Daflon: gebruik en bijwerkingen van dit medicijn

Daflon is een venotonisch medicijn. Het verhoogt de tonus van de aderen en de weerstand van de haarvaten, de kleine bloedvaten in het lichaam.
Daflon: gebruik en bijwerkingen van dit medicijn

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Daflon is het handelsmerk van een medicijn dat onder meer is samengesteld uit twee actieve ingrediënten: diosmine en hesperidine. Diosmine is de meest relevante en belangrijkste stof als het gaat om het produceren van gezondheidsvoordelen.

Daflon is een venotonisch medicijn. Dat wil zeggen dat het de tonus van de aderen en de weerstand van de haarvaten verhoogt. De haarvaten zijn de kleine bloedvaatjes in het lichaam.

Vanwege de effecten schrijven artsen het voor om problemen zoals spataderen en aambeien van veneuze oorsprong te behandelen. Het verlicht ook symptomen die verband houden met milde veneuze insufficiëntie van de ledematen.

Eigenschappen van Daflon-medicatie

Het medicijn Daflon gebruiken bij spataderen

Chemisch gezien is het een medicijn dat tot de flavonoïdenfamilie behoort, vanwege zijn moleculaire structuur. Het is afkomstig van het secundaire metabolisme van verschillend planten die het synthetiseren.

Zoals we zojuist hebben vermeld, heeft het venotone of flebotonische effecten (Spaanse link), die worden gekenmerkt door het stimuleren van de veneuze tonus, hoewel het ook zijn effect uitoefent op kleine bloedvaten. Op deze manier verbetert het ook de bloedcirculatie in het algemeen en voorkomt het slijtage, stijfheid en zwakte.

Om Daflon effectief te laten zijn, is het echter essentieel om de administratie te begeleiden met een reeks gewoonten die het resultaat helpen verbeteren. Het is bijvoorbeeld belangrijk om gezond te eten en de tijd te nemen om te sporten. Het medicijn alleen heeft anders geen effect.

Hoe werkt Daflon in het lichaam?

Daflon is een samenstelling van twee actieve hoofdbestanddelen: diosmine en hesperidine. De eerstgenoemde is voornamelijk verantwoordelijk voor het effect.

Diosmine heeft de volgende effecten op het lichaam:

Wat betreft het andere actieve bestanddeel, hesperidine, dit draagt naast het versterken van de beschreven effecten ook bij aan het neutraliseren van vrije radicalen. Daarom wordt er gezegd dat het een antioxiderende werking heeft.

Gebruiken van Daflon

Wanneer gebruik je dit medicijn

Vanwege de effecten die het in het organisme produceert, bevelen artsen dit geneesmiddel aan om de symptomatologie van verschillende aandoeningen van de bloedvaten te verbeteren. Laten we daarom eens kijken naar de belangrijkste indicaties:

1. Chronische veneuze insufficiëntie

Deze aandoening wordt gekenmerkt door de moeilijkheid van het bloed om uit de onderste ledematen terug te stromen naar het hart. Het verschijnt meestal omdat de aderen van de benen zwak zijn, wat vaak de ontwikkeling van spataderen veroorzaakt.

2. Spataderen

Of ze nu worden veroorzaakt door chronische veneuze insufficiëntie of door andere oorzaken, spataderen zijn het product van opgezette aderen. Ze worden zichtbaar wanneer er zich bloed in ophoopt.

Dit gebeurt omdat de kleppen in de aderen die verantwoordelijk zijn voor het terugdringen van het bloed naar het hart verzwakt zijn en niet goed kunnen sluiten.

3. Oedeem

Dit is een andere situatie waar Daflon voor gebruikt kan worden. Vochtophoping is een veel voorkomende aandoening bij vrouwen. Door de venotonische effecten van dit geneesmiddel wordt de bloedcirculatie echter sterker en strakker. Als gevolg hiervan is de ophoping van vloeistoffen moeilijk, vooral die van cardiovasculaire oorsprong.

4. Aambeien

Je zou kunnen zeggen dat dit net spataderen zijn die ontstaan in de aderen die de anus van bloed voorzien. Ze veroorzaken meestal geen symptomen, maar als ze dat wel doen, veroorzaken ze meestal pijn bij het zitten en jeuk. Deflon kan ook in deze gevallen helpen.

Wat zijn de bijwerkingen van Daflon?

Dit geneesmiddel kan, zoals elk geneesmiddel dat op de markt is, mogelijk enkele bijwerkingen hebben. We noemen hier enkele van de meestvoorkomende:

Conclusie

Twee actieve ingrediënten en andere hulpstoffen vormen dit medicijn. Specialisten en patiënten gebruiken het om verschillende ziekten te behandelen die verband houden met het veneuze circulatiesysteem, zoals aambeien en oedeem.

Het is een medicijn waarvoor geen recept nodig is. Het is dus vrij verkrijgbaar. Dit betekent echter niet dat we aan zelfmedicatie moeten gaan doen. Over het gebruik van dit medicijn en eventuele vragen hierover dien je altijd je apotheker te raadplegen.

Het innemen van medicijnen zonder goed overleg kan ernstige gevolgen hebben voor jouw gezondheid en die van de rest van de bevolking, aangezien er bepaalde medicijnen zijn die hun effectiviteit verliezen wanneer ze worden toegediend wanneer ze niet worden aanbevolen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Diosmin. (2004). Alternative Medicine Review.
  • Tahir, M., Rehman, M. U., Lateef, A., Khan, R., Khan, A. Q., Qamar, W., … Sultana, S. (2013). Diosmin protects against ethanol-induced hepatic injury via alleviation of inflammation and regulation of TNF-α and NF-κB activation. Alcohol. https://doi.org/10.1016/j.alcohol.2012.12.010
  • Jain, D., Bansal, M. K., Dalvi, R., Upganlawar, A., & Somani, R. (2014). Protective effect of diosmin against diabetic neuropathy in experimental rats. Journal of Integrative Medicine. https://doi.org/10.1016/S2095-4964(14)60001-7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.