De eerste symptomen van de perimenopauze
Als je de eerste symptomen van de perimenopauze ervaart dan betekent het niet dat je leven voorbij is, maar alleen dat je een nieuwe fase bent ingegaan. Wat zijn dan de eerste symptomen?
Ten eerste moet je weten dat er een verschil is tussen de menopauze en de overgang (perimenopauze), sommige vrouwen verwarren ze namelijk. Ze zijn absoluut verwant, maar ze zijn anders. Lees verder om er meer over te weten te komen.
Menopauze en overgang
De menopauze is het definitief verdwijnen van de menstruatie na een periode van ongeveer twaalf maanden. Het is het resultaat van het uitschakelen van de ovariële functie. Het is een vroege menopauze als het vóór de leeftijd van 40 jaar gebeurt.
Aan de andere kant is de overgang de overgangsperiode van reproductief naar een niet-reproductief leven, althans volgens medisch onderzoek (Spaanse link). Deze literatuur belicht ook andere richtlijnen om ze te onderscheiden:
- De menopauze vindt plaats twaalf maanden na de laatste spontane menstruatie en markeert het einde van het vruchtbare leven van een vrouw.
- De overgang is de periode van afname van het voortplantingsvermogen bij mannen en vrouwen, met als hoogtepunt de menopauze bij vrouwen.
Vroegtijdige menopauze
De menopauze is het moment waarop het vruchtbare stadium van een vrouw eindigt. Het komt samen met fysieke en emotionele veranderingen als gevolg van de hormonale processen.
Definities van vroegtijdige menopauze brengen sommige vrouwen ook vaak in verwarring. Dit komt waarschijnlijk, omdat de medische gemeenschap het niet eens lijkt te zijn over een specifieke term. Een aantal studies gebruiken ‘vroegtijdige menopauze’ en ‘ovariële insufficiëntie’ onderling uitwisselbaar en definiëren het als:
“Het stoppen van ovulatie en endocriene ovariële functies bij vrouwen jonger dan 40 jaar”.
Merk op dat de term ‘ovariële insufficiëntie’ in 1942 door Fuller Albright werd bedacht. Hij werd als de vader van de endocrinologie beschouwd. Het was voor het eerst dat iemand dit fenomeen benoemde.
Andere wetenschappelijke tijdschriften vermelden ook verschillende termen die naar het uitschakelen van de eierstokken verwijzen. Volgens Muntané, een gezondheidsonderzoeker, kunnen we zeggen dat ‘premenopauze’ het volgende is:
“De levensperiode vóór de menopauze, waarin vrouwen biologische veranderingen ondergaan die tot een reeks aandoeningen kunnen leiden. De afwezigheid van menstruatie is een van de uiterlijke manifestaties van deze metabole veranderingen. Intern is het het einde van de ovulatie.”
Hoewel de termen niet te nauwkeurig zijn, is het nog steeds mogelijk om enkele tekenen te herkennen om te bepalen of iemand al dan niet met de premenopauze wordt geconfronteerd.
Misschien ook interessant om te lezen:
Menopauzale opvliegers: wat kun je eraan doen?
Symptomen van de perimenopauze
Er zijn veranderingen tijdens de menopauze die het fysieke en mentale welzijn van een vrouw in gevaar brengen. Ze omvatten stemmingswisselingen, gewichtstoename en verlies van seksueel verlangen naast de typische opvliegers.
Je kunt het niet over een menopauze hebben, tenzij de menstruatie van een vrouw tenminste 12 opeenvolgende maanden afwezig is. Je ervaart echter waarschijnlijk de premenopauze als je enkele van de onderstaande symptomen opmerkt. In dat geval raden we je aan om een arts te raadplegen.
- Een onregelmatige menstruatie. Als je menstruatie meer dan zeven dagen te laat is of vroegtijdig eindigt, dan kun je overwegen om je gynaecoloog te bezoeken.
- Het is normaal om in dit stadium slaaponevenwichtigheden te hebben, samen met opvliegers, slapeloosheid of zweten. Ze zijn misschien gewoon het gevolg van een hormonale stoornis.
- Lichamelijke veranderingen zoals gewichtstoename, een opgeblazen gevoel in de buik, pijn in de borst, hoofdpijn of misselijkheid. De symptomen zijn vergelijkbaar met PMS.
- Stemmingswisselingen als een product van hormonale verandering. Misschien ben je geïrriteerder dan normaal en heb je een negatiever perspectief over het leven in het algemeen. Je denkt vaak dat het slecht gaat.
- Er kan urineverlies zijn wanneer je niest en dit betekent dat er iets mis is met je bekkenbodem.
- Verlies van seksueel verlangen hangt ook samen met hormonale onbalans. Er kan onder andere ook sprake zijn van vaginale droogheid, gebrek aan vochtigheid en vaginale jeuk.
Ontdek ook:
Vroege menopauze verhoogt het risico op dementie
Hoe met de eerste symptomen van de perimenopauze om te gaan?
Als je in de premenopauzale periode zit, dan kan dat moeilijk zijn om te verwerken. Dit is echter een natuurlijk proces en je hoeft er niet bang voor te zijn. Dit komt, omdat je slechts een nieuwe fase ingaat waarin er minder druk is. Er zijn andere gezondheidsgerelateerde risico’s die de moeite waard zijn om na de leeftijd van 40 jaar te verzorgen, zoals:
- Artrose.
- Eierstokkanker, borstkanker of baarmoederkanker.
- Het verschijnen van vleesbomen.
Raadpleeg een arts wanneer je de eerste symptomen van de perimenopauze ervaart, aangezien zij een evenwichtige analyse van je familiegeschiedenis kunnen maken en de beste behandeling voor je kunnen bepalen (Engelse link). Ze kunnen ook elk ongemak verlichten. Misschien is alles wat je nodig hebt een nieuw persoonlijk dieet.
In ieder geval, als je rookt, probeer dan te stoppen en gezonde gewoonten aan te nemen. Neem ook vitamine D- en calciumsupplementen en besteed minimaal een paar minuten per dag aan de fysieke activiteit van je keuze.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Baena Antequera, M. J., & Vázquez Ramos, F. J. (2003). La actividad física y la menopausia precoz. Lecturas: Educación Física y Deportes.
- Gomez Fernandez, J. (2008). Hemorragia uterina disfuncional: diagnóstico y tratamiento. Clases de Residentes.
- López Villaverde, V., Flores Aznar, E., & Romeu Sarrió, A. (2015). INSUFICIENCIA OVÁRICA PRIMARIA (IOP) E INSUFICIENCIA OVÁRICA OCULTA (IOO). Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia.
- Piñeiro Chousa, F., Donís Otero, M., Ramos Ruiz, P. (1999). Menopausia y Climaterio. Protocolos de Obstetricia y Ginecología Para Atención Primaria.
- Rodríguez, R., Emilio, Z. D., Payá, B., & Obstetricia Y Ginecología, S. (2000). ASPECTOS PSICOLÓGICOS DEL CLIMATERIO. Jornadas Ginecologicas Del Levante Almeriense.