De Kassing-methode: fles- en borstvoeding combineren
De Kassing-methode is een methode om een baby met een fles te voeden zonder de melkproductie van de moeder te verstoren. Met deze Kassing-methode is de kans dat de baby de borst weigert of niet goed genoeg kan zuigen bijna nul.
Sommige moeders kunnen geen borstvoeding geven en moeten hun baby flesvoeding geven. Dit gebeurt vaak wanneer de baby te vroeg geboren is of bijvoeding nodig heeft.
Er zijn ook vrouwen die werken en als gevolg daarvan hun moedermelk afkolven en later gebruiken om hun baby met een flesje te voeden. Aan de andere kant kan een vrouw gezondheidsproblemen hebben waardoor zij geen borstvoeding (meer) kunnen geven aan hun kindje.
Flesvoeding kan baby’s in de war brengen en het kan ervoor zorgen dat ze de borst niet meer accepteren. De fles is namelijk gemakkelijker voor de baby, omdat dit minder inspanning kost om te voeden.
Dit komt omdat de speen op een fles heel anders is dan een tepel. Het gat in de fles is veel groter en de melk komt er makkelijker uit door de zwaartekracht. Als gevolg hiervan hoeft de baby niet echt te zuigen.
Het probleem ontstaat wanneer de moeder weer borstvoeding wil geven. De baby kan zich niet aanpassen of heeft moeite met eten. Dit is de reden waarom een specialist in de Verenigde Staten, Dee Kassing, een systeem heeft bedacht dat een fles gebruikt die borstvoeding simuleert.
Meer over moederschap:
Moeders, laat je leiden door je instinct
De Kassing-methode
De Kassing-methode is erop gericht de kenmerken van natuurlijke borstvoeding te reproduceren, met name met betrekking tot de hoeveelheid inspanning die de baby moet leveren. Op deze manier worden de negatieve effecten van flesvoeding aanzienlijk verminderd en kan de moeder gemakkelijker wisselen.
- Bij het geven van de fles moet de baby half zitten. Je hoeft de houding voor borstvoeding geven niet te imiteren.
- De te gebruiken speen moet anatomisch zijn, die compleet verschilt van een tepel. Het gat is veel groter en helpt de baby bij het voeden. Je hoeft alleen maar de juiste fles voor je baby te kiezen.
- Vervolgens is het belangrijk om de natuurlijke stimulus voor borstvoeding geven te reproduceren. Je moet de reflexen van de baby aanmoedigen door hun wangen en mond aan te raken, zodat ze zelf de speen vindt.
- Als de baby haar mond open heeft, moet je haar een paar keer laten zuigen.
- Zorg dat je de baby rechtop blijft vasthouden. Op die manier zal ze moeite moeten doen om de melk aan te zuigen in plaats van dat de melk gewoon door de zwaartekracht in haar mond stroomt.
- Je moet de duur en hoeveelheid melk controleren die je baby drinkt.
- Bovendien moet je de controle behouden door hun wangen aan te raken en af en toe de fles te verwijderen.
De goede voorwaarden voor de fles
Om de Kassing-methode in de praktijk te brengen, moet je nadenken over de afmetingen en vorm van de speen.
- Deze moet helemaal rond zijn om de vorm van een tepel te simuleren.
- Het moet ook lang zijn, zodat de punt van de speen de plek tussen de harde en zachte gehemelte kan raken, zoals bij borstvoeding.
- De basis van de speen is smal, zacht en moet ongeveer twee centimeter lang zijn.
De speen zou van het low-flow type moeten zijn, dus met kleine gaatjes. Op deze manier zal de melk trager stromen en zal de baby zich moeten inspannen, net als wanneer ze borstvoeding krijgt. Dit helpt ook de spijsvertering te kalmeren en meer te ontspannen.
Je moet rechte spenen kopen, geen gebogen spenen. De rechte spenen zijn degenen die het stromen van de melk moeilijker maken en daardoor moet de baby meer moeite moet doen.
De houding tijdens het voeden met de fles
Het doel van deze methode is om de baby niet te veel te voeren en tegelijkertijd de controle te houden over hoe snel ze zich voedt. Bij het voeden moet de baby in een half-zittende positie gehouden worden.
Het is niet aan te bevelen dat de baby gaat liggen, omdat de melk dan eenvoudiger uit de fles komt. Dat is het gevolg van de zwaartekracht en zo hoeft de baby helemaal geen moeite te doen om te zuigen.
Bovendien is er in deze positie kans op verslikken, verstikking en het ontstaan van oorinfecties. Dat laatste kan optreden doordat de melk in de buis van Eustachius in het middenoor kan lopen.
Het belangrijkste is dat de fles horizontaal gehouden moet worden, niet gekanteld. Op deze manier zal de baby moeten zuigen om te kunnen drinken.
Voordat je begint, moet je bij de baby de reflex van het zoeken van de borst activeren. Plaats het flesje niet meteen in de mond. Raak haar lippen en wangen aan met de speen totdat ze ernaar zoekt en beginnt met zuigen.
Ook interessant om te lezen:
Opvoeden met liefde in plaats van met angst en restricties
Conclusie
De Kassing-methode is erg handig als je baby:
- te vroeg geboren is
- supplementen nodig heeft
- zowel borst- als flesvoeding krijgt
Daarnaast kan het worden aanbevolen door je kinderarts. Het is ook ideaal als de moeder verwondingen heeft die borstvoeding geven te pijnlijk maken.
Als een baby meer voedingen nodig heeft dan het aantal keer dat de moeder borstvoeding kan geven, adviseren borstvoedingsspecialisten dat de voeding wordt gegeven met een fles. Het heeft dan wel de voorkeur dat de baby moedermelk krijgt en geen poedermelk.
Moedermelk is het perfecte voedsel voor baby’s. Het zit boordevol voedingsstoffen en vitamines die belangrijk zijn voor hun ontwikkeling.
Deze voedingsmethode probeert de natuurlijke omstandigheden van borstvoeding na te bootsen. Dit wordt voornamelijk bereikt door de initiële stimulatie en de benodigde hoeveelheid inspanning te simuleren. Op deze manier kun je veel eerder en gemakkelijker terugkeren naar het geven van borstvoeding.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Kassing, D. (2002). Bottle-feeding as a tool to reinforce breastfeeding. Journal of Human Lactation, 18(1), 56-60. https://www.bfar.org/bottlefeeding.pdf
- HUVN. (n.d.). Guía de lactancia materna. Hospital Universitario Granada. https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiUiuWLsafsAhWN5OAKHYGtCBAQFjAJegQIBxAC&url=https%3A%2F%2Fwww.huvn.es%2Farchivos%2Fcms%2Fpediatria%2Farchivos%2Fpublico%2Fguia_lactania_materna_chugr__2015.pdf&usg=AOvVaw1W-ahgVnooz40Uq3Nn1Qzz
- Lorena Cuenca. (n.d.). Guía para una lactancia saludable. Coalas. https://coalas.es/wp-content/uploads/guia-de-lactancia-coalas.pdf