De blessures en kwalen die Serena Williams een jaar lang van de baan hielden

Op 40-jarige leeftijd keerde een van de meest succesvolle tennissters uit de geschiedenis terug op de banen van Wimbledon. Hoewel ze geen gedroomde comeback maakte, wil ze toch een reeks lichamelijke problemen die haar lange tijd parten speelden achter zich laten.
De blessures en kwalen die Serena Williams een jaar lang van de baan hielden

Laatste update: 22 juli, 2022

Elke editie van Wimbledon is bijzonder, daar is geen twijfel over mogelijk. Dit jaar werd echter onder meer gekenmerkt door de terugkeer van Serena Williams (Engelse link), getroffen door blessures en kwalen die haar 363 dagen uit de competitie hielden.

De terugkeer van de jongste van de zusjes Williams is groot nieuws voor het toernooi. In de “kathedraal van het tennis” heeft de Amerikaanse niet minder dan 7 keer de titel gewonnen. Ze heeft ook het record dat ze in 1998, op 16-jarige leeftijd, de jongste kampioene was in het gemengd dubbelspel.

Ondanks haar onmiskenbare talenten is het een feit dat voor iedereen de tijd verstrijkt. Op 40-jarige leeftijd moest de tennisspeelster tegen enkele blessures vechten om haar loopbaan als atlete te kunnen beëindigen, strijdend zoals ze verdient.

Wat hield Serena Williams een jaar lang van de banen?

Serena Williams keerde terug naar de All England Lawn Tennis and Croquet Club, waar Wimbledon gespeeld wordt, na 363 dagen niet gespeeld te hebben. In datzelfde toernooi, in 2021, kreeg ze een blessure aan haar rechterbeen die haar dwong zich in de eerste ronde terug te trekken.

Meer precies liep Williams een spierscheuring in de hamstring op. Dit soort blessure is het scheuren van de vezels waaruit een spier is opgebouwd.

Het is een probleem dat meestal optreedt bij een plotselinge, abrupte of herhaalde samentrekking van de vezels. Als de vezels vermoeid zijn of als de persoon onvoldoende gehydrateerd is, is het risico groter.

De hamstrings bevinden zich achter in de dij. Het gebied bestaat uit 3 spieren: de semitendinosus, de semimembranosus en de biceps femoris. Ze zijn alle essentieel voor knie- en heupbewegingen, dus nodig bij deze en andere sporten.

Andere problemen die Serena Williams troffen

Serena Williams
De bewegingen van de onderste ledematen zijn intens in professioneel tennis, met plotseling rennen en remmen.

Hoewel het een van de ernstigste spierblessures is, houdt een spierscheuring op zichzelf een atlete niet een jaar lang aan de kant. Dus, wat gebeurde er nog meer met Serena Williams om haar zo lang van de tennisbanen weg te houden?

Na de maanden die ze nodig had om de scheur te behandelen, kreeg Serena Williams te maken met een oude maar bekende kwaal: migraine. In de sportwereld is het een aandoening die zelden besproken wordt, maar die zeer invaliderend kan zijn voor wie eraan lijdt.

Ik ging niet met pensioen. Ik moest mezelf lichamelijk en geestelijk genezen, ik had geen plannen en wist gewoon niet wanneer ik mijn comeback zou maken en in welke toestand ik zou terugkeren.

Deze acute hoofdpijnen vergezellen de tennisster al vele jaren, maar volgens wat ze de pers verteld heeft (Engelse link), verergerden ze tijdens de pandemie. De druk in de sport, persoonlijke levensproblemen en haar zakelijke projecten kunnen enkele van de factoren zijn die het meest van invloed waren op het ontstaan van de episodes, ook ingegeven door erfelijke en omgevingsfactoren.

Om migraine te bestrijden nam Serena Williams haar toevlucht tot een tweeledige strategie. Enerzijds verminderde ze haar werkbelasting en schortte ze haar sportactiviteiten op. Anderzijds volgde ze het advies van haar arts op wat medicatie betreft.

De tapes onder Serena Williams’ ogen

Serena Williams
Chronische sinusitis, zoals die waar Williams aan lijdt, is moeilijk te bestrijden. Het tast de ademhalingsdynamiek aan.

Een van de dingen die de meeste aandacht trokken tijdens Serena Williams’ comeback na haar blessures was het gebruik van zwarte tapes onder haar rechteroog. De Amerikaanse tennisspeelster lijdt namelijk aan sinusitis, een ziekte die ontsteking van de sinussen veroorzaakt en pijn en ademhalingsmoeilijkheden veroorzaakt.

Omdat Williams’ geval chronisch is, neemt ze haar toevlucht tot deze pleisters om ongemak te voorkomen. Of ze nu traint of wedstrijden speelt, de ademhalingsmoeilijkheden zijn een hindernis voor haar als ze dit soort voorzorgsmaatregelen niet neemt.

Misschien ben je ook geïnteresseerd in:
Omgaan met de psychologische gevolgen van blessures

Blessures achter zich laten is het doel

Vorig jaar was de atlete van plan terug te keren om in New York mee te doen aan de US Open, de laatste Grand Slam van het jaar. De eerder genoemde problemen verhinderden haar echter dat te doen.

In haar hele loopbaan hebben blessures Serena Williams bij verschillende gelegenheden in haar prestaties onderbroken. Zo moest ze bijvoorbeeld tweemaal aan haar linkerknie geopereerd worden. Ook onderging ze een operatie nadat ze op een feestje verschillende snijwonden met glas aan een van haar voeten had opgelopen. Ook onderging ze een peesoperatie.

Tenslotte moest Serena Williams zelfs een longembolie overwinnen waarvoor ze met spoed in het ziekenhuis werd opgenomen. Deze ziekte is de belemmering van de bloedstroom naar de longen door een bloedklonter. Het is een ernstige en mogelijk fatale aandoening, afhankelijk van de grootte van de verstopping en de getroffen slagader.

Maar dit is allemaal verleden tijd. In 2022 zal de winnares van 23 Grand Slams proberen haar beste vorm te hervinden. Het allerbelangrijkste is dat ze zal proberen de spoken te laten rusten van de blessures die haar dit jaar zoveel van haar speeltijd hebben beroofd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.