De oorzaken van allergie en de symptomen

De meestvoorkomende allergenen zijn die, die inwerken op de luchtwegen, zoals pollen of mijten. Ontdek in dit artikel wat de oorzaak is van allergieën en wat de veelvoorkomende symptomen zijn.
De oorzaken van allergie en de symptomen

Laatste update: 10 juni, 2020

In dit artikel gaan we het hebben over allergie en de symptomen ervan. Allergisch zijn voor iets, of het nu pollen, mijten, gluten of iets anders is, is een veelvoorkomende situatie die een groot deel van de bevolking treft.

Tegenwoordig is het bijna zeldzaam om iemand te vinden die nergens allergisch voor is. In dit opzicht wordt geschat dat een op de vier mensen in hun hele leven een soort allergie heeft. Het is zelfs de meestvoorkomende kinderziekte.

Een allergie verwijst naar de gevoeligheid van het immuunsysteem voor een stof die veranderingen veroorzaakt in de:

  • Ademhaling
  • Spijsvertering
  • Zenuwen
  • Huid

Met andere woorden, het is een abnormale reactie van het immuunsysteem op een stof die deze reactie normaal niet zou veroorzaken.

Over het algemeen kan een persoon voor elke stof allergisch zijn. Weet je echter waarom dit gebeurt? In dit artikel leggen we uit waarom allergieën voorkomen en hoe ze worden gediagnosticeerd, evenals de algemene symptomen.

Wat betekent allergisch zijn?

Vrouw niest in een zakdoek

Het immuunsysteem werkt continu en herkent en verwijdert ziektekiemen uit het lichaam om het tegen ziekten te beschermen. Soms veranderen de afweermechanismen echter.

Wanneer dit gebeurt, activeert het systeem zichzelf zeer sterk tegen bepaalde elementen die eigenlijk onschadelijk zijn. Met andere woorden, het activeert veel afweermechanismen, zoals niezen, tegen een stof die geen ziekte veroorzaakt. Dit kunnen bijvoorbeeld pollen zijn.

Allergiesymptomen verschillen afhankelijk van de stof waarvoor je allergisch bent. Als je allergisch bent voor huisstofmijt, dan heb je waarschijnlijk last van allergische reacties in de luchtwegen. Met andere woorden, je kunt onder andere last hebben van:

  • Hoesten
  • Niezen
  • Tranende ogen

Misschien ook interessant om te lezen:
Drie medicinale remedies voor allergieën

Veelvoorkomende symptomen van allergie

Zoals we hierboven al vermeldden, zijn symptomen van allergie afhankelijk van het type allergeen. Op dezelfde manier variëren ze ook volgens de ‘toegangspoort’. Met andere woorden, je symptomen zijn afhankelijk van het feit of je contact met de stof hebt gehad door deze te eten, aan te raken of in te ademen.

De meestvoorkomende allergieën houden verband met de luchtwegen. De meestvoorkomende symptomen zijn daarom rinitis en allergische conjunctivitis. Rinitis veroorzaakt een jeukende neus, niezen, verstopte neus en constante loopneus (rinorroe).

Allergische conjunctivitis is een intense jeuk aan de ogen die met constant tranen gepaard gaat. Mensen die er last van hebben soms ook het gevoel dat ze zand in hun ogen hebben.

Het is bovendien belangrijk om te vermelden dat allergische processen vaak met astma geassocieerd worden (Spaanse link). Astmapatiënten hebben vaak last van hoesten, piepende ademhaling en ademhalingsmoeilijkheden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Oorzaken van seizoensgebonden allergieën

Voedselallergie

Wanneer iemand allergisch is voor voedsel, omvatten de meest typische symptomen van allergie tintelingen in de mond of jeuk, die de keel kan bereiken. Ze kunnen ook last hebben van zwelling van:

  • De lip
  • De tong
  • Het gezicht

Daarnaast kan netelroos na het eten van voedsel optreden. Vaak is er ook diarree, braken of constante winderigheid. De voedingsmiddelen die de meeste allergieën veroorzaken, zijn melk, noten en eieren.

Allergie voor medicijnen

Iemand krijgt een allergietest op zijn arm

Veel mensen zijn allergisch voor bepaalde medicijnen. In feite moeten artsen je in een consult vragen of je allergisch bent voor een stof. Dit type allergie gaat vaak gepaard met huidreacties, zoals netelroos, huiduitslag en jeuk.

Anafylaxie

Anafylaxie treedt op wanneer de allergische reactie extreem ernstig is (Spaanse link). Wat er gebeurt, is dat het immuunsysteem stoffen afgeeft die plotseling de bloeddruk verlagen. Vervolgens worden de luchtwegen smaller en wordt het moeilijker om te ademen.

Het kan heel snel gebeuren na contact met de stof waarvoor de persoon allergisch is. Het komt bijvoorbeeld relatief vaak voor bij mensen die allergisch zijn voor bijensteken.

Wanneer iemand lijdt aan een anafylactische reactie, dan versnelt zijn pols en wordt hij zwakker. Op dezelfde manier verschijnt meestal uitslag op de huid, evenals misselijkheid of braken. In deze gevallen is het belangrijk om naar de eerste hulp te gaan.

Conclusie

Veel mensen zijn allergisch voor verschillende stoffen. Het is daarom belangrijk om de meestvoorkomende symptomen van een allergie te kennen. Op deze manier kun je je arts begeleiden bij het detecteren van de oorzaak van die reactie, zodat je het allergeen kunt vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.