Chirurgische menopauze: wat is het en wat zijn de gevolgen?

Dit artikel legt uit wat een chirurgische menopauze is, waarom het optreedt, de symptomen en gevolgen ervan en de behandelingsopties.
Chirurgische menopauze: wat is het en wat zijn de gevolgen?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 09 januari, 2024

Chirurgische menopauze is een proces dat optreedt bij vrouwen na een operatie om de eierstokken te verwijderen. Het is vergelijkbaar met de natuurlijke menopauze, alleen vindt deze plaats op een nog vruchtbare leeftijd.

Als gevolg daarvan treden er enkele veranderingen op in het lichaam, die zich uiten in verschillende symptomen:

De menopauze is een natuurlijk proces in het lichaam

De menopauze is een proces dat vrouwen doormaken. Het heeft te maken met het stoppen van de eierproductie en een geleidelijke afname van de hoeveelheid geslachtshormonen.

De leeftijd waarop de menopauze begint kan van persoon tot persoon verschillen. Bij sommige vrouwen begint het rond de leeftijd van 45 jaar en de fasen kunnen zich over een periode van meerdere jaren uitstrekken.

In deze periode worden drie fasen onderscheiden:

 • Premenopauze. De eerste symptomen verschijnen als gevolg van de vermindering van de eierstokactiviteit.
 • Menopauze. Deze fase wordt gemarkeerd door het definitief verdwijnen van de menstruatie.
 • Postmenopauze. Verschillende symptomen treden op, die alle verband houden met de daling van het oestrogeengehalte.

Bevalt dit artikel? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Rode klaver voor de menopauze: is het effectief?

Wat is chirurgische menopauze?

Hysterectomie
Hysterectomie is het verwijderen van de baarmoeder. Oophorectomie is de verwijdering van de eierstokken. Beide operaties kunnen samen worden uitgevoerd als je arts dat aangeeft.

 

 

In tegenstelling tot de vorige treedt de chirurgische menopauze, ook wel iatrogene menopauze genoemd, niet op door natuurlijke oorzaken. Ze kan op elke leeftijd optreden, dat wil zeggen bij vrouwen die nog zwanger kunnen worden.

Zoals de naam al aangeeft, is ze het gevolg van een chirurgische ingreep om de eierstokken te verwijderen, een zogenaamde bilaterale ovariectomie (Engelse link)   of oophorectomie, waarbij de eierstokken worden verwijderd. Dit kan om verschillende redenen nodig zijn:

Als echter een operatie wordt uitgevoerd om de baarmoeder te verwijderen, maar de eierstokken (één of beide) achterblijven, zal de vrouw een natuurlijke menopauze krijgen, op de juiste leeftijd. Met andere woorden, na de hysterectomie zal de menstruatie ophouden, maar de ovariële functie zal de oestrogeenproductie voortzetten.

Verduidelijkt moet worden dat soms bilaterale oöforectomie wordt uitgevoerd samen met hysterectomie, als profylactische maatregel om kanker te voorkomen. Met andere woorden, gezonde eierstokken worden verwijderd. Volgens onderzoek (Spaanse link) kan dit in 40-55% van de gevallen voorkomen.

De eerste symptomen van de chirurgische menopauze

Zodra de oophorectomie is uitgevoerd, beginnen sommige symptomen op te treden. En hoewel ze vergelijkbaar zijn met die welke optreden wanneer het proces op natuurlijke wijze met de leeftijd verloopt, verschijnen bij de chirurgische menopauze sommige al vanaf de eerste dag na de operatie.

In deze volgorde van ideeën vinden we onder de symptomen van de menopauze die onmiddellijk kunnen optreden de volgende:

 • Duizeligheid
 • Depressie
 • Prikkelbaarheid
 • Hoofdpijn
 • Opvliegers
 • Slaapstoornissen
 • Angst (Spaanse link) en nervositeit.
 • Overmatig zweten (hyperhidrosis).

