De inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap
Artsen raden aan dat je foliumzuursupplementen gaat gebruiken zodra je besluit zwanger te worden. Weet je hoe en hoeveel foliumzuur je moet innemen voor en tijdens de zwangerschap? We geven je vandaag 3 tips over de inname van foliumzuur.
Lees dus snel verder om te ontdekken wat je zelf kunt doen om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen! Onthoud dat het consumeren van foliumzuur essentieel is om het risico op bepaalde aangeboren afwijkingen te verkleinen.
Wat is het belang van de inname van foliumzuur voor en tijdens de zwangerschap?
Het gebruik van foliumzuur tijdens de zwangerschap helpt neurale buisdefecten te voorkomen. Indien het lichaam van een vrouw niet over voldoende foliumzuur beschikt kan dit bij haar baby leiden tot het ontstaan van bepaalde aangeboren afwijkingen, zoals spina bifida.
Foliumzuur is een vitamine die behoort tot de groep van het vitamine B-complex. Het wordt ook wel vitamine B11, foliumzuur of folacine genoemd . Het is essentieel voor bepaalde lichaamsfuncties. Foliumzuur:
- helpt het lichaam eiwitten af te breken, samen te stellen en te gebruiken. Om dit te doen, heeft het lichaam ook voldoende vitamine C en B12 nodig.
- voorkomt bloedarmoede door de productie van rode bloedcellen te bevorderen.
helpt bij het produceren van DNA. - voorkomt bepaalde geboorteafwijkingen aan de neurale buis (Engelse link). Deze defecten kunnen ontstaan in de hersenen, de wervelkolom of het ruggenmerg.
De aanbevolen dagelijkse inname vóór en tijdens de zwangerschap is 400 mg. Het is uitermate belangrijk dat je voldoende van deze vitamine binnenkrijgt, aangezien foliumzuur essentieel is voor de goede ontwikkeling van de organen en weefsels van de baby.
Mis dit artikel niet:
4 producten om te vermijden tijdens de zwangerschap
Tips over de inname van foliumzuur tijdens de zwangerschap
1. Neem foliumzuursupplementen
Ga naar de dokter en vraag naar de juiste dosis voor foliumzuursupplementen. Over het algemeen adviseren ze een dagelijkse inname van 400 mg tot 600 mg. Je arts is de beste persoon om je te vertellen hoe je de inname van foliumzuur in je dieet moet aanvullen met supplementen en met hoeveel.
- Als je eenmaal weet wat de juiste dosis is, vergeet dan niet om foliumzuur elke dag in te nemen. Een routine is de beste manier om eraan te denken deze in te nemen. Je kunt zelfs een alarm op je mobiele telefoon instellen om je eraan te herinneren.
- Onthoud dat als je, om wat voor reden dan ook, de inname van een supplement hebt gemist, je geen twee pillen moet nemen om ‘te compenseren’.
- Bewaar je supplementen op een koele, donkere plaats en bovendien buiten het bereik van kinderen.
- Wanneer je het tablet inneemt kan je dit het beste doen met een glas water. Veel mensen slikken de pillen met slechts een slok water. We raden aan om een heel glas leeg te drinken. Het helpt je de pil door te slikken en houdt je bovendien gehydrateerd.
2. Eet voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur
Het is onmiskenbaar zeer belangrijk om foliumzuur in te nemen tijdens de zwangerschap, daarom raden we je aan regelmatig voedingsmiddelen te consumeren die rijk zijn aan foliumzuur.
Dit zorgt er naast de supplementen voor dat de inname van voldoende foliumzuur uit je voeding de behoefte van je eigen lichaam en dat van je kindje dekt. Laten we eens kijken naar enkele goede opties:
- Groene groenten: wij raden spinazie het meest aan, aangezien het eten ervan 63% van je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid foliumzuur oplevert.
- Asperges: wist je dat één kopje al 60% van het foliumzuur levert dat je nodig hebt?
- Peulvruchten: voornamelijk linzen – een half kopje levert je 50% van de hoeveelheid vitamine B11 die je nodig hebt tijdens de zwangerschap.
- Avocado: slechts een half kopje voorziet je van 30% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van de inname van foliumzuur.
- Broccoli: deze groente is zowel rijk aan vezels, vitamine C, calcium als natuurlijk foliumzuur.
Daarnaast wordt geadviseerd om indien mogelijk ook rauwe groentes te eten, aangezien koken de voedingswaarde van het voedsel kan beïnvloeden. Dat geldt ook voor groentes die al minder vers zijn.
Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
Inname foliumzuur tijdens de zwangerschap verhogen
3. Lees de voedingsetiketten wanneer je eten koopt
Tegenwoordig zijn er voedingsmiddelen verkrijgbaar die verrijkt zijn met foliumzuur. Je kunt deze informatie vinden op de voedingswaardetabel op het etiket. Onder de verrijkte voedingsmiddelen vind je onder andere:
- ontbijtgranen
- meel
- zilvervliesrijst
- pasta
Zoals we aan het begin van dit artikel al schreven is het raadzaam om met je arts te overleggen voordat je medicatie begint in te nemen, ook al is het maar een vitamine. Onthoud dat je arts de dosis kan aanpassen aan jouw behoeften. Deze kan bijvoorbeeld verhoogd zijn doordat bepaalde medicijnen de opname van sommige vitamines en mineralen kunnen verstoren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Rodríguez Dominguez, P. L., & Collazo Cantero, I. (2013). Embarazo y uso del ácido fólico como prevención de los defectos del tubo neural. Revista Médica Electrónica, 35(2), 105-113. http://scielo.sld.cu/scielo.php?pid=S1684-18242013000200002&script=sci_arttext&tlng=pt
- Sánchez, L. M. M., Jaramillo, L. I. J., Álzate, J. D. V., Hernández, L. F. Á., & Mejía, C. R. (2018). La anemia fisiológica frente a la patológica en el embarazo. Revista Cubana de obstetricia y Ginecologia, 44(2), 1-12. https://www.medigraphic.com/pdfs/revcubobsgin/cog-2018/cog182q.pdf
- Figueroa-Damián, R., Beltrán-Montoya, J., Espino, S., Reyes, E., & Segura-Cervantes, E. (2013). Consumo de agua en el embarazo y la lactancia. Acta Pediátrica de México, 34(2), 102-108. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=40632
- Paz, R. D., & Hernández-Navarro, F. (2006). Manejo, prevención y control de la anemia megaloblástica secundaria a déficit de ácido fólico. Nutrición Hospitalaria, 21(1), 113-119. https://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112006000100019
- Fabbri, A. D., & Crosby, G. A. (2016). A review of the impact of preparation and cooking on the nutritional quality of vegetables and legumes. International Journal of Gastronomy and Food Science, 3, 2-11. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1878450X15000207
- Tapia, A. (2004). Ácidos grasos omega-3 para la prevención y tratamiento de las depresiones en el embarazo y post parto. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 69(5), 399-403. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?pid=S0717-75262004000500013&script=sci_arttext&tlng=en