De beste verzorgingstips voor je pasgeboren baby

Een goede verzorging van je pasgeboren baby is vooral gedurende de eerste paar maanden essentieel om je kindje gezond te houden. In het begin kost het de ouders veel moeite, maar gaandeweg wordt het allemaal een stuk makkelijker. 
De beste verzorgingstips voor je pasgeboren baby
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Het moederschap is de poort naar een grote verandering en transformatie: opeens is er een nieuw mensje in je leven met speciale behoeftes dat helemaal afhankelijk is van jou. Wij helpen je een handje met de beste verzorgingstips voor je pasgeboren baby.

Met onze tips ben je beter voorbereid op wat komen gaat. Het is namelijk belangrijk om al van te voren te weten hoe je in die eerste maanden het beste voor je baby’tje kunt zorgen.

Wat heeft je baby nodig tijdens de eerste maanden?

Als je voor het eerst thuiskomt met een verse baby kan dat veel emoties teweegbrengen. Aan de ene kant kun je niet wachten om je baby zijn of haar nieuwe thuis te laten zien. Aan de andere kant echter kun je je angstig en onzeker voelen of je wel in staat bent om aan de behoeftes van je baby te voldoen.

Het klopt dat ouders niet alles kunnen weten. Je moet je kindje immers nog leren kennen en begrijpen. Dat is nu eenmaal een proces dat tijd vergt, vooral als je je bedenkt dat elk kind weer anders is. Hieronder geven we je dan ook wat handige richtlijnen en goed advies over hoe je het beste voor je pasgeboren baby kunt zorgen.

Medische controles

Zodra je kindje is geboren, wordt de APGAR-test uitgevoerd. Met deze test checkt de arts of alle vitale functies van je baby goed werken. De volgende zaken worden bekeken:

  • hartslag
  • of de baby huilt en ademhaalt
  • spierspanning
  • reactie op prikkels
  • huidskleur

Afhankelijk van de resultaten zullen de doktoren vaststellen welke zorg nodig is voor de baby.

De eerste dag thuis

De eerste dagen thuis

Geloof het of niet, maar de dag waarop je baby voor het eerst thuiskomt is meestal de moeilijkste. Dat komt, omdat je niet langer meer het advies van de arts of de verpleegkundigen tot je beschikking hebt.

Bedenk daarom al voordat je met je gezinnetje naar huis gaat wat je de doktoren zou kunnen vragen over die eerste dagen na thuiskomst. Zo zul je rustiger zijn en beter voorbereid.

Gezondheid en reinheid

  • Was je handen grondig met zeep en water voordat je je pasgeboren kindje aanraakt. Zo voorkom je infecties en ziektes.
  • Vermijd contact met zieke mensen. Het afweersysteem van je baby werkt nog niet optimaal, dus het is het beste om hem of haar zo min mogelijk bloot te stellen aan virussen en bacteriën.

Zorg voor een goede leefomgeving

Een paar zaken die van belang zijn als het gaat om de leefomgeving van je baby:

  • Hou je huis geventileerd. 
  • Reguleer de temperatuur, zodat het binnen niet te warm wordt.
  • Hou je leefomgeving schoon: stof en rook kunnen invloed hebben op de gezondheid van de baby.
  • We adviseren je om geluiden te voorkomen die je baby van streek kunnen maken.
  • Baby’s zijn gevoeliger voor licht. Maak daarom geen foto’s met een flits.
  • Ten slotte: probeer het gebruik van je mobiele telefoon of elektronische apparaten in de buurt van de baby zoveel mogelijk te beperken. 

Borstvoeding

Borstvoeding

In deze periode verloopt de borstvoeding misschien wat lastig. Maak je niet druk als het niet altijd lukt om je kleintje aan te leggen. Probeer de aanwijzingen te volgen die je in het ziekenhuis hebt gekregen. Het helpt om zelf de tepel in het mondje van de baby te doen, zonder daarbij zijn ademhaling te belemmeren.

Je kindje moet ongeveer 8 keer per dag gevoed worden, of wanneer het erom vraagt. Zorg dat er niet meer dan 4 uur tussen elke voeding zit. Het kan zijn dat je in begin niet veel melk aanmaakt, maar hoe vaker je je baby borstvoeding geeft en hij je borst leegdrinkt, hoe meer melk je zult gaan produceren. 

Moedermelk: een paar feiten op een rij

  • Als het kan, geef je baby dan al meteen na de geboorte borstvoeding. De eerste melk die uit je borst komt, ook wel bekend als colostrum, is dikker dan de melk die je lichaam later zal gaan aanmaken. Colostrum is rijk aan eiwitten en antilichamen die de baby beschermen tegen ziektes en hem in staat stellen zichzelf veel beter te voeden.
  • Vergeet niet om je borsten eenmaal per dag te wassen met water en neutrale zeep. Daarmee voorkom je dat je kindje mondziektes krijgt.
  • Tijdens de eerste paar dagen van het borstvoeding geven kun je pijn of zwellingen in je borsten voelen. Raak dan niet in paniek. Dit ontstaat omdat de melkproductie op gang aan het komen is.
  • Probeer, ondanks eventuele ongemakken, om tóch door te gaan met de borstvoeding. Als dat nodig is, kun je je arts vragen om een middeltje tegen de pijn.

Huilen

Vooral in het begin worden ouders vaak bang of gestrest door het huilen van de baby. Dat is niet raar, want je kent de verschillende huiltjes van je kleintje nog niet, en je weet daarom ook nog niet waarom hij of zij huilt.

Realiseer je dat het heel waarschijnlijk is dat je baby tijdens de eerste vijf dagen constant aan het huilen is. Relax: dit is gewoon de manier waarop baby’s hun behoeftes uiten.

