Darmkanker behandelen: alles wat je moet weten
Darmkanker behandelen houdt vaak een combinatie van geneesmiddelen en verschillende technieken in. Het doel is om de kwaadaardige cellen uit het lichaam van de patiënt te verwijderen. Dus wat is darmkanker nou precies?Darmkanker (of colorectale kanker) is de aanwezigheid van kwaadaardige tumoren in de dikke darm of het rectum. De dikke darm en het rectum maken deel uit van het spijsverteringsstelsel.
Wat is de oorzaak van darmkanker?
Colorectale kanker begint als weefselgroei, ook wel bekend als een poliep, in de binnenwand van de dikke darm of het rectum.
Een poliep is een zichtbaar gezwel. De meeste poliepen groeien echter niet uit tot een kanker. De belangrijkste soorten poliepen zijn:
- Adenomatische poliepen. Deze poliepen groeien soms uit tot kanker. Daarom worden ze dus pré-kanker adenomatische poliepen genoemd.
- Ontstekingspoliepen en hyperplastische poliepen leiden gewoonlijk niet tot kanker.
In de meeste gevallen ontstaat darmkanker uit een adenomatische poliep. Gewoonlijk zijn er twee of meer aanwezig die vaak groter zijn dan een centimeter. Bovendien kan dysplasie ontstaan nadat deze worden verwijderd.
Dysplasie zijn cellen die er abnormaal uitzien, maar niet in die mate dat het kankercellen zijn. Na verloop van tijd dringen ze de wand van de dikke darm en het rectum binnen.
Deze wanden hebben verschillende lagen. Kanker vormt zich in de diepste laag, namelijk het slijmvlies. Van daaruit verspreidt het zich naar buiten naarmate het groeit en valt het ook andere lagen aan.
Bovendien kan kanker zich via kleine doorgangen verspreiden naar het bloed of de lymfevaten. Zo kunnen kankercellen zich verplaatsen naar nabijgelegen lymfeklieren.
Symptomen
Hieronder volgen de belangrijkste symptomen van darmkanker. Deze symptomen kunnen echter variëren afhankelijk van de plaats waar de poliep zich ontwikkelt.
- Bloed in de ontlasting (het bloed kan rood of zwart zijn). Je ziet gewoonlijk bloed bij tumoren die zich in het rectum, het colon sigmoides of het colon descendens bevinden.
- Mensen met darmkanker kunnen bloedarmoede ontwikkelen. Dit leidt tot vermoeidheid, hartkloppingen, kortademigheid en duizeligheid.
- Veranderende stoelgang: diarree of constipatie.
- Dunnere stoelgang: dit komt voor wanneer de tumor de doorgang van de ontlasting in de darmen beïnvloedt.
- Het gevoel dat de stoelgang niet helemaal door kan: dit komt vaak voor wanneer de tumor zich in het rectum of het colon descendens bevindt.
- Buikpijn: buikpijn komt zeer vaak voor. Dit komt doordat de tumor de opening van het darmkanaal belemmert. In sommige gevallen kan dit bovendien leiden tot overgeven en constipatie.
- Extreme vermoeidheid en onverklaarbaar gewichtsverlies.
Diagnose
Wanneer er een verdachte afwijking in de darmen wordt opgemerkt, zal een specialist eerst de medische voorgeschiedenis van de patiënt opvragen en een fysiek onderzoek uitvoeren. Het doel hiervan is om de algemene gezondheid vast te stellen.Daarna zal de specialist een rectaal onderzoek uitvoeren. Een rectaal onderzoek is een onderzoek van de anus en een deel van het rectum. Dit is niet aangenaam maar niet pijnlijk. De kunst is om de spieren te ontspannen.
We moeten erop wijzen dat een rectaal onderzoek niet voldoende is om een diagnose te kunnen stellen. Om een definitieve diagnose te kunnen stellen zal de patiënt ook een colonoscopie moeten ondergaan.
Een colonscopie is een onderzoek waarbij de arts het volledige slijmvlies van de dikke darm en het rectum kan bekijken. Hij doet dit met behulp van een instrument (endoscoop) die via de anus wordt ingebracht. Indien de arts iets vindt tijdens de endoscopie dan kan een monster worden afgenomen (biopsie). Dat monster wordt daarna onder een microscoop onderzocht.
