De gewoonten die je je kinderen moet bijbrengen
Een van de grootste uitdagingen waarmee ouders worden geconfronteerd, is het bijbrengen van gewoonten bij hun kinderen om hen te helpen goede mensen te worden. Je moet je kinderen gezonde en positieve gewoonten bijbrengen, zodat ze het goed doen in de wereld. Dit is tenslotte misschien wel een van de belangrijkste verantwoordelijkheden van ouders.
Gewoonten zijn gedragingen die worden verworven door dezelfde of soortgelijke acties te herhalen. Volgens de psychologie kan een gewoonte van alles omvatten, van een gebaar tot de bevrediging van persoonlijke verlangens. Ze vormen een basisonderdeel van het leerproces, wat betekent dat ouders ze hun kinderen moeten leren.
Hoe je je kinderen gewoonten of routines bij kunt brengen
Je moet echter niet vergeten dat het allerbelangrijkste is dat je kind zich veilig voelt. Ze moeten weten wat er na elke activiteit gebeurt. Bijvoorbeeld eten, tandenpoetsen en slapen. Je moet ze ook gemoedsrust en een vooruitziende blik geven.
Door dit te doen, voelen kinderen zich beter, zekerder en zelfverzekerder. Ze zullen zelfs aanhankelijker zijn in de gezinsomgeving.
Het is gemakkelijker om kinderen gewoonten bij te brengen als alle leden van het huishouden hetzelfde gedragspatroon hebben. Het is daarom het beste voor mama, papa en broers en zussen om te weten wat ze moeten doen en wat hun rol in het gezin is. Je moet ze thuis een rol geven en ze aanmoedigen om mee te doen.
Onthoud echter dat het belangrijk voor hen is om stabiele routines te hebben. In haar werk (Spaanse link) ‘Het belang van gewoonten en routines bij 3-jarigen’ stelt Badia dat gewoonten kinderen helpen autonoom te zijn. Door deze aan te nemen, hebben kinderen meer middelen om met hun dagelijkse leven om te gaan.
De gewoonten die je je kinderen zou moeten bijbrengen
Het is het beste om ze altijd goede gewoonten aan te leren en uit te leggen waarom ze slechte gewoonten moeten vermijden. Dit is een cruciale taak voor ouders en een keerpunt in het leven van kinderen. Hieronder leggen we daarom enkele uit die nuttig kunnen zijn.
1. Sla het ontbijt of een maaltijd niet over
Het ontbijt is absoluut de belangrijkste maaltijd van de dag voor kinderen. Ja, kinderen zouden drie maaltijden per dag moeten krijgen, maar de eerste maaltijd van de dag is de maaltijd die hen de energie geeft die ze nodig hebben om de dag het hoofd te bieden.
Als ze niet ontbijten, raakt hun lichaam in een metabole vermoeidheidsstaat. Met andere woorden, het komt in een soort ‘energiebesparende modus’. Dit beïnvloedt de concentratie en kan leiden tot vroegtijdige vermoeidheid.
Lees ook eens:
Gezonde gewoonten bij tieners bevorderen
2. Elke dag lezen is een van de gewoonten die je je kinderen zou moeten bijbrengen
Lezen scherpt de zintuigen, stimuleert de uitwisseling van kennis, bevordert concentratie en empathie en helpt de kennis van de wereld te verbreden. Je kunt je kind daarom voor het slapengaan een verhaaltje of uit een roman voorlezen.
Het is een goed idee om elke dag een hoofdstuk te lezen, zodat je kind altijd wil weten wat er daarna komt. Je moet deze gewoonte interessant maken voor je kind, geen verplichting.
3. Check voedseletiketten
Om een gezond dieet te volgen, moet je de etiketten lezen van het voedsel dat je eet. Hierdoor weet je namelijk precies wat je eet, de suikers en calorieën in elk voedingsmiddel, de houdbaarheidsdatum, de ingrediënten en additieven die ze bevatten.
Door de ingrediënten en voedingsinformatie te lezen, kun je voedingsmiddelen vergelijken om te ontdekken welke gezonder zijn.
4. Wees begripvol
Wanneer een kind ongeduldig of boos wordt vanwege het gedrag van iemand anders, herinner hem er dan aan dat hij ook niet perfect is. Vraag hem of hij op die manier behandeld wil worden.
Laat ze begrijpen dat mensen gebreken of zwakheden hebben en dat ze daardoor niet minderwaardig zijn. Laat ze zien dat ze, als ze goed zijn in een bepaalde activiteit die moeilijk blijkt voor een ander, ze die ander kunnen leren hoe ze het goed moeten doen.
5. Genoeg slaap krijgen is een van de gewoonten die je je kinderen moet bijbrengen
Leeftijd beïnvloedt de slaapuren. Kinderen tussen de drie en vijf jaar moeten 10 tot 13 uur per dag slapen. Kinderen tussen de zes en dertien jaar moeten 9 tot 11 uur per dag slapen. Als ze niet genoeg slaap krijgen (Spaanse link), kunnen hun schoolprestaties eronder lijden. Ze kunnen ook moeite hebben om helder na te denken en beslissingen te nemen.
6. Beperk de schermtijd
Bepaal de tijd die je hen toestaat om tv te kijken en op hun telefoon, computer of tablet door te brengen. Stel schema’s zo in dat ze het altijd op bepaalde tijden van de dag doen. Een goede manier om dit te doen, is met ouderlijk toezicht.
7. Doe een fysieke of educatieve activiteit
Je kunt je kinderen vanaf zeer jonge leeftijd inschrijven voor buitenschoolse activiteiten, zoals dansen, vechtsporten, zwemmen of schieten. Als je kind niet erg fysiek is, kun je hem of haar inschrijven voor schaak-, taal-, piano- of tekenlessen.
8. Handen wassen is een van de gewoonten die je je kinderen moet bijbrengen
Je handen wassen is veel meer dan een goede gewoonte. Als je dit doet voor het eten of als je naar het toilet bent geweest, voorkom je besmetting en blijft je kind gezond.
De gewoonten die je je kinderen bijbrengt, weerspiegelen het gedrag van de ouders
Onthoud dat kinderen de weerspiegeling zijn van hun ouders en dat gewoonten niet snel worden geleerd. Ze worden echter geleerd door herhaling en door te kijken hoe anderen ze doen. Door je kinderen gewoonten aan te leren, ben je niet alleen een goede ouder, maar ook een goed mens.
Raak terwijl je dit doet niet ontmoedigd. Ouderschap is namelijk een nooit eindigende reis. Geniet van het proces en houd er rekening mee dat je de kinderen van de toekomst opvoedt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Medlineplus. Dormir bien. Medlineplus. 12 de noviembre de 2020 [Revisado 04/02/2021]. Disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/healthysleep.html#:~:text=Cuando%20no%20duerme%20lo%20suficiente,ponerse%20en%20situaciones%20de%20riesgo.
- Konrad Lorenz, Fundación Universitaria. Los beneficios de la lectura. Konrad Lorenz. Revisado 04/02/2021. Disponible: http://www.konradlorenz.edu.co/es/estudiantes/servicios-para-estudiantes/biblioteca-juan-alberto-aragon-bateman/novedades/714-los-beneficios-de-la-lectura.html
- Carmen B. Importancia de los hábitos y rutinas en los niños de tres años [Grado maestro educación infantil]. Universidad Internacional de la Rioja; 2012.