De gevolgen van een chirurgische menopauze

Geleidelijk aan zullen er andere gevolgen zijn van de chirurgische menopauze, omdat het oestrogeengehalte afneemt. Net als bij een natuurlijke menopauze neemt iemands risico op verschillende aandoeningen toe. Laten we eens kijken welke dat zijn.

Osteoporose

Hoewel oestrogeen, samen met progesteron, de belangrijkste vrouwelijke geslachtshormonen zijn, hebben ze ook te maken met andere functies in het lichaam. In die zin hebben ze een effect op het bottenstelsel.

Als hun niveaus dalen, worden de botten dus brozer, waardoor het risico op breuken toeneemt. Volgens studies (Spaanse link) zijn er andere factoren die het ontstaan van osteoporose beïnvloeden, zoals familiegeschiedenis, calciuminname, lichamelijke activiteit, overgewicht en roken.

Verhoogd cholesterol en cardiovasculair risico

Oestrogeen is ook nauw verbonden met cholesterol. Als de niveaus van dit hormoon stijgen, dalen dus de totale cholesterol- en LDL (slechte cholesterol)-niveaus.

Volgens onderzoek (Spaanse link) neemt iemands cardiovasculaire risico toe bij een chirurgische menopauze. Ziekten als atherosclerose treden op, evenals de mogelijkheid om beroertes en myocardinfarcten te krijgen.

Verminderd seksueel verlangen

Volgens de resultaten van een onderzoek (Engelse link) is bij vrouwen met een chirurgische menopauze als gevolg van bilaterale oophorectomie, met of zonder hysterectomie, de prevalentie van hypoactieve seksuele verlangensstoornis (HSDD) hoger.

Vaginale droogheid

Een ander gevolg als gevolg van de afname van het oestrogeengehalte is dat de vagina minder gesmeerd wordt. Het verandert zelfs de pH, wat ook de vaginale microbiota beïnvloedt.

Andere lichamelijke veranderingen

Naast het bovenstaande wijzigt een laag oestrogeengehalte de niveaus van collageen en elastine, waardoor hun productie afneemt. Als gevolg daarvan verliest de huid vocht en glans, waardoor meer rimpels ontstaan. Ook de nagels kunnen broos worden, en de kans op alopecia neemt toe.

Emotionele stoornissen en depressie

Door de menopauze hebben vrouwen vaker last van stemmingsstoornissen en verschillende psychologische problemen, waaronder depressie, angst, prikkelbaarheid, nervositeit, geheugenverlies en verminderde concentratie.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Wereld Menopauze Dag: laten we het het belang geven dat het verdient

Behandeling van de chirurgische menopauze

Opvliegers
Wanneer de symptomen van de chirurgische menopauze de levenskwaliteit aantasten, worden medische behandelingen ingesteld. Ook wanneer er een verhoogd risico is op toekomstige complicaties.

 

 

De bovengenoemde stoornissen kunnen de levenskwaliteit van een vrouw aanzienlijk beïnvloeden. Daarom worden, om dergelijke symptomen en gevolgen te verminderen, te vermijden of te voorkomen, verschillende soorten behandeling van de chirurgische menopauze toegepast.

Hormoonvervangingstherapie (HRT)

Ook wel oestrogeenvervangingstherapie genoemd, probeert het te compenseren wat de eierstokken normaal gesproken zouden produceren. Dit kan op verschillende manieren, te weten met pleisters of oraal (tabletten).

Deze vervangende hormonen helpen de symptomen te verminderen, beschermen tegen osteoporose en voorkomen hart- en vaatproblemen. Ze verminderen ook de frequentie en intensiteit van opvliegers, collageenverlies en vaginale droogheid.

HRT wordt echter geacht bepaalde risico’s met zich mee te brengen. In dit verband wijzen sommige studies (Spaanse link) erop dat het het risico op beroerte, veneuze trombo-embolie en borstkanker kan verhogen.

Andere farmacologische behandelingen

Andere behandelingen, alternatief voor of aanvullend op hormoonvervanging, omvatten de volgende opties:

 • Calcium- en vitamine D-supplementen om osteoporose te voorkomen.
 • Antidepressiva en anticonvulsiva tegen opvliegers en angst.
 • Antihypertensiva bij het ontwikkelen van arteriële hypertensie.

