De belangrijkste gebitsproblemen bij kinderen
Gebitsproblemen bij kinderen kunnen invloed hebben op de manier waarop hun mond werkt als het gaat om spreken, kauwen en eten. Deze problemen kunnen ook invloed hebben op het uiterlijk van hun glimlach, wat moeilijkheden met zelfvertrouwen en onzekerheid kan opleveren.
Daarom is de zorg voor de mondgezondheid van jongs af aan heel belangrijk. En het is de taak van de ouders om speciale aandacht te besteden aan de ontwikkeling van de tanden, kiezen en de kaak van het kind, en ervoor te zorgen dat het tandvlees gezond is en de tanden en kiezen geen gaatjes vertonen.
Kinderen helpen om gezonde gewoonten in hun leven op te nemen vanaf dat ze klein zijn, is ook de verantwoordelijkheid van de volwassene. Tandproblemen voorkomen is beter dan ze later met vervelende behandelingen oplossen.
In dit artikel vertellen we je welke de meestvoorkomende tandproblemen bij kinderen zijn. We gaan ook in op wat ze veroorzaakt, hoe je ze kunt behandelen, en wat je kunt doen om ze te voorkomen.
Wat kan gebitsproblemen bij kinderen veroorzaken?
Er kunnen veel veranderingen in de mond van een kind optreden en elk daarvan heeft een specifieke oorzaak. In het algemeen is er een reeks factoren die het meeste voorkomen:
- Genetica: de vorm en grootte van de kaakbeenderen en tanden zijn genetisch bepaald. In sommige gevallen heeft het kind aanleg om aan bepaalde problemen in de mond te lijden.
- Bacteriële plaque: dit is het vliesje dat de resten van voedsel en micro-organismen vormen. Het kleeft aan de toppen van de tanden en het tandvlees. Door de opeenhoping van tandplak en de zuren die de bacteriën produceren, kunnen de meestvoorkomende problemen ontstaan.
- Dieet: het soort en de kwaliteit van de voedingsmiddelen die je eet kunnen veel gebitsproblemen veroorzaken. Het eten van veel producten die rijk zijn aan suikers kan de ontwikkeling van bacteriën bevorderen. Bovendien kunnen ondervoeding en diëten die arm zijn aan calcium ook verantwoordelijk zijn voor verschillende gebitsproblemen bij kinderen.
- Slechte gewoonten: repeterend gedrag dat kinderen oppikken en voortzetten kan hun mondgezondheid beïnvloeden. Nagelbijten, door de mond ademen, op je vingers/duimen zuigen, een fopspeen of een zuigfles gebruiken, of je tong door de tanden duwen bij het slikken zijn enkele voorbeelden van deze slechte gewoonten.
De belangrijkste gebitsproblemen bij kinderen
Gaatjes
Dit is een van de meestvoorkomende gebitsproblemen bij kinderen. Dit probleem ontstaat wanneer de tanden demineraliseren als gevolg van de zuurwerking die bacteriën in de mond vormen.
De micro-organismen die in de bacteriële plaque aanwezig zijn fermenteren de suikers in de voeding van het kind en produceren zuur dat de mineralen aan het tandweefsel onttrekt. Veel zoetigheid consumeren en een slechte mondhygiëne zijn de grootste oorzaken van dit probleem.
In het begin van dit probleem kun je droge witte vlekken op de oppervlakken van je tanden en kiezen zien. Naarmate het vordert wordt de schade bruin of zwart waardoor je tandweefsel verliest en er gaatjes en gaatjes ontstaan.
Babyflesgaatjes of gaatjes bij (wetenschappelijke link) jonge kinderen zijn een variant van de kwestie die jonge kinderen treft. Hier rukt de schade snel op en treft vooral de voortanden. Het veelvuldig drinken van suikerhoudende dranken die aan de tandoppervlakken blijven kleven en een slechte mondhygiëne veroorzaken deze gaatjes.
Gaatjes bij kinderen kunnen zowel op melktanden als op volwassen tanden ontstaan. Het soort tand bepaalt de aanpak die je moet kiezen om het probleem aan te pakken.
Complicaties van gaatjes bij kinderen
Als dit probleem ontstaat en je het niet behandelt, kan het bij jonge kinderen een aantal van de volgende complicaties veroorzaken:
- Pijn: als de beschadiging ernstig wordt, kan ze dicht bij de tandpulpa komen. Hier bevinden zich de zenuwuiteinden. Dit veroorzaakt een toename van gevoeligheid en pijn in de aangetaste tand of kies.
