De symptomen en de behandeling van hypospadie
Hypospadie is een aangeboren afwijking bij mannen waarbij de opening van de plasbuis zich niet op het puntje van de penis bevindt. De abnormale opening van de plasbuis kan zich overal bevinden, van het gebied net onder de punt van de penis tot aan het scrotum. Meestal treedt dit probleem op tussen de achtste en veertiende week van de zwangerschap.
Soorten hypospadie
Er zijn verschillende gradaties. Sommige zijn ernstiger dan andere. Het type hangt af van de locatie van de opening van de plasbuis:
- Distaal. De opening bevindt zich bij de eikel.
- Proximaal. Hierbij zit de opening in de stam van de penis.
- Penoscrotaal. De opening bevindt zich in het gebied waar de penis zich aansluit bij het scrotum.
Als het onbehandeld blijft, kan het later problemen veroorzaken, zoals problemen bij het plassen of het hebben van seks.
Oorzaken en risicofactoren
Hoewel de oorzaak van hypospadie meestal onbekend is, wordt aangenomen dat het in de meeste gevallen wordt veroorzaakt door een combinatie van genen en omgevingsfactoren.
Sommige van deze factoren zijn omgevingsfactoren die in contact komen met de moeder, het dieet van de moeder en bepaalde medicijnen die de moeder tijdens de zwangerschap heeft genomen.
Bovendien is het risico op hypospadie gerelateerd aan aspecten zoals:
- Familiegeschiedenis. Als dit eerder in de familie is voorgekomen, is het risico hoger.
- Genetica. Bepaalde genetische variaties kunnen een rol spelen bij het veranderen van de hormonen die de vorming van mannelijke geslachtsdelen stimuleren.
- De leeftijd van de moeder. Sommige onderzoeken suggereren dat baby’s van moeders die ouder zijn dan 35 jaar een hoger risico op hypospadie kunnen hebben.
Symptomen
In de meeste gevallen bevindt de opening zich binnen de grenzen van de eikel. Minder vaak bevindt deze zich in het midden of aan de basis van de penis. Symptomen van hypospadie kunnen het volgende omvatten:
- De opening van de plasbuis bevindt zich buiten de punt van de penis.
- Er is een neerwaartse kromming van de penis.
- De penis kan er bedekt uitzien, omdat alleen de bovenste helft door de voorhuid wordt bedekt.
- Er is sprake van abnormaal urineren.
Meestal wordt een geval van hypospadie al snel na de geboorte opgemerkt. Als er echter sprake is van een lichte verplaatsing van de opening, kan het moeilijker zijn om de diagnose te stellen.
De behandeling van hypospadie
De behandeling van hypospadie is afhankelijk van het type. In de meeste gevallen hebben patiënten een operatie nodig om het te corrigeren. Deze operatie wordt meestal uitgevoerd tussen de leeftijd van drie maanden en drie jaar. In sommige gevallen kiezen artsen ervoor om de operatie in fasen uit te voeren. Er zijn verschillende chirurgische ingrepen, zoals:
- het plaatsen van de opening op de juiste plaats
- corrigeren van de peniskromming
- het herstellen van de huid rondom de urinebuis
Omdat de arts voor de operatie misschien een voorhuid nodig heeft, raden deskundigen het besnijden van baby’s met hypospadie niet aan. De operatie is meestal poliklinisch, het is zelden nodig dat het kind de nacht in het ziekenhuis doorbrengt.
Een operatie is echter niet nodig als de afwijking geen invloed heeft op het vermogen om staand te plassen en de functionaliteit van de penis als geslachtsorgaan.
Dit artikel is misschien ook interessant:
Seksuele posities die een man kunnen schaden
Procedure
De chirurg zal een stukje voorhuid of weefsel uit een ander gebied gebruiken om een buis te maken om de plasbuis langer te maken. Hierdoor kan de plasbuis naar de punt van de penis leiden. Tijdens de operatie zullen de medische deskundigen een sonde in de plasbuis plaatsen, zodat deze zijn nieuwe vorm behoudt.
De artsen verwijderen deze sonde meestal na twee weken. Als de afwijking niet wordt gecorrigeerd, kan dit leiden tot problemen zoals:
- moeilijkheid om de urinestroom te controleren en te sturen
- kromming in de penis tijdens een erectie
- verminderde vruchtbaarheid
- persoonlijke problemen door het uiterlijk van de penis
De meeste gevallen hebben een goede prognose na de operatie, omdat de penis hierdoor normaal kan werken. Op zijn beurt verbetert de operatie ook het uiterlijk van de penis.
Na de operatie is het een goed idee om regelmatig terug te komen voor controle. Ook is het raadzaam dat het kind na de puberteit nogmaals een controle laat uitvoeren om er zeker van te zijn dat alles nog in orde is.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Serrano Durbá, A., Cortés Sáez, J., Domínguez Hinarejos, C., & García Ibarra, F. (2012). Hipospadias. Revista Espanola de Pediatria.
-
Gorduza, D., Vigier, S., Mure, P.-Y., Demede, D., & Mouriquand, P. (2012). Cirugía del hipospadias. EMC – Urología. https://doi.org/10.1016/s1761-3310(11)71194-x
-
Pacheco-Mendoza, B. A., & Rendón-Macías, M. E. (2016). Hipospadias, un problema pediátrico. Revista Mexicana de Pediatria.