Huilt je baby? Controleer dan de volgende dingen:

  • Heeft je baby honger?
  • Heeft hij een nieuwe luier nodig?
  • Is hij moe?
  • Heeft hij het te koud of juist te warm?

Je zult zien dat je je baby steeds beter leren kennen, en dat je er vanzelf achterkomt wat zijn behoeftes zijn en hoe je daaraan kunt voldoen.

De lichaamstemperatuur van je baby

Alhoewel baby’s dezelfde lichaamstemperatuur hebben als volwassenen, zijn baby veel gevoeliger. In het begin is het wat lastig om te weten of je kindje het te warm of te koud heeft.

Je kunt zijn lichaamstemperatuur checken door aan zijn handjes of voetjes te voelen. Als die koud zijn, dan moet je je baby warmer maken. Zorg er echter voor dat hij niet oververhit raakt! In dit soort gevallen is het verstandig om naar je gezonde verstand te luisteren.

Je baby in bad doen

Hieronder volgen een paar belangrijke tips uit onze lijst met verzorgingstips voor een pasgeboren baby.

  • In sommige landen worden kinderen al direct na de geboorte in bad gedaan.
  • In andere culturen echter, wacht men totdat de navelstreng afgevallen is en de navel ingedroogd. Of in elk geval pas minstens een week na de geboorte van de baby.

Wat jullie keuze ook is, hieronder delen we wat tips over hoe je je kindje het beste in bad kunt doen.

Het sponsbadje

Sponsbadjes

Als je liever een tijdje wacht voordat je je baby voor het eerst in bad doet, dan kun je hem twee of drie keer per week wassen met een zacht sponsbadje. 

  • Doe een handdoek of een spons in wat warm water met een beetje neutrale zeep. Gebruik het liefst zeep die speciaal voor baby’s is bestemd.
  • Begin met het wassen van de schoonste plekjes van het lijfje: het gebied rond de ogen. 
  • Was als laatste de viezere plekjes: daar waar de luier zit en eromheen.
  • Om je baby’tje af te spoelen, maak je de handdoek weer nat met wat warm water. Veeg vervolgens met de handdoek alle zeepresten van zijn lijfje af.

Het dompelbadje

Kies je voor een dompelbad, dan heb je de volgende spullen nodig:

  • Neutrale zeep die speciaal bestemd is voor baby’s (hierna kun je overstappen op shampoo).
  • Spons.
  • Een glas warm water.
  • Handdoek.

Het is niet nodig om je kindje elke dag in bad te doen. Het is zelfs beter om twee tot drie dagen tussen elk badje te laten. De huid van baby’s is namelijk erg gevoelig, en zo bescherm je de zuurgraad en de natuurlijke vetlaag van de huid.

Andere tips om je kleintje schoon te houden

  • Gebruik geen zuigingsbollen om de neus van je baby schoon te maken. Druppel in plaats daarvan 2 of 3 druppels voorgekookt, lauwwarm water in zijn neusje. Hierdoor wordt het slijm losser en komt het uit de neus zodra je baby niest.
  • Wat betreft het schoonmaken van de oortjes: doe nooit wattenstaafjes in de oren. In plaats daarvan kun je de buitenkant van de oortjes wassen met een hoekje van een natte handdoek.
  • De temperatuur van de kamer waarin je je kindje een bad geeft, moet aangenaam zijn. Daarnaast is de ideale temperatuur van het badwater tussen 35 en 37 graden.
  • Ten slotte: laat je kindje nooit alleen in bad zitten! Zorg ervoor dat je alle badbenodigdheden van te voren al klaar hebt liggen, om afleidingen te voorkomen.

Babykleren

We adviseren om alleen kleertjes te gebruiken die van katoen zijn gemaakt. Gebruik geen stoffen met synthetische vezels.

Een aantal tips voor het wassen van de babykleding

  • Voor het wassen van babykleding kun je het beste een speciaal wasmiddel of neutrale zeep gebruiken.
  • Spoel alles grondig uit, zodat alle zeeprestanten worden verwijderd.
  • Was de kleren van je baby het liefst apart.

Nog wat laatste advies

Zoals je kunt lezen in bovengenoemde verzorgingstips voor je pasgeboren baby, is de verzorging vooral in de eerste maanden heel specifiek.

Helaas hebben we niet alle punten tot in detail kunnen bespreken, maar hou in je achterhoofd dat de lichamelijke hygiëne van zowel de moeder als van de baby essentieel is. Zorg je daar goed voor, dan kun je voorkomen dat de baby ziek wordt, of dat zijn huidje geïrriteerd raakt.

Naarmate de baby groeit en zich ontwikkelt, zullen ook de hygiënische maatregelen en de verzorgingsbehoeften beetje bij beetje veranderen. Je zult echter geduldig moeten zijn.

Een gezonde baby is de beste beloning voor je inzet. Ben jij een ervaren moeder? Heb jij misschien nog andere verzorgingstips voor een pasgeboren baby?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Asociación Española de Pediatría. GUÍA PRÁCTICA PARA PADRES. Desde el nacimiento hasta los 3 años.
  • Editorial Albatros. 2007. Planeta mamá. El libro del bebé. Todas tus preguntas junto a las respuestas de los especialistas.
  • Guías alimentarias del Paraguay para Niñas y Niños Menores de 2 años. Unicef.
  • Gobierno de Aragón. Cuídame: guía para madres y padres. Los cuidados después del parto y en los primeros años de vida.
  • Sánchez Luna, M., Pallás Alonso, C. R., Botet Mussons, F., Echániz Urcelay, I., Castro Conde, J. R., & Narbona, E. (2009). Recomendaciones para el cuidado y atención del recién nacido sano en el parto y en las primeras horas después del nacimiento. Anales de Pediatria71(4), 349–361.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.