- Vernietiging: naarmate de kwestie zich ontwikkelt, zal het kind tandweefsel verliezen, en de aangetaste tanden of kiezen zullen breken en verwoest raken. De gebroken tanden of kiezen kunnen malocclusies en problemen met de beet veroorzaken.
- Infecties: de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor de gaatjes kunnen infecties veroorzaken in de tand of in de weefsels die hem omringen.
- Beschadiging van de volwassen tand of kies: als de gaatjes een melktand aantasten en die ontwikkelt zich zonder behandeling, kan dat invloed hebben op hoe de volwassen tand eronder zich vormt.
Gaatjesbehandeling bij kinderen
De beschikbare behandeling hangt af van de grootte van de beschadiging, de weefsels die erdoor worden aangetast, en de evolutietijd van het proces. Als een specialist de gaatjes vroeg ontdekt, kan het aanbrengen van fluoride en het aanbrengen van enkele veranderingen in de hygiënische gewoonten van het kind voldoende zijn om de kwestie te keren.
Als het kind weefsel verliest, is het nodig de tand schoon te maken en te herstellen met vullingen die helpen de vorm van de tand terug te krijgen. Je moet ze behandelen en de ontwikkeling stoppen, want dat kan complicaties helpen voorkomen.
Gingivitis
Hoewel dit probleem bij kinderen niet zo vaak voorkomt als bij volwassenen, hangt het toch nauw samen met een slechte mondhygiëne (wetenschappelijke link). Hier raakt het tandvlees ontstoken door irritatie dankzij een opeenhoping van bacteriële plak op de tanden.
Het tandvleesweefsel zwelt op, krijgt een intens rode kleur en bloedt gemakkelijk. Ook kan het tandvlees pijn doen of irriteren en een slechte adem veroorzaken.
De bacteriële plaque onder controle houden met goede hygiënische gewoonten, zoals een tandenborstel en tandflos goed gebruiken, is meestal voldoende om dit probleem te behandelen. Hoe dan ook, het is een goed idee een tandarts te raadplegen om het juiste advies voor je geval te krijgen.
Malocclusie
Malocclusies zijn veelvoorkomende gebitsproblemen die bij kinderen voorkomen. De manier waarop de bovenkaak zich verhoudt tot de onderkaak of de stand van de tanden in de boog komt in het gedrang.
Deze problemen belemmeren de manier waarop de mond functioneert, zoals bijten, spreken en slikken. Bovendien beïnvloedt het de glimlach van de patiënt en de manier waarop zijn gezicht eruit ziet.
Het is belangrijk ze zo vroeg mogelijk op te sporen, want vroege behandelingen zijn korter en voor de patiënt doeltreffender en comfortabeler, Daarom moeten volwassenen letten op hoe hun kind bijt en de stand van de tanden en kiezen als ze uitvallen. Regelmatige controle bij een tandarts helpt ook om een eventuele afwijking op tijd te diagnosticeren.
Verschillende factoren kunnen dit soort verandering van de beet veroorzaken.
- Overerving en genetica: de grootte van de tanden en de kaak is bij verschillende familieleden vaak gelijk.
- Slechte gewoonten: op vingers/duimen zuigen, te lang een zuigfles of fopspeen gebruiken, door de mond ademen, of atypisch opzwellen zijn enkele voorbeelden van zich herhalend gedrag dat de manier waarop een kind bijt kan veranderen.
- Voortijdig verlies van melktanden: als het kind zijn melktanden voortijdig verliest door gaatjes, infecties, of trauma’s, vervullen ze hun functie van het bewaken van de ruimte voor de volwassen tanden niet meer. De permanente tanden en kiezen komen dan op de verkeerde plaatsen door, waardoor de kaak verandert.
Behandelingen voor malocclusie bij kinderen
Orthodontische behandeling is nodig om dit soort gebitsproblemen bij kinderen op te lossen. De keuze van het soort hulpmiddel dat het kind krijgt hangt af van het soort malocclusie, hun leeftijd, en de ernst van het geval.
Interceptieve orthodontische zorg is nuttig als het kind nog melktanden in de mond heeft en is nodig om de botgroei te begeleiden. Als de volwassen tanden en kiezen klaar zijn met doorkomen, is een vaste beugel een keuze – en vele opties beantwoorden aan verschillende behoeften.
Vanaf vandaag is het gebruik van transparante beugels zoals Invisalign ook een optie als het gaat om de behandeling van deze problemen bij kinderen en tieners.
Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
Orthodontie bij kinderen: alles wat je moet weten
Trauma
Trauma aan de tanden is een ander veelvoorkomend tandheelkundig probleem bij kinderen. De oorzaak van dit soort trauma aan de tanden zijn ongelukjes die in huiselijke kring gebeuren; zoals wanneer het kind leert om te lopen, tijdens spelletjes, of bij het beoefenen van sport.
Trauma kan zowel de melktanden als de volwassen tanden en kiezen overkomen. De bovenste snijtanden worden het meest getroffen omdat ze in de meest blootgestelde positie staan.
Beschadiging van de tanden kan de tandkroon aantasten, de tand volledig breken, de stand verplaatsen, of de tand uit de mond duwen. Het gaat meestal gepaard met pijn, witte weefselbloedingen, en veel spanning en stress door de situatie.
De behandelingen hangen niet af van de soort weefsels die aangetast zijn en de soort tanden die er bij betrokken zijn. Maar de aanbeveling bij confrontatie met een klap in de mond is onmiddellijk een arts te raadplegen. Als de tand helemaal uit de mond geduwd is, moet je hem zoeken en in een fysiologische oplossing of melk vervoeren.
Zoals we al zeiden, zal de tandarts de beste behandeling voor je specifieke geval bepalen:
- Gebruik van fluoride en nazorg
- Restauratie of vullingen
- Wortelkanaalbehandelingen
- Een tand opnieuw implanteren en immobiliseren met spalken
Onmiddellijk tandartsbezoek, als het ongeluk nog maar net gebeurd is, verbetert de prognose van deze gebitsproblemen bij kinderen. Nazorg met basisdiëten en zorgvuldige mondhygiëne, en het opvolgen van het advies van de tandarts, kunnen ook helpen.
Wanneer moet je naar de tandarts met gebitsproblemen bij kinderen?
Het komt vaak voor dat ouders in verwarring zijn over wanneer ze hun kinderen naar de tandarts moeten brengen. Sommigen menen dat het alleen nodig is als er een of ander symptoom in de mond verschijnt.
Kinderen moeten echter voor het eerst naar de tandarts voor ze 1 jaar worden, ook al is er misschien geen duidelijk probleem met hun mond. Tijdens het consult zal de tandarts de mond van de kleine onderzoeken om elk probleem op te sporen. Ook bespreken ze hoe de ouders voor de mond van hun kind moeten zorgen.
Door problemen in de mond vroeg op te sporen vermijd je ingewikkelde, ongemakkelijke en vaak dure behandelingen. Ook kun je zo complicaties tegenhouden die zich ontwikkelende problemen en pijnlijke toestanden vaak bij kinderen veroorzaken.
Elke zes maanden een controle is nodig om de juiste ontwikkeling van de kaak en de doorkomende tanden en kiezen te verzekeren. Ook zal de tandarts een diagnose stellen van elk probleem dat zich in deze tijd heeft voorgedaan. In sommige gevallen kunnen ze frequentere controles voorstellen als het risico van een kind om aan bepaalde problemen te lijden dat rechtvaardigt.
Pijn betekent niet altijd dat er een mondprobleem is bij kinderen. Periodieke controles stellen tandartsen in staat eventuele andere onzichtbare problemen op te sporen.
Aanbevelingen bij gebitsproblemen bij kinderen
Veel van de genoemde gebitsproblemen bij kinderen zie je vaak, maar kunnen voorkomen worden. Goede mondhygiëne gewoonten van jongs af aan en het beoefenen van gezond gedrag kunnen een verschil maken.
Aandacht besteden aan de volgende tips kan helpen voorkomen dat gebitsproblemen bij kinderen ontstaan.
Het beoefenen van een adequate mondhygiëne
Het schoonmaken van de mond van een kind moet zo vroeg mogelijk beginnen, nog voor er tanden of kiezen doorkomen. Je moet dit doen met een vochtig doekje. De volwassene moet dit doen tot het kind het zelf goed kan.
Ze moeten de tanden, de kiezen, het tandvlees en de tong driemaal per dag schoonmaken met een tandenborstel met zachte borstelharen en tandpasta die fluoride bevat. Je moet het schoonmaken aanvullen met flosdraad en, als de tandarts dat voorstelt, met mondspoeling voor kinderen.
