De soorten synoviale gewrichten die er zijn
Synoviale gewrichten zorgen voor een verbinding tussen twee botten. Ze bestaan uit een met kraakbeen beklede holte gevuld met vloeistof. In dit artikel zullen we dieper ingaan op welke soorten synoviale gewrichten er zijn, waar ze zich bevinden en wat hun functie is.
De kenmerken van synoviale gewrichten
Allereerst hebben de gewrichten een laag kraakbeen die de gewrichtsoppervlakken van de verschillende skeletelementen bedekt. Zodoende komen de botoppervlakken niet rechtstreeks met elkaar in contact. Wanneer deze gewrichten op röntgenfoto’s zichtbaar gemaakt worden, zie je dat er voldoende ruimte tussen aangrenzende botten is.
Bovendien is het tweede kenmerk van synoviale gewrichten de aanwezigheid van een synoviale ruimte. Het bestaat uit een binnenste gewrichtsmembraan en een buitenste vezelmembraan gevuld met vocht.
Het gewrichtsmembraam
Dit membraan bekleedt het binnenoppervlak van de gewrichtsholtes van synoviale gewrichten en peesschedes. Over het algemeen maakt het contact met het vezelmembraan en het gewrichtsvloeistof.
Het gewrichtsmembraan is sterk gevasculariseerd en produceert gewrichtsvloeistof. Dit bouwt zich vervolgens op in de gewrichtsholte en smeert de gewrichtsoppervlakken.
Ook verschijnen buiten de gewrichten gesloten gewrichtsmembraanruimtes Hier vormen ze bursae of peesschedes. De ruimtes vormen zich tussen diverse structuren zoals:
- pezen en gewrichten
- pezen en botten
- huid en botten
Ze verminderen de wrijving wanneer de ene structuur over de andere beweegt. Peesschedes omringen pezen en verminderen de wrijving met omliggende structuren.
Het vezelige membraan
Het vezelige membraan bestaat onder meer uit dicht, onregelmatig bindweefsel. Over het algemeen omgeeft en stabiliseren deze membranen het gewricht. Delen van het vezelig membraan kunnen dikker worden om ligamenten te vormen die het gewricht verder stabiliseren. De ligamenten die zich buiten de holte bevinden, zorgen vaak voor extra versterking.
Andere karakteristieke structuren van synoviale gewrichten
Een ander kenmerk van synoviale gewrichten is de aanwezigheid van extra structuren in het gebied dat door het gewrichtsmembraan wordt omvat. Hiertoe behoren onder andere:
- Kraakbeenschijven. Meestal bestaan deze uit vezelkraakbeen. Ze absorberen drukkrachten, passen zich aan veranderingen van het gewrichtsoppervlak aan tijdens beweging en vergroten het bereik van bewegingen die in de gewrichten kunnen optreden.
- Vetlichaam van Hoffa. Deze bevinden zich vaak tussen het gewrichtsmembraan en de synoviale holte. Ook bewegen deze vetlichamen wanneer de gewrichtscontour tijdens beweging verandert.
De soorten synoviale gewrichten
We zullen je nu vertellen welke soorten synoviale gewrichten het lichaam heeft. Het lichaam heeft namelijk meerdere soorten synoviale gewrichten:
- Schuifgewrichten. Over het algemeen laten deze glijdende bewegingen toe wanneer een bot over een ander beweegt. Een voorbeeld is het acromioclaviculaire gewricht, dat zich aan de bovenkant van de schouder bevindt.
- Rolgewricht zijn gewrichten die flexie en extensie in één vlak mogelijk maken. Een voorbeeld hiervan is het gewricht in de onderarm.
- Draaigewrichten zorgen voor beweging rond een as, wat dus betekent dat ze rotatiebewegingen reguleren. Een voorbeeld is het distale radio-ulnaire gewricht.
- Scharniergewrichten. Deze verbindingen laten beweging toe tussen een as, met beperkte rotatie in een tweede as. Ze bestaan uit twee convexe epicondyles. Een voorbeeld van dit type gewricht is het kniegewricht.
- Ellipsvormige gewrichten laten beweging toe binnen twee loodrechte assen en passieve of secundaire beweging op een derde as. Zo maken ze dan flexie-, extensie-, abductie- en adductiebewegingen (circumductie) mogelijk. Dit is het geval met het polsgewricht.
- Zadelgewricht. Deze laten dezelfde bewegingen toe als de ellipsvormige gewrichten, maar laten een grotere beweging toe. Deze naam is afgeleid van hun zadelvorm. Zo maken ze zowel flexie-, extensie-, abductie- als adductiebewegingen (circumductie) mogelijk. Een voorbeeld is het gewricht van de duim.
- Kogelgewrichten laten alle bewegingen toe behalve glijden. Ze zorgen voor zowel flexie, extensie, abductie, rotatie als adductiebewegingen (circumductie). De heup is een voorbeeld van dit type gewricht.
Conclusie
Als we geen gewrichten hadden, dan konden de botten van ons lichaam niet ten opzicht van elkaar bewegen. Dankzij onze gewrichten kunnen we verschillende bewegingen maken, zoals buigen, roteren en buigen van onze armen en benen!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Padrós Soler, G., Galán Ortega, A., Guillén Campuzano, E., Hortas Nieto, M. L., Marín Soria, J. L., Muñoz Pérez, M., & Noguera Bennaser, A. (2004). Recomendaciones para el estudio del líquido sinovial. Química Clínica.
-
Iturriaga, V., Mena, P., Oliveros, R., Cerda, C., Torres, D., & del-Sol, M. (2018). Importancia del Líquido Sinovial en la Articulación Temporomandibular y sus Implicancias en la Patología Articular. International Journal of Morphology. https://doi.org/10.4067/s0717-95022018000100297
-
Aguado Jódar, X. (1992). Diferencias y similitudes entre el rozamiento deslizantes y de giro. Fuente: Serway R. A.. Física. Editorial McGraw-Hill.