Hoe help je bij een gegeneraliseerde angststoornis?

Ondersteuning van naaste familie en vrienden is erg belangrijk voor mensen met een gegeneraliseerde angststoornis. In dit artikel geven we je enkele tips om je daarbij te helpen.
Hoe help je bij een gegeneraliseerde angststoornis?

Laatste update: 19 juli, 2021

We maken ons allemaal op een bepaald moment in ons leven zorgen, vooral in stressvolle of bedreigende situaties. Er zijn echter mensen bij wie de angst buitensporig, frequent en moeilijk te beheersen is. In deze gevallen kunnen ze een gegeneraliseerde angststoornis (GAS) hebben.

Mensen met deze stoornis maken zich in alledaagse situaties overmatig zorgen. Ze voelen zich zelfs ongemakkelijk door kleine omstandigheden, zoals te laat komen op een afspraak. Dit kan gevolgen hebben voor hun sociale relaties, werk en school.

Daarom is het van vitaal belang dat ze de juiste ondersteuning en behandeling krijgen. Als je iemand kent met deze aandoening, kun je deze persoon als volgt helpen zich beter te voelen.

Wat is een gegeneraliseerde angststoornis?

De American Psychological Association (Engelse link) definieert het als buitensporige angst en zorgen over een reeks levensgebeurtenissen. Volwassenen zijn met deze stoornis zijn vaak bezorgd over taken op het werk, gezondheid, financiën, familie en huishoudelijke taken. Voor kinderen maken ze zich zorgen over hoe ze het op school doen.

De belangrijkste kenmerken van deze aandoening zijn dat angst en zorgen moeilijk te beheersen zijn. Evenzo zijn de intensiteit, duur en frequentie van de angst niet in verhouding tot de ernst van de gebeurtenis.

De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM 5 – Engelse link) stelt om deze stoornis nauwkeurig te diagnosticeren, overmatige angst en zorgen minimaal 6 maanden aanwezig moeten zijn.

Daarnaast hebben ze de volgende mentale en fysieke klachten:

  • Rusteloosheid, nervositeit of het gevoel opgesloten te zitten.
  • Vermoeidheid.
  • Concentratieproblemen en slapeloosheid.
  • Prikkelbaarheid.
  • Spierspanning.
Hoe help je bij een gegeneraliseerde angststoornis

Hoe kun je iemand met een gegeneraliseerde angststoornis helpen?

Het hebben van een gegeneraliseerde angststoornis veroorzaakt lijden. Daarom is de steun van de mensen om hen heen essentieel om hen te helpen zich beter te voelen.

Veel mensen weten echter niet hoe ze de juiste hulp moeten bieden. Het ie gebruikelijk dat familie en vrienden ingrijpen omdat ze denken dat ze helpen, maar ze maken het per ongeluk alleen maar erger. Houd daarom rekening met deze tips om dit te voorkomen.

Kom erachter hoe het voelt

Het begint met hen te vragen wat ze voelen en hoe ze zich voelen. Het is normaal dat ze antwoorden: “het gaat goed.” Als je echter merkt dat ze gespannen of geagiteerd zijn, kun je ze laten weten dat het er niet naar uitziet dat ze in orde zijn. Het gaat erom om te weten wat ze ervaren en niet om het vanuit ons eigen perspectief aan te nemen.

Luister en wees empathisch

Bij het communiceren van hun emoties, gevoelens en gedachten, onderbreek niet of geef geen onnodig advies. Als je toch ingrijpt, probeer dan empathische reacties te geven.

Een veelgemaakte fout is het negeren van hun pijn. Soms proberen we te helpen door te zeggen: “Maak je geen zorgen” of “Kop op.” Dit soort reactie, zelfs als je het goed bedoelt, helpt hun situatie niet.

Valideer hun gevoelens

Empathisch zijn houdt in dat je de gevoelens van de ander begrijpt, legitimeert en valideert. Geef niet de schuld of bagatelliseer wat ze voelen. Een manier om dit te doen is bijvoorbeeld door hen te vertellen dat je ook angst hebt ervaren en weet hoe moeilijk het kan zijn.

