De kenmerken en toepassingen van Novalgin
Novalgin is een medicijn dat uit metamizol of dipyron bestaat. Het behoort tot de pyrazolongroep en heeft pijnstillende en koortsverlagende effecten. Novalgin heeft echter ook minder krachtige ontstekingsremmende en krampverminderende eigenschappen. In dit artikel kun je de kenmerken en de toepassingen van Novalgin ontdekken.
Hoe Novalgin werkt
Net als alle andere geneesmiddelen uit deze groep werkt dipyron of metamizol door de werking van cyclo-oxygenase te remmen. Het remt daarom de prostaglandinesynthese dankzij zijn pijnstillende en koortsverlagende eigenschappen.
Ondanks dit en ondanks het feit dat zijn metabolieten ook actief zijn en de prostaglandinesynthese remmen, is de ontstekingsremmende activiteit niet hoog.
Bovendien ontspant en vermindert metamizol de activiteit van de gladde spieren van het maagdarmkanaal en de baarmoeder. Dipyron of metamizol kan oraal, intramusculair of intraveneus worden toegediend. De lever metaboliseert Novalgin snel. Daar wordt het in actieve metabolieten omgezet die via de urine worden uitgescheiden.
Toepassingen van Novalgin
Novalgin wordt gebruikt voor de behandeling van posttraumatische of postoperatieve matige of ernstige pijn en spasmen. Artsen schrijven het ook voor in geval van hoge koorts die niet op andere maatregelen of antipyretische geneesmiddelen reageert.
Dosering en contra-indicaties
De dosis is afhankelijk van het gewenste pijnstillende effect en de situatie van de patiënt. Over het algemeen is de gebruikelijke dosis voor volwassenen tussen 8 en 16 mg/kg lichaamsgewicht.
Parenterale toediening gaat gepaard met een verhoogd risico op anafylactische reacties. Om koorts bij kinderen te behandelen, kunnen artsen een dosis van 10 mg/kg lichaamsgewicht aangeven.
De pijnstillende en koortsverminderende effecten manifesteren zich 30 tot 60 minuten na toediening. Artsen moeten parenterale doses van meer dan 1 g zorgvuldig controleren vanwege het risico op hypotensie.
Experts raden ook diabetici aan om tabletten of druppels in plaats van siroop te nemen. Bovendien moeten patiënten met nier- of leverfalen het nemen van hogere doses vermijden. Wat contra-indicaties betreft, mag Novalgin bovendien niet in de volgende situaties worden gebruikt:
- Overgevoeligheid voor pyrazolonen.
- Acuut of chronisch nier- of leverfalen.
- Bloedziekte.
- Actieve darmzweren.
- Hartfalen.
- Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.
Bovendien moeten artsen hun patiënten vóór de behandeling en periodiek tijdens de behandeling hematologisch evalueren. Dit is om dan mogelijke bijwerkingen goed te kunnen evalueren.
Bijwerkingen
Metamizol of dipyron is een pijnstiller die vanwege zijn giftige effecten, vooral vanwege het risico op agranulocytose, in veel landen van de markt is gehaald. Beschikbare informatie geeft aan dat het gebruik ervan tot ernstige overgevoeligheidsreacties leidt. Hiertoe behoren onder andere:
- Agranulocytose. Hoewel het niet erg gebruikelijk is, is het een ernstige en soms onomkeerbare reactie. Het is een immunologische reactie waarvan de oorsprong onbekend is. Lees hier een Engels wetenschappelijk onderzoek over het onderwerp.
- Shock. Nog een ernstige overgevoeligheidsreactie. De symptomen zijn jeuk, koud zweet, slaperigheid, misselijkheid, kortademigheid en verkleuring van de huid.
Agranulocytose en shock brengen het leven van de patiënt in gevaar en vereisen dat de behandeling wordt gestopt. In deze gevallen hebben patiënten namelijk onmiddellijk medische hulp nodig.
Bovendien kan de patiënt last hebben van met de huid geassocieerde overgevoeligheidsreacties, vooral in de oculaire slijmvliezen en de nasofaryngeale regio. Andere reacties omvatten leukopenie, trombocytopenie en hemolytische anemie.
