Dansen verbetert de fysieke en mentale gezondheid

Dansen is niet alleen leuk, maar biedt ook tal van fysieke en mentale voordelen. Wat dacht je ervan om het eens uit te proberen om het zelf te ervaren?
Dansen verbetert de fysieke en mentale gezondheid

Laatste update: 28 juli, 2022

Dansen is een activiteit die deel uitmaakt van verschillende aspecten van ons leven. Of het nu op feestjes, vergaderingen, gymlessen of zelfs als therapie of artistieke enscenering is. Dans heeft ons een unieke vorm van expressie gegeven en danslessen kunnen je daarbij helpen.

Deze ritmische bewegingen, uitgevoerd in een reeks patronen, hebben de mensheid als sinds de oudheid gediend als een manier om emoties te uiten, verhalen te vertellen en zich zelfs voor te bereiden op situaties zoals oorlog en het verwerken van rouw.

Dansen helpt ons bovendien om op een homogene manier onze spirituele behoefte om iets te voelen dat ons verstand te boven gaat te begrijpen. Dans heeft ons in staat gesteld spirituele zaken te benaderen waarbij gesproken taal beperkt kan zijn.

Een activiteit die voortkomt uit onze eigen natuur

Het is gebruikelijk om te denken dat dans een puur menselijke vorm van uitdrukken is, en hoewel dat correct is, kunnen we het ook elders in de natuur vinden.

Heb je de paringsdansen van sommige vogelsoorten gezien? Ook maken verschillende scholen vissen met elkaar unieke bewegingen in bepaalde patronen die roofdieren afweren. Deze karakteristieke bewegingen van het leven dat op onze planeet aanwezig is, vertellen ons dat er iets is dat er meer is dan dat wat we kunnen zien.

Dat is de reden waarom dans voor de mensheid een mechanisme is geweest voor het creëren van beschaving. Het heeft ons, door middel van cultuur, de bestendiging gegeven van riten en verhalen die deel uitmaken van onze identiteit. Het helpt ons om relaties aan te gaan en banden te creëren. De voordelen ervan maken nog steeds onderdeel uit van ons leven in deze eeuw.

We hebben de voordelen op verschillende gebieden van ons leven gezien, en dit is te danken aan het feit dat het een multisensorische activiteit is die ons dwingt om zowel lichamelijk als geestelijk aanwezig te zijn.

De voordelen van dansen

Stel danst in de keuken

We kunnen allemaal dansen en zelfs als je denkt dat het niets voor jou is, beschrijven we hieronder de voordelen die regelmatig dansen je kan bieden.

Lichamelijke gezondheidsvoordelen

Of je dans nu als een puur sociale aangelegenheid ziet of als een professionele activiteit, de waarheid is dat het veel voordelen voor het lichaam oplevert.

Dans wordt beschouwd als een aerobe fysieke activiteit. Dit betekent dat het de hartslag en het zuurstofverbruik van het lichaam verhoogt, waardoor het een ideale training is om het risico op hart- en vaatziekten zoals hypertensie te verminderen.

Volgens Emilio Luengo, hoofd van Physical Activity voor het Heart-Healthy Companies Program (PECS) van de Spaanse Hartstichting (Spaanse link), helpt dansen om het hart veel gezonder te houden. Hij legt uit dat dansen het hart ten goede komt, omdat dansen gedurende een bepaalde tijd bewegingen van alle spiergroepen produceert en het hele cardiovasculaire apparaat in een redelijk rustig tempo traint.

Daarnaast helpt regelmatig dansen je om je fysieke uithoudingsvermogen te verbeteren en het verbranden van calorieën te vergemakkelijken. Dit is erg handig voor mensen die op zoek zijn naar een manier om af te vallen. Mede daardoor kunnen diabeten veel baat hebben bij deze activiteit.

Het maakt ons veel sterker en actiever

Dansen is een vorm van krachttraining die het verlies van botdichtheid als gevolg van osteoporose helpt voorkomen. Het beste van alles is dat het je gewrichten niet schaadt. Dit in tegenstelling tot de bepaalde routines die we tegenkomen bij het trainen in de sportschool.

Bovendien geeft het ons door het verbeteren van het uithoudingsvermogen meer energie. Dat komt ons ten goede om de dag door te komen zonder al te uitgeput te raken.

Geestelijke gezondheidsvoordelen

Jonge vrouw danst door de kamer

Bij het dansen moeten we al onze zintuigen gebruiken. Het is een multisensorische ervaring waarbij we gefocust moeten blijven om op het ritme van de muziek te bewegen. Daarom kunnen we op geestelijk niveau profiteren van het vrijgeven van serotonine. Deze stof wordt beschouwd als het gelukshormoon.

Een studie gepubliceerd door de Journal of the American Geriatrics Society (Engelse link)  concludeerde dat dansen gedurende 60 tot 120 minuten per week de algehele cognitie zou kunnen verbeteren. Dit vermindert het risico op verlies van mentale vermogens zoals dementie drastisch. Dat komt omdat we ons geheugen trainen dankzij de herhaling van bewegingen.

Bovendien is het een leuke activiteit en verlaagt het de cortisolspiegel in de hersenen. Dit vertaalt zich in minder stress en daarnaast kalmeert het de geest bij mensen met angst.

Het maakt niet uit of je denkt dat je twee linkervoeten hebt. We kunnen allemaal profiteren van de voordelen van dansen en de bewegingen aanpassen aan onze eigen dagelijkse routine. Je kunt beginnen met danslessen, zodat je beetje bij beetje de verandering in je lichaam kunt voelen.

Dansen in een groep helpt je om je zelfrespect te verbeteren, met anderen om te gaan en nieuwe mensen te ontmoeten. Daarom organiseert men groepssessies en dansen voor koppels voor de ontwikkeling van interpersoonlijke relaties.

Nu je alle voordelen kent, heb je vast al het perfecte excuus om je computer aan te zetten en je favoriete nummer af te spelen. Laat je meeslepen door het ritme en verbeter je gezondheid terwijl je lekker danst.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.