De beste tips voor het correct snijden van kaas

4 januari 2020
Wist je dat de vorm van de te snijden kaas bepaalt hoe je de kaas moet snijden? Als je hier nog nooit rekening mee hebt gehouden, dan heb je de kaas waarschijnlijk verkeerd gesneden! In dit artikel zullen we enkele trucs en tips delen.

Tegenwoordig zijn er veel trucs om kaas te snijden. Hoewel het misschien een eenvoudige taak lijkt, moet je weten hoe je het correct kunt doen. Elk soort kaas vereist een andere behandeling, afhankelijk van de vorm en eigenschappen.

Er zijn ontzettend veel manieren en recepten om kaas te gebruiken. Sommige soorten kaas zijn echter moeilijk te snijden, vooral door hun textuur. Wanneer je ze snijdt kunnen ze:

 • uit elkaar vallen
 • aan het mes blijven plakken
 • hun vorm verliezen

Om deze reden is het belangrijk om te leren hoe je elk type kaas correct kunt snijden. Wil je weten hoe je het ’t beste kunt doen? Blijf dan lezen, we vertellen je alle geheimen!

De beste trucs voor het snijden van kaas

Het probleem van niet weten hoe je kaas correct kunt snijden, is dat je de vorm kunt verpesten, waardoor het moeilijk is om het mooi te serveren. Je moet daarom de beste tips leren kennen om de kaas aan de hand van de vorm of de soort correct te snijden.

Ronde, kleine en platte kazen

Kaas met verschillende vormen

Ronde, kleine en platte kazen zoals Camembert moeten in driehoekige wiggen worden gesneden, alsof je een taart snijdt. Begin vanuit het midden en werk naar de randen.

 • Je moet hierbij altijd gebruik maken van een scherp mes.
 • Een trucje, zodat de kaas die je gaat snijden niet aan het mes blijft plakken, is om het eerst in heet water te dopen voordat je ermee gaat snijden. Natuurlijk droog je het mes goed af voordat je het gebruikt.

Lees ook:
Maak deze heerlijke quiche met groenten en kaas

Trucs voor het snijden van Brie

Brie en andere zachte kazen moeten in kwarten worden gesneden, die vervolgens in kleinere stukken moeten worden gesneden. Voor dit soort kazen kun je een kaassnijder of een kaasmes gebruiken.

 • Je kunt de eerste truc gebruiken om Brie te snijden. Wij vinden dat uitstekend werken.
 • Als je echter iets anders wilt proberen, doop je eerst het mes in olie voordat je gaat snijden.

Blokkazen of een kaasrol

Blokkazen en kaasrollen, zoals geitenkaas, worden vaak gebruikt om salades te garneren en toastjes mee te maken. Deze kazen zijn erg lekker. Het is het beste om deze kazen in niet te dunne plakken te snijden.

 • De kunst is hier om een scherp mes te gebruiken.
 • Je kunt het mes voor nog betere resultaten na elk plakje in heet water dompelen.

Harde kazen

Harde kaas op de juiste manier snijden

Snijd harde kazen driehoekig, bij voorkeur op kamertemperatuur. Harde kazen zijn die kazen die veel druk hebben ondergaan om ervoor te zorgen dat ze compact worden. De leeftijd van de kaas bepaalt de consistentie. We raden aan om harde kazen op kamertemperatuur te snijden met een mes met dubbele steel.

 • Snijd de kaas eerst doormidden.
 • Snijd het vervolgens in driehoekige wiggen.
 • Tot slot snij je de wiggen in kleine gelijke driehoeken van een halve centimeter.

Tips voor het snijden van Parmezaanse kaas

Zoals je waarschijnlijk al weet, wordt Parmezaanse kaas gebruikt om pasta, lasagne en andere typisch Italiaanse gerechten te maken. Hoewel dit een zeer harde kaas is, vereist het geen speciaal soort snijwijze. Het enige dat je hoeft te doen is raspen of kleine stukjes afsnijden met een kaasschaaf.

 • Neem gewoon de kaas en snijd het in onregelmatige stukjes of rasp het en strooi het over je favoriete gerechten.

Lees ook:
Verschillende kaassoorten en hun voedingswaarde

Blauwe kaas

Kazen zoals Roquefort of Cabrales zijn halfvast en moeilijk te snijden vanwege de hoeveelheid vet die ze bevatten. Verwacht dus geen perfect gesneden kaas. Als je een schonere snede wilt, zou je idealiter een kaassnijder moeten gebruiken.

Een truc voor het snijden van alle soorten kaas

Als bonus delen we een vreemde truc met je die je kunt gebruiken om alle soorten kaas te snijden. Je hebt zelfs geen mes nodig. In plaats daarvan hoef je alleen maar flosdraad zonder smaak te kopen!

 • Snijd een stuk flosdraad af dat langer dan de kaas is.
 • Snijd daarna de kaas met de flosdraad.
 • Herhaal dit totdat je tevreden bent met de snede.

Kende je deze trucs voor het snijden van kaas al? Als je de kaas altijd hebt geruïneerd, omdat je niet wist hoe je het goed moest snijden, begin dan met het toepassen van wat je vandaag hebt geleerd!