Danstherapie: 5 voordelen en hoe kun je het thuis beoefenen
In de zoektocht naar een gezonde en leuke levensstijl heeft danstherapie aan populariteit gewonnen als een trainingsoptie die ritmische beweging combineert met muziek. Deze discipline, ook wel bekend als “dansfitness”, biedt een unieke ervaring die verder gaat dan verbeterde fysieke prestaties.
In dit artikel bespreken we de top vijf voordelen van danstherapie en hoe je deze kunt integreren in het comfort van je eigen huis. Van gewichtsverlies tot het versterken van persoonlijke relaties, we ontdekken hoe deze vorm van lichaamsbeweging je algehele welzijn kan verbeteren.
Danstherapie, tussen lichaamsbeweging en danskunst
Danstherapie vindt zijn oorsprong in Europa en heeft zich van daaruit verspreid over verschillende continenten, vooral Latijns-Amerika. Deze unieke en veelzijdige discipline is niet beperkt tot één muziekgenre, maar omvat een grote verscheidenheid aan ritmes, van merengue, salsa en reggaeton tot hiphop.
Volgens Blanca Libia Monsalve, afgestudeerd in Fysieke Cultuur, wordt tijdens een danstherapiesessie een reeks oefeningen uitgevoerd die zijn ontworpen om verschillende delen van het lichaam te activeren en de cardiovasculaire weerstand te verhogen. Enkele van de veelvoorkomende oefeningen zijn de hieronder genoemde opties.
Marcheren
Een basisvorm van oefeningen bij danstherapie. Marcheren houdt in dat je op de maat van de muziek loopt, wat helpt om de hartslag te verhogen en het cardiovasculaire uithoudingsvermogen te verbeteren.
Cross-step
Bij deze beweging kruisen de voeten elkaar terwijl ze vooruit of achteruit bewegen. Het is een activiteit die te maken heeft met het versterken van de beenspieren en het vergroten van de stabiliteit.
V-stand
Dit bestaat uit het openen en sluiten van de benen in een patroon dat lijkt op de letter ‘V’. Deze oefening werkt op de spieren van de benen en billen en verbetert de coördinatie en kracht.
Hardlopen op de plaats
Dit is een veelvoorkomende aerobe activiteit bij danstherapie. Het bestaat uit het optillen van de knieën terwijl je op de plaats rent op het ritme van de muziek. Dit helpt om de hartslag te verhogen, calorieën te verbranden en daarnaast het cardiovasculaire systeem te versterken.
Springen
Deze klassieke jumping jack-beweging is geweldig om de intensiteit van je danstherapieroutine te verhogen. Begin met je voeten bij elkaar en spring, spreid je benen en til tegelijkertijd je armen op. Ga dan terug naar de beginpositie.
Jumping jacks verbeteren het uithoudingsvermogen, werken met de spieren van het lichaam en stimuleren de calorieverbranding.
Lees ook dit artikel:
Dansen verbetert de fysieke en mentale gezondheid
5 voordelen van danstherapie
Volgens deskundigen is danstherapie een praktijk die een groot aantal voordelen biedt voor het algemene welzijn. Het is niet alleen een leuke manier om te bewegen, maar het heeft het een positieve invloed op verschillende delen van ons lichaam.
1. Gewichtsverlies
In dit onderzoek vermelden Alina Acanda en Aleida Best dat het mogelijk is om tussen de 500 en 1000 calorieën te verbranden, afhankelijk van het metabolisme van elke persoon. Deze activiteit combineert dansbewegingen met aerobe oefeningen, wat helpt om effectief vet te verbranden.
2. Longcapaciteit verbeteren
Danstherapie omvat ritmische en gecoördineerde bewegingen die een diepe, gecontroleerde ademhaling vereisen. Als je hieraan deelneemt, worden je longen uitgedaagd om harder te werken, wat leidt tot een verbeterde longcapaciteit.
Onderzoek (Engelse link) in het Journal of Integrative Medicine benadrukt zelfs dat het een aanbevolen activiteit is voor mensen met Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD).
3. Verbeter de cardiovasculaire gezondheid
Dansen versnelt de hartslag en bevordert een betere bloedcirculatie. Dit helpt op zijn beurt het hart te versterken en het cardiovasculaire uithoudingsvermogen te verbeteren (Engelse link). Danstherapie is een leuke manier om te bewegen en je hart gezond te houden.
