te merken.
  • Na een paar minuten kunnen de spieren tintelen en kunnen de benen zwaar aanvoelen.
  • De ademhaling neemt geleidelijk toe en dan is er kortademigheid, vermoeidheid, hoesten, of piepende ademhaling.
  • De hartslag is sneller en sterker dan gewoonlijk; we kennen dit meestal als “verhoogde hartslag.”
  • Er is een lichte pijn, benauwdheid op de borst, en hartkloppingen.
  • Het gevoel van onbehagen bij het begin van de lichamelijke activiteit kan stabiliseren of zelfs verdwijnen en stelt iemand in staat er normaal mee door te gaan.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Een extreme verhoging van de hartslag tijdens inspanning kan een teken zijn van hartproblemen. Bovendien kan een laat herstel van de normale hartslag na afloop ook een teken zijn van dergelijke aandoeningen.

Een voortdurende toename van de hartslag gepaard met kortademigheid kan een teken zijn van een ademhalingsaandoening. Daarom kan het een goed idee zijn hartslagmeters te gebruiken om de hartslagen per minuut te controleren. Ook om de ademhaling tijdens en na lichamelijke inspanning in de gaten te houden.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Onregelmatige slaap kan het risico op hartproblemen vergroten

Wees duidelijk over dit

Een toename van de hartslag tijdens lichamelijke activiteit is normaal. Het is echter belangrijk op te letten voor de waarschuwingssignalen die op hart- of ademhalingsproblemen kunnen wijzen. Raadpleeg een arts als dit het geval is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.