De voordelen van zelf babyvoeding maken

Gepureerde vruchten en groenten zijn een geweldige manier om deze voedingsmiddelen voor het eerst toe te voegen aan het dieet van een baby. Wanneer je zelf babyvoeding maakt, kan je de ingrediënten kiezen. Ontdek in dit artikel alle voordelen.
De voordelen van zelf babyvoeding maken
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Daniela Colmenares

Laatste update: 24 augustus, 2022

Thuis zelf babyvoeding maken heeft vele voordelen te bieden. Het is allereerst betaalbaar. Ten tweede is het 100 % natuurlijk. De voedzame voordelen zullen variëren van het soort fruit en groenten die je gebruikt om de voeding voor je baby te maken.

De meest gebruikte vruchten voor babyvoeding zijn appels en peren. Beide fruitsoorten bevatten vitamine A, C en E. Enkele van de belangrijkste eigenschappen van babyvoeding is dat ze een goede werking van de vertering bevorderen en constipatie voorkomen.

Wat is babyvoeding?

Babyvoeding van fruit lijkt op vruchtenjam maar bevat veel minder suiker. De oorsprong is te vinden in de compotes die men in Frankrijk en Duitsland maakt. Eigenlijk kunnen we het woord compote uit het Frans en uit het Spaans vertalen als ‘mengsel’.

Mensen hebben dit soort voedingsmiddelen gemaakt om ervoor te zorgen dat de fruitoogsten, zoals van appels, een lange periode bewaard konden worden. Dat is ook de reden waarom appelmoes de bekendste versie van dit voedingsmiddel is. In Europa was het overvloedig aanwezig.

Tegenwoordig kan je echter van bijna elke fruitsoort compote maken:

 • peren
 • bananen
 • aardbeien
 • heel veel andere vruchten

Lees ook dit artikel:
De voordelen van appelmoes

Wat zijn de voordelen van zelf babyvoeding maken?

Zelf babyvoeding maken zoals appelmoes

Babyvoeding is gemakkelijk te verteren en licht voor de maag. Het verschaft ook veel energie. Bovendien is het niet alleen goed voor de kleinste leden van het gezin. Het kan immers ook uitstekende positieve effecten hebben voor de mensen die aan één van de volgende aandoeningen lijden:

 • Indigestie
 • Mondzweren
 • Zure reflux
 • Moeilijk voeding kunnen doorslikken

De enige mensen die niet kunnen genieten van dit soort voeding, zijn de personen die aan een fructose-intolerantie lijden.

Hoe maak je zelf appelmoes?

Hoe maak je appelmoes

Appels en peren zijn meestal de eerste fruitsoorten waarmee we een baby voeden. Ze zijn immers gemakkelijker te verteren.

Zelfgemaakte appelmoes bevat bovendien grote hoeveelheden vezels en water. Dat zijn ideale bestanddelen om ervoor te zorgen dat jouw kleintje gehydrateerd blijft.

Appels verschaffen ook natuurlijke suikers. Het verteringssysteem van een baby kan die gemakkelijk opnemen. Ze bevatten ook vitamine C en andere voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor de ontwikkeling en de groei.

Deze fruitsoort stimuleert ook de natuurlijke afweermechanismen en het immuunsysteem van je baby.

In dit artikel geven we je een gemakkelijk recept voor appelmoes. Op die manier kan je dus zelf babyvoeding maken.

Ingrediënten

 • 1 appel
 • 2 eetlepels water

Bereiding

 • Was eerst de appels grondig.
 • Schil ze daarna en snij ze in stukjes.
 • Doe de stukjes appel dan in de blender.
 • Voeg de twee eetlepels water toe.
 • Mix alles tot je een glad mengsel hebt.

Als deze appelmoes te dik is voor je baby om te eten, voeg dan nog wat meer water toe. Mix het mengsel goed.

Ontdek ook dit artikel:
Geschikte fruitsoorten voor je baby

De voordelen van zelf jouw babyvoeding maken

Maak zelf babyvoeding als je baby er aan toe is

Wat zit er in de babyvoeding die je zelf maakt? Het bevat grote hoeveelheden vitamines, mineralen en vezels. Dit is ideaal voor de ontwikkeling van de weefsels.

Deze babyvoeding helpt ook om de eetlust van een baby op te wekken. Dat is het gevolg van de grote dosis vitaminen die het bevat.

Zelfgemaakte babyvoeding bezit eveneens ontstekingsremmende eigenschappen. Die zorgen voor een betere vertering bij de baby.

Om deze redenen is dit de eerste hapje dat deskundigen aanbevelen. Deze klassieke verwennerij is niet alleen heerlijk. Het is ook heel gemakkelijk om het te maken.

Ook voor volwassenen is dit gerecht een lekkere keuze. Het kan immers helpen om ziekten als kanker en cardiovasculaire problemen te helpen voorkomen.

Dit soort babyvoeding is de beste manier om te starten met fruit en groenten toe te voegen aan het dieet van je baby.

Je hebt nu dit artikel gelezen  en alle voordelen van zelf babyvoeding maken ontdekt. Heb jij het al uitgeprobeerd?


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.