De mogelijke symptomen van een blindedarmontsteking

Heb je klachten die mogelijk wijzen op een blindedarmontsteking? Ga dan niet zelf aan de slag met medicijnen, maar ga rechtstreeks naar de dokter. 
De mogelijke symptomen van een blindedarmontsteking

Laatste update: 23 februari, 2019

Blindedarmontsteking is een aandoening waarbij de appendix, of het wormvormig aanhangsel, ontstoken is. Een blindedarmontsteking komt vaak voor, maar het is belangrijk om er vroeg bij te zijn. Lees verder en ontdek welke mogelijke symptomen van een blindedarmontsteking er zijn.

De appendix is een klein zakje dat verbonden is met de dikke darm. Zijn belangrijkste functie lijkt het herbergen en beschermen van de bacteriën die ervoor zorgen dat de dikke darm goed kan functioneren. Hoewel deze aandoening op alle leeftijden kan voorkomen, ontstaat het vooral tussen de 10 en 35 jaar.

De klachten die horen bij een blindedarmontsteking zijn meestal erg uiteenlopend, vandaar dat de diagnose niet altijd even makkelijk is vast te stellen. Dat is met name het geval bij kinderen, maar ook bij oudere mensen, omdat bij hen de klachten vaak worden toegeschreven aan andere ziektes die horen bij de oudere leeftijd.

De mogelijke symptomen van een blindedarmontsteking

Buikpijn blindedarmontsteking

Het is belangrijk om te weten dat wanneer je deze aandoening niet op tijd laat behandelen, de appendix kan barsten en daardoor een infectie kan ontstaan in de onderbuik (buikvliesontsteking). Het is dan ook noodzakelijk dat je de mogelijke symptomen van een blindedarmontsteking kunt herkennen.

Acute pijn in de onderbuik

Het eerste teken van een blindedarmontsteking is een acute pijn rechtsonder in de buik.

  • In het begin zijn de klachten vaak licht, maar ze kunnen steeds erger worden en uiteindelijk zelfs ondraaglijk.
  • Bovendien kan de pijn verergeren als je hoest, wandelt, of plotselinge bewegingen maakt.
  • Bij mensen bij wie de appendix langer is dan normaal, kan de pijn zich ook uitbreiden naar de linkerkant van de buik.

Misselijkheid, overgeven en koorts

Enkele uren nadat de acute pijn in de onderbuik is begonnen, kun je klachten krijgen als:

  • misselijkheid
  • overgeven
  • in sommige gevallen zelfs koorts

Is dat het geval, dan kan dat een sterke aanwijzing zijn dat je een blindedarmontsteking hebt. Neem dan direct contact op met je huisarts.

Constipatie of diarree

Pijn in de onderbuik

Een blindedarmontsteking gaat vaak gepaard met:

Maag– en darmproblemen zijn vaak de duidelijkste signalen dat je appendix een chronische aandoening aan het ontwikkelen is. 

De klachten verdwijnen niet

De pijnklachten verdwijnen niet vanzelf, ook niet wanneer je rust neemt. In tegendeel: je zult merken dat de klachten juist erger worden. Zo erg, dat het uiteindelijk lastig wordt om rechtop te staan en te lopen.

Gevoeligheid bij aanraking

Als de pijn verergert wanneer je de betreffende plek aanraakt, dan is het bijna zeker dat je een blindedarmontsteking hebt. Is dat het geval, raadpleeg dan zo snel mogelijk een arts.

Zoek medische hulp

Zoek medische hulp

Als je vermoedt dat je klachten wijzen op een blindedarmontsteking, ga dan niet op eigen houtje aan de gang met medicijnen, maar ga direct naar een arts. Een specialist is immers de enige persoon die kan bepalen of inderdaad gaat om een blindedarmontsteking. Is dat het geval, dan kan hij je de juiste behandeling voorschrijven.

Wanneer de arts je heeft onderzocht en heeft vastgesteld dat het gaat om blindedarmontsteking, dan wordt de appendix meestal verwijderd.

Maak je geen zorgen: je kunt best leven zonder dit orgaan, en bovendien zijn de risico’s die een ontstoken appendix met zich meebrengt stukken groter. Gelukkig herstellen de meeste mensen snel van een blindedarmoperatie.

Een paar aanbevelingen om te overwegen

Ga naar een specialist om een diagnose te laten stellen, en ga vooral niet zélf thuis de klachten bestrijden.

Neem het volgende advies dan ook ter harte:

  • Allereerst: begin niet op eigen initiatief medicijnen te slikken. 
  • Neem geen laxeermiddelen.
  • Gebruik geen hete kompressen.

Daarnaast is voorkomen altijd beter dan genezen. Door een dieet te volgen dat rijk is aan vezels, ondersteun je het spijsverteringsproces en verlaag je de kans op een blindedarmontsteking. Voeg daarom fruit en groentes toe aan je maaltijden, eet veel volkorenproducten en drink voldoende water.

Tot slot nog het volgende: niet iedereen met een blindedarmontsteking heeft last van bovenstaande klachten. Sommige mensen geven aan enkel last te hebben van een gevoel van algehele malaise. Echter, als je je herkent in een aantal van deze mogelijke symptomen van een blindedarmontsteking, neem dan meteen contact op met je huisarts.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.