Blijf kalm

Een andere veelgemaakte fout is boos worden op de angstige persoon of je zorgen maken over hun angst. Het beste dat je kunt doen, is kalm blijven om ze te helpen kalmeren.

Om dit te doen kun je het beste rustig praten, je lichaam ontspannen en laten weten dat je er bent om te helpen. Het is echter normaal dat degenen die dicht bij de persoon met angst staan, zich tijdens het proces gefrustreerd en uitgeput voelen. Als je je zo voelt, zoek dan hulp. Het is moeilijk om een steunfiguur te zijn als je zelf niet in orde bent.

Moedig de ander aan om professionele hulp te zoeken

Als het om iemand gaat die geen professionele zorg en een diagnose heeft gekregen, is steun van dierbaren van essentieel belang om die eerste stap te zetten. Zoek de contacten van specialisten (psychologen, psychiaters of GGZ) op en bied ze aan.

Als ze geen hulp van een professional willen, dwing ze dan niet om die beslissing te nemen. Een manier om hen te overtuigen is door te leren over de beschikbare behandelingen en hen de voordelen te laten zien als ze ervoor kiezen om een van hen te gebruiken.

Ga met ze mee naar de behandeling

Probeer regelmatig hulp te bieden, zelfs als er al ondersteuning van een specialist is. Het is aangetoond dat steun van naaste mensen patiënten helpt zich beter te voelen.

Leer over een gegeneraliseerde angststoornis om te helpen

Er zijn tal van studies over gegeneraliseerde angststoornis. In het ideale geval zou je zoveel mogelijk moeten leren over de symptomen, behandelingen en preventie ervan. Hoe meer je weet, hoe beter je met de situatie omgaat en hoe beter je hulp kunt bieden.

Als je last hebt van angst is het het best om een professional te raadplegen

Helpen bij een gegeneraliseerde angststoornis is een belangrijke taak

Een gegeneraliseerde angststoornis kan moeilijk te diagnosticeren zijn. De symptomen zijn namelijk niet gericht op één enkel probleem. Ook is nervositeit vaan matig, chronisch en zijn er geen paniekaanvallen. Over het algemeen is het een gevoel van bezorgdheid dat we allemaal wel eens hebben.

Er zijn echter verschillen met gewone zorgen. Dit is namelijk minder ernstig en je kunt het opzij zetten, om je over andere meer directe dingen te bekommeren.

Aan de andere kant is een gegeneraliseerde angststoornis moeilijk te beheersen en begint het vaak zonder een duidelijke oorzaak. Terwijl sommige patiënten kunnen beschrijven wat hen nerveus maakt, kunnen anderen dat niet.

Veel mensen met deze aandoening hebben jarenlang met symptomen geleefd zonder professionele hulp te zoeken. In deze gevallen kan het zijn dat hun geval ernstig is. Klinische zorg is dan essentieel om welzijn te bereiken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • American Pshychological Association. APA Dictionary of Psychology: generalized anxiety disorder [Internet]. American Pshychological Association, 2021. 8 de marzo de 2021: https://dictionary.apa.org/endogenous-depression
  • Amercian Psychiatric Association. Manual diagnóstico y estadístico de los trastornos mentales DSM 5. Quinta Edi. London: Amercian Psychiatric Publishing; 2013. 222-226 p.
  • Capafons, Antonio, Tratamientos psicológicos eficaces para la ansiedad generalizada. Psicothema [Internet]. 2001;13(3):442-446. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=72713309
  • Marrero Quevedo Rosario J., Carballeira Abella Mónica. El papel del optimismo y del apoyo social en el bienestar subjetivo. Salud Ment  [Internet]. 2010; 33( 1 ): 39-46. Disponible en: http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0185-33252010000100005&lng=es.
  • Morrison J. DSM-5. Guía para el diagnóstico clínico. Manual Moderno, editor. México; 2013. 191-193 p.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.