Zie ook: Darmpoliepen: de feiten
Soorten darmkanker
Meestal ontwikkelen tumoren die in de darm worden gevonden zich bovenop reeds bestaande laesies in het slijmvlies. Voorbeelden van reeds bestaande laesies zijn poliepen of ontstekingsziekten. Onder een microscoop kunnen we verschillende soorten kanker identificeren.
Adenocarcinoma is bijvoorbeeld een kanker die zich in de inwendige klieren van de dikke darm en het rectum kan ontwikkelen. Dit komt vaak voor: het ontwikkelt zich in 90% van alle gevallen.
De volgende soorten kanker kunnen zich echter ook ontwikkelen:
- Sarcoom: tumoren in het bindweefsel van het spijsverteringskanaal.
- Lymfoom: kanker in de cellen die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van maag en darmen.
- Carcinoïde: deze tumoren ontwikkelen zich in cellen die hormonen produceren voor het spijsverteringskanaal.
Darmkanker behandelen
“Darmkanker kan op verschillende complementaire manieren worden behandeld om de tumor aan te pakken. Het kiezen van een behandeling zal afhangen van de keuze van de patiënt (nadat die op de hoogte is gesteld door de arts). Ook zijn er bepaalde factoren met betrekking tot de patiënt en de tumor die een rol spelen.”
– García Álvarez –
Welke factoren zijn van belang?
Bepalende factoren wat betreft darmkanker behandelen zijn:
- de algemene gezondheid van de patiënt
- de plaats van de tumor
- het stadium van de kanker
Kanker behandelen wordt onderverdeeld in twee soorten.
Locoregionale behandeling
Deze behandeling voor darmkanker richt zich op tumoren die zich in de lymfeklieren bevinden. Deze behandeling kan ook weer worden opgedeeld in de volgende onderdelen.
Operatie
Een operatie wordt aangeraden voor zowel tumoren in de dikke darm als in het rectum. Normaal wordt de patiënt een dag voor de operatie in het ziekenhuis opgenomen. Het is bovendien belangrijk dat de patiënt de richtlijnen van de arts volgt. De patiënt moet zich dus 3 dagen daarvoor beginnen met de voorbereiding om complicaties te vermijden. Een speciaal dieet en laxeermiddelen zijn in deze periode zeer belangrijk.
- Darmkanker. Chirurgen verwijderen de zone die de tumor bevat, het omliggende weefsel en de getroffen lymfeklieren. Daarna wordt de delen van de dikke darm weer met elkaar verbonden.
- Rectale kanker. Chirurgen verwijderen de zone met de tumor. Daarna worden het rectum en de anus weer met elkaar verbonden.
Bestralingstherapie
Bestraling is een behandeling voor rectale kanker. Dit is het gebruik van sterk geladen ioniserende bestraling om tumorcellen te doden. Binnen deze therapie bestaan er twee manieren om darmkanker te behandelen:
- Uitwendig. Uitwendige bestraling gebeurt met behulp van een toestel (lineaire accelerator). Tijdens dit proces moet de patiënt stil op een onderzoekstafel blijven liggen. De getroffen zone wordt met inkt aangeduid want dit moet zichtbaar blijven tot de behandeling beëindigd is. Patiënten kunnen dagelijks een opgesplitste dosis krijgen zodat er minder ongewenste bijwerkingen optreden.
- Inwendig. Voor deze inwendige radiotherapie wordt radioactief materiaal nabij de tumor geplaatst. De procedure bestaat uit het inbrengen van een brede endoscoop in het laatste deel van het rectum.
Darmkanker behandelen (structureel)
Deze behandeling richt zich op het volledige lichaam. Het doel is om kwaadaardige cellen te vernietigen. Artsen gebruiken hiervoor chemotherapie.
Darmkanker behandelen – kan je je daarop voorbereiden?
- Deel je angsten en vragen met de medische specialisten.
- Vraag om informatie over de procedures en de bijwerkingen.
- Leer technieken om je te ontspannen. Deze zullen op emotioneel vlak immers zeker van pas komen.
- Probeer om zoveel mogelijk te rusten, want darmkanker behandelen veroorzaakt oververmoeidheid bij patiënten.