Fytotherapie

De behandeling met fytotherapie voor de chirurgische menopauze bestaat uit het gebruik van extracten van verschillende plantensoorten, zoals zwarte cohosh, sojabonen, rode klaver, slagersbezem, rode wijnstok, olijfblad en knoflook.

Ze kunnen antioxiderende, cardioprotectieve en neuroprotectieve effecten hebben, en helpen bij het verlichten van aandoeningen van het bewegingsapparaat, geheugenverlies en opvliegers. Volgens studies (Spaanse link) hebben sommige planten hun werkzaamheid bewezen bij het verlichten van bepaalde symptomen. In dit opzicht is echter nog meer onderzoek nodig.

Gezonde levensstijl

Tot slot wordt een gezonde levensstijl aanbevolen, met een calciumrijk dieet, regelmatige lichaamsbeweging, streven naar een gezond gewicht, met mate zonnebaden (om het vitamine D-gehalte op peil te houden), en het vermijden van roken en overmatig alcoholgebruik.

Je bent niet alleen als je een chirurgische menopauze hebt doorgemaakt

Omgaan met de gevolgen van de chirurgische menopauze kan voor sommige vrouwen moeilijk zijn, omdat het hun seksleven en gezondheid aantast. Op hulp kunnen rekenen is echter waardevol in deze omstandigheden.

Allereerst is er de familie, het echtpaar en de vrienden. Ook moet je weten dat er ook steungroepen zijn van mensen die dezelfde situatie hebben meegemaakt en die bij elkaar komen om hun ervaringen te delen.

Als je echter het gevoel hebt dat je een moeilijke situatie doormaakt, aarzel dan niet om in therapie te gaan bij een geestelijk verzorger. Vergeet ook niet om de aanbevelingen van de arts tot op de letter op te volgen, en om al je geplande controles bij te wonen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Alba Maldonado J. Trastorno de Ansiedad y menopausia quirúrgica Universitas Médica. 2007; 48(3): 325-333.
 • Bolaños Chaves B, Ortega Muñoz E. Riesgo cardiovascular asociado a menopausia. Revista Médica Sinergia. 202; 6(1): e629.
 • Ceinos Arcones M, Acosta Estévez E, Martín Perpiñán C, et al. Factores de riesgo en relación con la osteoporosis y la edad de presentación de la menopausia en población general. Atención Primaria. 1999; 24(3): 140 – 144.
 • Cornellana Puigarnau M.  Hypoactive sexual desire disorder in surgical menopause. Folia Clinica en Obstetricia y Ginecologia. 2008; 73: 36-39.
 • Couto Núñez D, Nápoles Méndez D, Mustelier Ferrer H. Menopause surgically induced. MEDISAN. 2012;  16(12): 1906-1914.
 • Gallego M, González A, Méndez S, et al. La fitoterapia en el tratamiento de los síntomas de la menopausia. Gaceta Médica de Bilbao. 2009; 106(2): 61-67.
 • Jacoby V, Grady D, Wactawski-Wende J, et al. Oophorectomy vs ovarian conservation with hysterectomy: cardiovascular disease, hip fracture, and cancer in the Women’s Health Initiative Observational Study. Arch Intern Med. 2011; 171(8): 760-768.
 • Lara TH, Bravo LM, Meléndez MJD, et al. Depresión mayor y menopausia. Un estudio controlado. Rev Neurol Neurocir Psiquiat. 2002; 35(3): 138-143.
 • Shuster L, Gostout B, Grossardt B, Rocca W. Prophylactic oophorectomy in premenopausal women and long-term health. Menopause International. 2008; 14(3): 111-116.
 • Urrutia M, Araya A, Padilla O. Sexualidad e histerectomía: diferencias entre un grupo de mujeres con y sin ooforectomía. Rev. chil. obstet. ginecol.  2011;  76(3): 138-146.
 • Yuschak S. Tipos de ooforectomía e indicaciones en cáncer de mama. Rev Arg Mastol 2005; 24(83):142-158.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.