Spijsverteringsproblemen veroorzaakt door angst

Mensen die lijden aan angst verliezen vaak hun eetlust of krijgen eetbuien. Blijf lezen om de spijsverteringsproblemen die worden veroorzaakt door angst te leren kennen.
Spijsverteringsproblemen veroorzaakt door angst

Geschreven door Carmen Martín

Laatste update: 24 augustus, 2022

Angst is de laatste jaren een van de meestvoorkomende problemen geworden. Psychologen proberen uit te leggen dat dit eigenlijk een natuurlijk overlevingsmechanisme is, dat om bepaalde redenen verandert. In dit artikel zullen we het hebben over de spijsverteringsproblemen die worden veroorzaakt door angst.

Hoewel het waar is dat angst een psychologische aandoening is, gaan de symptomen ervan veel verder dan dat. Het beïnvloedt veel aspecten van je lichaam. De meestvoorkomende symptomen zijn gerelateerd aan het spijsverteringsstelsel.

Wereldwijd lijden ongeveer 260 miljoen mensen aan angst. Ongeveer 25% van de bevolking heeft spijsverteringsproblemen door angst, zoals misselijkheid of een zwaarte in de maag.

Daarom zullen we in dit artikel de spijsverteringsproblemen uitleggen die vaak voorkomen in verband met angst. Het is belangrijk om deze symptomen te kunnen detecteren en deze aandoening onder controle te houden om een goede kwaliteit van leven te bereiken.

Wat zijn de spijsverteringsproblemen die worden veroorzaakt door angst

De waarheid is dat angst iedereen anders raakt. Toch zijn de meeste symptomen gerelateerd aan een staat van nervositeit en spanning. De uitdrukking “vlinders in de buik” kan, hoewel het een romantische connotatie heeft, ook een symptoom van angst zijn.

Er zijn veel spijsverteringsproblemen die ontstaan vanuit angst en stress. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om pijn of druk in de maag te voelen. De problemen hebben echter niet alleen invloed op de maag. De symptomen kunnen in elk deel van het spijsverteringsstelsel optreden.

Een aantal daarvan zijn bijvoorbeeld:

  • zeer droge mond
  • misselijkheid en drang om over te geven
  • zware spijsvertering, samen met brandend maagzuur
  • veranderingen in de eetgewoonten, waarbij de persoon de behoefte kan voelen om te eten of juist de eetlust volledig kan verliezen
  • prikkelbaredarmsyndroom, een aandoening waarbij je buikpijn voelt en veranderingen in de darmbeweging zonder medische reden
  • constipatie of diarree

Het grootste probleem met spijsverteringsproblemen als gevolg van angst is verandering van de eetgewoonten. Mensen die dit ervaren verliezen hun eetlust. Je kan zelfs ondervoed raken.

Aan de andere kant eten mensen die hun eetbuien niet onder controle kunnen houden en het risico lopen om te zwaar te worden. Dit kan zelfs leiden tot diabetes of dyslipidemie.

Een vrouw heeft een eetbui

Misschien ook interessant:
Posttraumatische stressstoornis

Het onder controle houden van spijsverteringsproblemen

Het eerste wat je moet weten is dat dit een ziekte is zoals alle andere. We moeten af van het stigma rond geestelijke gezondheid. Ook is het belangrijk om te begrijpen dat er niets mis is met het vragen van hulp om het op te lossen.

Er zijn vele soorten therapieën, en zelfs medicijnen, die helpen bij angst. Daarnaast zijn er ook eenvoudige maatregelen die de spijsverteringsproblemen veroorzaakt door angst kunnen verbeteren.

Ten eerste is het het beste om je dieet aan te passen. Zorg ervoor dat je regelmatig een evenwichtig dieet volgt. Eet ook je maaltijden op dezelfde tijdstippen. Daarnaast moet je kiezen voor lichte voedingsmiddelen die niet zwaar te verteren zijn. Vermijd bijvoorbeeld verzadigd vet en bewerkte producten.

De waarheid is dat al deze maatregelen die deze spijsverteringsproblemen slechts tijdelijk zijn. Spijsverteringsproblemen kunnen ook chronisch worden als je de angst niet vermindert. Daarom is het belangrijkste om tot de kern van het probleem te komen.

Een vrouw heeft een paniekaanval

Conclusie

Angst is een gezondheidsprobleem dat ons niet alleen psychologisch raakt. Bovendien heeft het talrijke fysieke symptomen. Een aantal daarvan zijn maagproblemen, zoals een gespannen maag, misselijkheid en veranderingen in de eetlust. Anderen zijn gedragsveranderingen, zoals het hebben van eetbuien.

Schaam je niet voor het hebben van angst. Het is belangrijk om hulp te zoeken. Het vinden van een therapeut die past bij je persoonlijkheid zal je kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.