Volg een gezond dieet
Het eten van een gevarieerde voeding, rijk aan voedingsstoffen en met een goed calcium- en vitaminegehalte, zal de kleintjes helpen groeien. Je moet producten vermijden die rijk zijn aan geraffineerde suikers, zoals snoep, gebak, en frisdrank. Bied baby’s geen suikerhoudende drankjes aan, en ook geen fopspenen die in honing of suiker gedoopt zijn om ze te kalmeren.
Beheers en verwijder slechte gewoonten
Je moet herhaalde en schadelijke praktijken uitbannen die de mondgezondheid van het kind aantasten, zoals als ze op hun duim zuigen, of na 2 jaar een zuigfles of fopspeen gebruiken. Je moet ook problemen als onychofagie (nagelbijten), atypisch slikken, of mondademhaling oplossen.
Gebruik een bitje
Het gebruik ervan bij sportbeoefening kan schade aan de tanden helpen voorkomen. Sporten waarbij dit een belangrijke voorzorgsmaatregel is zijn onder andere hockey, ijshockey, boksen en andere vechtsporten.
Bezoek de tandarts
Door vroeg en regelmatig een tandarts te raadplegen kun je elk probleem vroegtijdig opsporen en behandelen. Ook is het de taak van deze persoon om volwassenen te helpen de mond van hun kleintjes te verzorgen.
Preventieve praktijken in de spreekkamer, zoals het verkopen van gaatjes en gaatjes, of het plaatselijk aanbrengen van fluoride, kunnen helpen om toekomstige gebitsproblemen bij kinderen te voorkomen.
Voorkomen van gebitsproblemen bij kinderen
Kinderen kunnen veel gebitsproblemen krijgen. Die hebben niet alleen invloed op de manier waarop hun mond functioneert (eten, spreken, kauwen); ze kunnen ook relaties belemmeren door problemen met veiligheid en gevoel van eigenwaarde op te wekken.
Daarom zijn vroegtijdige en periodieke consulten, naast gezonde gewoonten en een goede mondhygiëne, van essentieel belang. Een gezonde mond maakt een gelukkige glimlach mogelijk gedurende de hele kindertijd en daarna!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Revelo Navarrete, Carlos Eduardo. Prevalencia y severidad de caries de la primera infancia y sus factores de riesgo en niños de edad preescolar. BS thesis. Quito: UCE, 2019.
- Echeverria-López, Sonia, et al. “Determinantes de caries temprana de la infancia en niños en riesgo social.” International journal of interdisciplinary dentistry 13.1 (2020): 26-29.
- Pitts, N., R. Baez, and C. Diaz-Guallory. “Caries de la primera infancia: La Declaración de Bangkok del IAPD.” REVISTA ODONTOLOGÍA PEDIÁTRICA 19.1 (2020): 45-48.
- Cárdenas, Shyrley Díaz, Sthefanie del Carmen Pérez Puello, and Miguel Angel Simancas-Pallares. “Caries dental en niños de la primera infancia de la ciudad de Cartagena.” Ciencia y Salud Virtual 10.2 (2018): 51-62.
- Chuchuca Mite, Givanna Doménica. Prevalencia de gingivitis en niños de 5 a 8 años de edad de la Escuela Coronel Luciano Coral de Guayaquil. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2019.
- Lugo, Carmen, and Irasema Toyo. “Hábitos orales no fisiológicos más comunes y cómo influyen en las maloclusiones.” Revista Latinoamerica de Ortodoncia y Odontopediatría. Ortodoncia. ws edición electrónica marzo (2011).
- López, Adriana Buitrago, et al. “Asociación entre maloclusiones y hábitos orales en niños de 4 a 11 años.” Revista Colombiana de investigacion en Odontología 4.10 (2013): 43-55.
- Oliveira-del Río, Juan A., Alcira M. Alvarado-Solórzano, and Betty E. Guanotoa-Lincango. “Características de traumatismo dental en niños de 5-13 años de edad.” Polo del Conocimiento 3.5 (2018): 150-159.
- Martínez, Ana Karen Garibay, et al. “Traumatismo dental en pacientes pediátricos que acuden a una clínica universitaria de odontopediatría: un análisis retrospectivo de historias clínicas.” Pediatría (Asunción): Organo Oficial de la Sociedad Paraguaya de Pediatría 45.3 (2018): 206-211.
- García, B., and Ballesta–A. Mendoza–P. Planells. Odontopediatría. La evolución del niño al adulto joven. Madrid-España: Ripano, 2011.
- Leache, Elena Barbería, et al. Odontopediatría. Masson, 1995.