De relatie tussen tachycardie en angst

Tachycardie en angst zijn nauw verwant en ze zijn een teken dat je je emoties niet goed beheerst. Dit is meer een wake-up call dan een serieus gezondheidsprobleem op zich.
De relatie tussen tachycardie en angst

Laatste update: 30 oktober, 2020

Tachycardie en angst is een vrij veelvoorkomende combinatie op het spreekuur van de huisarts. Dit komt omdat moderne levensstijlen stress bevorderen. Het soort dat leidt tot allerlei fysieke en psychische problemen.

Tachycardie als gevolg van angst is in principe geen ernstig gezondheidsprobleem en leidt meestal niet tot grote gevolgen. Angst kan echter wel chronisch worden en een risicofactor worden voor andere, ernstigere aandoeningen.

Dit soort tachycardie duurt meestal maar een paar minuten en verdwijnt dan weer. Toch kunnen mensen denken dat het een hartaanval of een andere gevaarlijke aandoening is. Het is dus belangrijk om te leren herkennen en er mee om te gaan als het je overkomt.

Angst en hartgezondheid

Mensen met angst hebben een grotere kans om langdurige hartaandoeningen te ontwikkelen. Angst is normaal wanneer het optreedt als reactie op een stimulans die risico’s of gevaren met zich meebrengt. Bijna iedereen maakt dit wel eens mee tijdens zijn of haar leven.

Het is echter een ander verhaal om voortdurend angstig te zijn, vooral als er geen redelijke reden voor is. Je hebt een chronische angststoornis als je langer dan zes maanden symptomen ervaart. Schattingen geven aan dat tussen de 5% en 11% van de bevolking last heeft van dit probleem.

Chronische angst zet het hart onder druk en kan het hart- en vaatstelsel op de lange termijn verzwakken. In ernstige gevallen kan het leiden tot een hartaanval of een beroerte. Dit komt omdat de hormonen en stoffen die vrijkomen bij stress de bloeddruk verhogen of de vasoconstrictie doen toenemen.

Een vrouw bijt op haar nagels

Tachycardie

Dit wordt gedefinieerd als een verhoogde hartslag, wanneer het hart sneller klopt dan normaal. Er zijn tussen de 60 en 100 slagen per minuut in een gezond persoon die in rust is. Het hart van iemand met tachycardie is echter groter dan 100 slagen per minuut.

Er zijn verschillende soorten tachycardie. Bovendien worden ze ingedeeld in twee grote groepen, afhankelijk van het gebied van het hart waar ze ontstaan, namelijk:

  • Een atriale tachycardie ontstaat in de bovenste kamers van het hart, atriums genoemd.
  • Een ventrikeltachycardie begint in de onderste kamers van het hart, de zogenaamde hartkamers.

Angsttachycardie komt vaak voor, maar is niet de enige oorzaak van de verhoogde hartslag. Het kan te wijten zijn aan onder andere de volgende aandoeningen:

  • hartaandoeningen
  • hypertensie
  • diabetes
  • slaapapneu
  • schildklierproblemen
  • bloedarmoede
  • het gebruik van bepaalde stoffen

Je moet dus altijd je arts raadplegen als je symptomen ervaart.

Tachycardie en angst

Het hart is niet in staat om effectief zuurstofrijk bloed naar de rest van het lichaam te pompen wanneer de hartslag zeer hoog is. Onder deze omstandigheden kunnen andere symptomen optreden (Engelse link), zoals:

  • hartkloppingen
  • kortademigheid
  • duizeligheid
  • vermoeidheid
  • zwakte
  • pijn op de borst
  • flauwvallen

Angst heeft daarentegen een staat van nervositeit, rusteloosheid of onrust als belangrijkste symptoom. Er is een gevoel van dreigend gevaar of een gevoel dat er iets heel ergs gaat gebeuren. Bijvoorbeeld, de ademhaling versnelt, en je kan gaan beven en zweten. Ook kan er vermoeidheid en zelfs zwakte optreden.

Andere minder voor de hand liggende symptomen zijn maag- en darmklachten en moeilijkheden bij het in slaap vallen (Engelse link). Iemand met chronische angst voelt zich bezorgd en kan bedreigende gedachten niet uit zijn hoofd zetten. Angst leidt tot fysiologische veranderingen en is een risicofactor voor verschillende pathologieën.

Een man ademt in een papieren zak

Misschien ook interessant:
De relatie tussen fysieke pijn en angst

Omgaan met tachycardie en angst

Tachycardie als gevolg van angst komt vaak voor en gaat pas weg als de emoties onder controle zijn. In de eerste plaats moet je dus begrijpen dat deze versnelling van de hartslag het gevolg is van angst.

Op momenten als deze is het vaak het beste om een rustpositie te vinden en dan een paar minuten langzaam en diep te ademen. Probeer ook enkele aangename beelden op te roepen, zoals een rustig landschap, een aangename gebeurtenis of een motiverend persoon.

Je hart zal na korte tijd weer op zijn normale ritme komen. Deskundigen adviseren om magnesium aan je dieet toe te voegen en je consumptie van cafeïne, alcohol en tabak te verminderen. Daarnaast is regelmatig sporten een van de beste tegengiffen voor angst, en een krachtige beschermer voor je hart. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Olivi, R. H. (2013). Apnea del sueño: cuadro clínico y estudio diagnóstico. Revista médica clínica las Condes, 24(3), 359-373.
  • Pablos-Herrero, E., Fabra-Noguera, A. M., & Montserrat-Izquierdo, M. E. (2013). Palpitaciones en situación de estrés. SEMERGEN-Medicina de Familia, 39(1), 56-58.
  • de Matteis, M., & Villamor, I. B. (2015). Protocolo diagnóstico y terapéutico de la ansiedad aguda. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado, 11(84), 5036-5040.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.