De link tussen dermatitis en corticosteroïden
Dermatitis en corticosteroïden gaan hand in hand, aangezien de laatste meestal de behandeling voor de eerste is. Corticosteroïden kunnen wanneer ze op de juiste manier worden gebruikt je bondgenoten zijn om dermatitis-uitbraken op afstand te houden en te minimaliseren.
Dit medicijn heeft vanwege de bijwerkingen die eraan zijn toegeschreven negatieve beoordelingen gekregen. Ze zijn echter veiliger dan ze lijken te zijn wanneer men ze onder medisch toezicht gebruikt. In feite is de bijbehorende veiligheidsmarge geschikt wanneer deze zoals gespecificeerd door een professional wordt gebruikt.
Wat is dermatitis?
Luieruitslag is een veelvoorkomende vorm van dermatitis bij kinderen en kan met corticosteroïden worden behandeld. Dermatitis is een inflammatoire, chronische, jeukende huidziekte. Topische corticosteroïden zijn bij een uitbraak de voorkeursbehandeling.
Zoals je kunt zien, is er een verband tussen dermatitis en corticosteroïden, omdat ze beide veelgebruikte medicijnen zijn. Dit komt omdat ze veilig en effectief zijn zolang je ze op de juiste manier voor de behandeling van dermatitis gebruikt.
Het voorkomen of spreiden van de frequentie van deze uitbraken is cruciaal voor de kwaliteit van leven van iemand. Corticosteroïden worden minder vaak gebruikt door uitbraken te voorkomen en uit te schakelen.
Waarom lokale corticosteroïden gebruiken?
Lokale corticosteroïden om dermatitis te behandelen, kunnen zowel natuurlijk als synthetisch zijn. Deze middelen voor de behandeling van dermatitis kun je dan als volgt omschrijven:
- Natuurlijke corticosteroïden zijn steroïde hormonen die het lichaam uit cholesterol synthetiseert en die in zowel ontstekings- als immunologische processen ingrijpen en ook om stress onder controle te houden.
- Synthetische corticosteroïden, zoals hydrocortison, worden gesynthetiseerd door de structuur van de natuurlijke te wijzigen. Ze komen meestal in de vorm van medicijnpreparaten op de markt. De actuele vorm verwijst naar de mogelijkheid om ze rechtstreeks op de laesie aan te brengen.
Lees ook:
Wat is atopische dermatitis precies?
Hoe werken corticosteroïden?
Deze geneesmiddelen hebben ontstekingsremmende, vasoconstrictieve, immunomodulerende en antiproliferatieve effecten. Ze zijn topisch, omdat ze ontstekingen, jeuk en krabben veroorzaakt door dermatitis verminderen.
Ze helpen uitbraken van dermatitis onder controle te houden als ze op de juiste manier worden toegepast. Deze medicijnen genezen het echter niet. Afhankelijk van hun potentie vallen corticosteroïden onder de volgende classificatie:
- Extreem hoge potentie is het meest effectief, omdat het clobetasol bevat.
- Hoge potentie, zoals methylprednisolon (Spaanse link), is een van de meest voorgeschreven actieve ingrediënten voor de behandeling van een atopische huid en omvat beclomethason en betamethason (gebruikt tegen eczeem en dermatitis).
- Lage potentie, zoals hydrocortison, is een farmaceutische specialiteit (EFP), zelfs in minimale concentraties.
Dermatitis en corticosteroïden: bijwerkingen
Corticosteroïden kunnen ook bijwerkingen veroorzaken. De bijwerkingen van de corticosteroïden die men bij de behandeling van dermatitis gebruikt hangen voornamelijk van de volgende factoren af:
- De bijwerkingen variëren afhankelijk van de potentie van het medicijn en hoe hoger de potentie, hoe groter de kans dat het bijwerkingen veroorzaakt.
- Het aanbrengen van een corticosteroïde op de ellebogen of voetzolen is niet hetzelfde als het aanbrengen op het gezicht, de plooien of de geslachtsdelen, omdat een dunnere huid het gemakkelijker opneemt.
- De huid van kinderen, ouderen en adolescenten is gevoeliger voor bijwerkingen.
De huid absorbeert een vloeibare oplossing niet zoals een crème of een zalf, dus hoe vetter de hulpstof, hoe groter de absorptie en de duur van het effect (Spaanse link). - Op dezelfde manier, hoe langer de behandeling, hoe groter het risico op bijwerkingen (daarom is het soms beter om een corticosteroïde met een hoge potentie voor een paar dagen te gebruiken dan een corticosteroïde met een lagere potentie voor een langere behandeling).
- Hoe groter het behandelde gebied, hoe groter de kans op bijwerkingen.
Ken je de bijwerkingen van corticosteroïden?
Deze stof kan onomkeerbare bijwerkingen veroorzaken zoals striae, spataderen of dermale atrofie. Het kan echter ook andere bijwerkingen die omkeerbaar zijn veroorzaken, zoals erytheem in het gezicht, variaties in huidpigmentatie, acne en rosacea.
Corticosteroïden zijn fotosensibilisatoren, dus mensen moeten zonnebescherming gebruiken wanneer ze ermee worden behandeld. Het kan ook bijwerkingen op systemisch niveau veroorzaken.
Deze bijwerkingen zijn echter zeldzaam en dat is omdat de opname van het corticosteroïd via de huid gaat. Onder deze bijwerkingen zijn onder andere de volgende te vinden:
- Vertraagde groei
- Hypertensie
- Diabetes mellitus
- Mineralocorticoïde effect
Conclusie over het verband tussen dermatitis en corticosteroïden
Praat voor meer informatie met je arts. Probeer tussen de uitbraken door specifieke verzachtende crèmes te gebruiken om het gebruik van corticosteroïden te vermijden als je last van dermatitis hebt en volg altijd de instructies van je arts. Dit is de beste manier om de ziekte onder controle te krijgen en het overmatig gebruik van medicijnen te omzeilen.
Je kunt de bijwerkingen van corticosteroïden ook vermijden als je ze onder medisch toezicht gebruikt. Dit is omdat je de door je arts voorgeschreven dosering en duur van de behandeling moet volgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Lebrun-Vignes, B., & Chosidow, O. (2007). Corticoterapia local cutánea. EMC – Pediatría. https://doi.org/10.1016/s1245-1789(07)70253-6
-
Mateos, M. (2011). Guía de tratamiento de la Dermatitis Atópica en el niño. Documento de consenso grupo de expertos.
-
Berbegal, L., DeLeon, F. J., & Silvestre, J. F. (2015). Estudio de sensibilización a corticoides en una consulta de alergia cutánea. Actas Dermo-Sifiliográficas. https://doi.org/10.1016/j.ad.2015.07.007