De medische apparatuur die het leven redde van een Cádiz FC-fan

Met bepaalde medische hulpmiddelen konden professionals het leven van een fan in het stadion van Cádiz redden. Dit is de apparatuur die werd gebruikt in deze kritieke situatie met een goede afloop.
De medische apparatuur die het leven redde van een Cádiz FC-fan
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Geschreven door Fernando Clementin

Laatste update: 24 januari, 2023

Kort geleden trok een situatie in een Spaans voetbalstadion de aandacht van veel mensen. Een fan van Cádiz FC kreeg een hartstilstand op de tribune. Een verpleegster die ter plaatse was redde zijn leven.

Naast dit eerste geval van cardiorespiratoire reanimatie was het nodig om specifieke gezondheidsapparatuur te gebruiken. Hieronder vertellen we je meer over alle hulpmiddelen die de hulpverleners gebruikten in het reddingsprotocol.

Reanimatie: de eerste hulp manoeuvre die de fan van Cadiz redde

Allereerst moet worden opgemerkt dat elementaire eerste hulp de sleutel was tot het handhaven van een polsslag bij de 68-jarige man die een hartaanval kreeg tijdens de wedstrijd tussen Cádiz FC en FC Barcelona.

Reanimatie is een reanimatietechniek die men toepast wanneer iemand een cardiorespiratoire arrestatie krijgt of wanneer zijn of haar hart stopt met kloppen. Men past hartcompressies toe om de bloedcirculatie in het lichaam in stand te houden totdat medische hulp arriveert. Reanimatietechnieken variëren afhankelijk van de gezondheidstoestand en de leeftijd van de patiënt.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Europees kampioenschap voetbal vrouwen 2022

De rol van de defibrillator bij een hartaanval

Reanimatie
Een defibrillator is essentieel in geval van een cardiorespiratoire noodsituatie.

Als omstanders in de eerste minuten na een hartaanval een defibrillator gebruiken, nemen de overlevingskansen van de patiënt sterk toe. Dit is wat er gebeurde in het geval van de Cadiz-fan.

In het stadion was een defibrillator beschikbaar, die snel de handen van een verpleger bereikte; gelukkig was het apparaat dicht bij de getroffen persoon. Bovendien werd het beeld van Conan Ledesma, keeper van de thuisploeg, die een ander apparaat naderde dat FC Barcelona ter beschikking stelde voor het geval het nodig was, zeer beroemd.

De defibrillator heeft de functie om iemands hartslag te reactiveren door middel van een elektrische schok. Het gebruik ervan, hoewel eenvoudig, mag alleen in bepaalde omstandigheden worden toegepast. Het heeft de voorkeur dat dit apparaat bedient wordt door professionals en mensen die hiervoor opgeleid zijn. Als zij echter niet in de buurt zijn, mag iedereen dit doen.

Luchtweg- en circulatoire toegang rugzakken

Een luchtwegrugzak is een rugzak voor het opbergen en vervoeren van alle apparatuur die nodig kan zijn bij een hart- of ademhalingsnoodgeval. Dit zijn instrumenten en medicijnen die specifiek zijn voor specifieke medische apparatuur voor spoedeisende en pre-hospitale zorg.

Concreet gaat het bijvoorbeeld om maskers en zuurstofslangen. In deze rugzakken zitten ook medicijnen die nuttig kunnen zijn om aan mensen in een noodgeval op een openbare plaats te geven voordat ze naar een gezondheidscentrum worden gebracht.

Materiaal voor perifere veneuze toegang

Sergio Salgado, een van de verpleegkundigen van dienst 601 die naar het stadion ging in het noodgeval van de fan uit Cádiz, zei dat er geen materiaal was voor perifere veneuze toegang. Waar doelde hij op?

Veneuze toegangen zijn procedures waarmee een ader met de buitenwereld communiceert. Ze zijn een manier om geavanceerde levensondersteuning uit te voeren. In gevallen als een hartaanval kan een hulpverlener een veneuze toegang gebruiken om er medicijnen door toe te dienen.

De persoon die op de tribune van het stadion van Cádiz werd geholpen, werd verdoofd met medicijnen “om technische en klinische redenen,” zei Salgado. Men gebruikte hiervoor niet het daar aanwezige materiaal. Ze deden dit met het materiaal dat de hulpverleners die in het stadion aankwamen meebrachten.

Vind je dit artikel leuk? Misschien wil je dit artikel ook lezen:
Wat te doen bij een plotselinge hartstilstand

Een brancard, ambulance en andere hulpmiddelen

Ambulance
De ambulance moet de benodigde apparatuur hebben om de stabiliteit van de patiënt te handhaven terwijl ze hem of haar naar het ziekenhuis vervoeren.

Tot slot werd de actie van de eerder genoemde hulpmiddelen aangevuld met andere elementen. Denk aan zaken zoals een COVID-patiëntenkit (hoewel dit niet het geval was) en een monitor om het ziektebeeld van de patiënt in detail te volgen.

Om de transfer naar het ziekenhuis te vergemakkelijken was bovendien een brancard nodig. Een speler en een assistent brachten die vanaf het veld naar de tribune. De deelname van de ambulance was essentieel; dit voertuig heeft de benodigde apparatuur om de stabiliteit te handhaven totdat de patiënt een medische faciliteit bereikt.

Preventie kan levens redden zoals dat van de fan van Cádiz

Hoewel de gebeurtenissen op de tribune van het stadion van Cádiz niet onomstreden waren wat betreft de aanpak van de situatie door de betrokkenen, laat het wel zien hoe belangrijk het is om te weten hoe je in dit soort noodsituaties moet handelen.

De FC-fan van Cádiz kon de hartstilstand overleven dankzij de tussenkomst van de verpleegster die hem ter plekke reanimeerde en ook dankzij de latere komst van hulpverleners. Volgens zijn relaas leverden zij het nodige gezondheidsmateriaal om hem te stabiliseren.

Concluderend vallen twee onmisbare aspecten op. Enerzijds is kennis van reanimatietechnieken essentieel om op elk moment een leven te redden. En aan de andere kant is het voorkomen van het hebben van basis gezondheidsmateriaal iets dat geen enkele instelling over het hoofd mag zien.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • de la Fuente-Rodríguez, A., Hoyos-Valencia, Y., Gutiérrez-García, L., Muñoz-Esteban, C., Sevillano-Marcos, A., León-Rodríguez, C., … & Fernández-Martín, C. (2009). Guía rápida de fármacos en soporte vital avanzado. SEMERGEN-Medicina de Familia35(8), 376-379.
  • Estupiñan Montenegro, J. A., & Gutierrez Osorio, L. B. (2021). RCP en escuelas.
  • Cuesta, J. A., & Pérez, L. T. (2006). Toma de decisiones a pie de campo en fútbol. Opinión de los médicos de equipos profesionales ante siete casos problema. Apunts. Medicina de l’Esport41(152), 145-150.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.