Aanbevelingen voor professionals in de gezondheidszorg
Het Spanish Agency of Medicines and Medical Devices (AEMPS) analyseerde de situatie van metamizol in Spanje met betrekking tot gevallen van agranulocytose. Om deze reden staat het erop dat mensen onthouden dat het een voorgeschreven medicijn is. Het gaf ook de volgende aanbevelingen aan professionals in de gezondheidszorg:
- Gebruik metamizol alleen voor kortdurende behandelingen van maximaal zeven dagen.
- Gebruik dit medicijn alleen als het voldoet aan de goedgekeurde aanbevelingen en de minimale effectieve dosis.
Als een langere behandeling echter nodig is, heb je periodieke hematologische evaluaties nodig, inclusief bloedvergelijkingen. Schrijf dit medicijn dus niet aan patiënten voor die je niet kunt evalueren.
Ontdek ook:
Huisremedies om koorts onder controle te houden
Conclusie
Voordat Novalgin wordt voorgeschreven, moeten artsen een gedetailleerde medische geschiedenis af nemen. Bovendien moeten ze vermijden om het voor te schrijven aan patiënten met een geschiedenis van overgevoeligheid of hematologische reacties op dit medicijn.
We hopen dat dit artikel over het gebruik en de toepassingen van Novalgin nuttig voor je is geweest. En neem voor meer informatie altijd contact op met je arts of apotheek.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- AEMPS. Ficha Técnica (Metamizol) [Internet]. 2021 [Consultado: 28-12-2021]. URL disponible en: https://cima.aemps.es/cima/pdfs/es/ft/63430/63430_ft.pdf.
- Escobar, W., Ramirez, K., Avila, C., Limongi, R., Vanegas, H., & Vazquez, E. (2012). Metamizol, a non-opioid analgesic, acts via endocannabinoids in the PAG-RVM axis during inflammation in rats. European Journal of Pain. https://doi.org/10.1002/j.1532-2149.2011.00057.x.
- Grossman, R., Ram, Z., Perel, A., Yusim, Y., Zaslansky, R., & Berkenstadt, H. (2007). Control of postopertive pain after awake craniotomy with local intradermal analgesia and metamizol. Israel Medical Association Journal.
- Güttler, K. (2015). Metamizol. Schmerz. https://doi.org/10.1007/s00482-015-1520-0.
- Davrieux Mylene, Gutiérrez Stella, Marín Daniel, Pier Daniel, Pais Tito. Agranulocitosis por dipirona: a propósito de un caso clínico. Arch. Pediatr. Urug. [Internet]. 2007 Mar [citado 2022 Nov 02] ; 78( 1 ): 35-40. Disponible en: http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1688-12492007000100007&lng=es.
- Machado-Alba J, et al. Reacción de anafilaxia grave por dipirona sin antecedente de hipersensibilidad. Informe de caso. Revista Colombiana de Anestesiología 2017;45(S1):8-11. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-revista-colombiana-anestesiologia-341-articulo-reaccion-anafilaxia-grave-por-dipirona-S012033471600006X.
- Gaviria, J. Insuficiencia cardíaca. Clínica Universidad de Navarra. Disponible en: https://www.cun.es/enfermedades-tratamientos/enfermedades/insuficiencia-cardiaca
- Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS). METAMIZOL Y RIESGO DE AGRANULOCITOSIS (2018). Disponible en:https://www.aemps.gob.es/informa/notasInformativas/medicamentosUsoHumano/seguridad/2018/docs/NI_MUH_FV-15-2018-metamizol-agranulocitosis.pdf
- Gallardo, M. (2013). LA PRESCRIPCIÓN DE MEDICAMENTOS CON REGISTRO DE SU INDICACIÓN TERAPÉUTICA. Boletín Farmacoterapéutico de Castilla-La Mancha. Disponible en: https://sanidad.castillalamancha.es/sites/sescam.castillalamancha.es/files/documentos/farmacia/3.boletin_prescripcion_de_medicamentos.pdf