4. Het is goed voor het centrale zenuwstelsel
Dansen is een activiteit die zowel het lichaam als de geest bezig houdt, en het heeft een positieve invloed op het centrale zenuwstelsel. Door te bewegen op het ritme van de muziek en gecoördineerde bewegingen te maken, stimuleert het de afgifte van endorfine, neurotransmitters die verantwoordelijk zijn voor het opwekken van gevoelens van welzijn.
Daarnaast helpt danstherapie de coördinatie en balans te verbeteren, omdat het neurale verbindingen stimuleert (Engelse link) en een grotere mentale beweeglijkheid bevordert.
5. Versterkt persoonlijke relaties
Danstherapie is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor persoonlijke relaties. Door deel te nemen aan lessen of groepssessies kom je in contact met andere mensen met dezelfde interesse in dans en beweging. Dit creëert een sociaal verrijkende omgeving waar plezier, wederzijdse steun en motivatie worden aangemoedigd.
Misschien vind je dit artikel ook interessant:
Waarom is danstherapie zo goed voor jou?
Hoe kun je danstherapie thuis beoefenen? Wie kan het doen?
Danstherapie is geschikt voor mensen van alle leeftijden en fitnessniveaus. Je hebt geen eerdere danservaring of speciale vaardigheden nodig om te beginnen. Kinderen, jongeren en volwassenen kunnen baat hebben bij deze beoefening en deze aanpassen aan hun individuele behoeften en mogelijkheden.
We gaan de basisstappen met je delen, zodat je de voordelen van deze activiteit kunt ontvangen en variatie en plezier kunt toevoegen aan je thuisoefenroutine:
- Zoek een geschikte ruimte.
- Kies je favoriete muziek en zorg voor een goede beat.
- Doe een warming-up; dit kan bestaan uit rekoefeningen, rustige jumping jacks of aerobe bewegingen met een lage impact om je lichaamstemperatuur te verhogen en je spieren voor te bereiden.
- Volg online tutorials.
- Creëer je eigen routine. Combineer verschillende passen en dansbewegingen op de muziek die je hebt gekozen. Wees niet bang om creatief te worden en je eigen stijl toe te voegen.
- Nodig vrienden of familie uit, dansen in gezelschap kan nog leuker zijn.
- Stel doelen en wees consequent.
Danstherapie, een leuke fitnessactiviteit
Lichaamsbeweging opnemen in je dagelijkse routine is cruciaal voor het behouden van zowel een optimale lichamelijke als de geestelijke gezondheid. Danstherapie is een zeer aantrekkelijke optie geworden, omdat het gevarieerd, leuk en geschikt is voor alle leeftijden.
Een van de beste dingen hieraan is dat het zowel op gespecialiseerde plaatsen als thuis kan worden beoefend. Het is voldoende om er tussen de 20 en 30 minuten aan te besteden om de belangrijke voordelen te verkrijgen. Ben je er klaar voor?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Acanda, A., Best, A. (2011). La bailoterapia: eje de motivación, al ritmo de la música. Revista digital EFDeportes.com
https://www.efdeportes.com/efd155/la-bailoterapia-al-ritmo-de-la-musica.htm - ConceptoDefinicion (2023) Bailoterapia. Conceptodefinicion.de
https://conceptodefinicion.de/bailoterapia/ - Khan, Iqbal. (2020). Dance Movement Therapy: A Promising Lifestyle Intervention in the Management of Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Journal of Integrative Medicine. 8. 10.30564/jim.v8i2.2137.
- Monsalve, L. (2013). Bailoterapia, una actividad física para mantener un cuerpo sano dirigida a mujeres de 45 a 60 años del cantón Cuenca. Universidad Politécnica Salesiana.
https://dspace.ups.edu.ec/handle/123456789/5119 - Pimienta, L. G., Medina, M. (2014). Plan de ejercicios de bailoterapia una alternativa deportivo recreativa para la incorporación de niños de 9 a 11 años de edad a festivales deportivo recreativos en el consejo popular ‘Celso Maragoto Lara’ del municipio Pinar del Río. Revista digital EFDeportes.com
- Rodrigues-Krause, J., Farinha, J. B., Krause, M., & Reischak-Oliveira, Á. (2016). Effects of dance interventions on cardiovascular risk with ageing: Systematic review and meta-analysis. Complementary Therapies in Medicine, 29, 16–28. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.09.004
- The neurobiological understanding of dance movement therapy. (s/f). Lehigh.edu. Recuperado el 22 de junio de 2023, de https://wordpress.lehigh.edu/insalon/2021/06/19/the-neurobiological-understanding-of-dance-movement-therapy/