Breng je hersenchemie in balans en ga depressie tegen
Onze hersenchemie is bepalend voor sommige gemoedstoestanden. Het is een fascinerend proces maar tegelijkertijd ook vrij complex. Enige onevenwichtigheid of verandering in onze neurotransmitters kan ons al van alles laten ervaren. Van de hoogste mate van motivatie, tot het diepste verdriet, tot het uitstralen van vreugde. De basisprincipes van deze hersenchemie begrijpen en je hersenchemie in balans brengen is dan ook zeer belangrijk om depressie tegen te kunnen gaan.
De biochemische veranderingen in je hersenen zijn afhankelijk van meerdere factoren. Er bestaan bijvoorbeeld endogene vormen van depressie. Daarbij zorgt een gebrek aan serotonine ervoor dat we in een staat van hulpeloosheid, anhedonie en permanente neerslachtigheid terechtkomen.
Exogene depressie, daarentegen, hangt af van dimensies die niet alleen verband houden met de dingen om ons heen. Maar ook met de manier waarop we omgaan met tegenslag en de dingen waarmee we elke dag tegen aan lopen. Het maakt niet uit of ze nu klein of groot zijn.
Het is bekend dat depressie tegelijkertijd verbonden is aan bepaalde aminozuren. Ook de combinatie van bepaalde neurotransmitters zoals serotonine, norepinefrine en dopamine spelen een rol.
Onze hersenchemie bepaalt onze emotionele toestand. En we weten dat we in veel gevallen geen andere keuze hebben dan ons te wenden tot farmaceutische geneesmiddelen. Maar in dit artikel willen we het hebben over enkele mogelijkheden om deze aan te vullen.
Er bestaan namelijk natuurlijke manieren om veel van deze stoffen te reguleren. We leggen je uit hoe.
1. Gebrek aan dopamine en depressie
Een laag gehalte aan dopamine kan een aantal zeer voor de hand liggende symptomen veroorzaken. Een aantal daarvan zijn vermoeidheid, apathie, stemmingswisselingen, verlies van interesse in de dingen om ons heen en depressie. Een gebrek aan deze stof kan het dus moeilijk maken om depressie onder ogen te zien.
Dopamine is een van de belangrijkste stoffen voor de hersenen. Het bemiddelt onder andere bij de communicatie tussen neuronen en zenuwcellen.
Het is ook bekend dat dopamine een niet te vervangen functie heeft als het gaat om het genereren van onze bewegingen, motoriek en energie (of motivatie) om met onze omgeving om te gaan.
Hoe kan ik het gehalte van dopamine op natuurlijke wijze verhogen?
- Er bestaat een essentieel aminozuur dat kan helpen om het gehalte van dopamine te verhogen. Het staat bekend als L-fenylalaline.
- Ons lichaam is niet in staat om dit zelf te synthetiseren. Daarom moeten we het binnen zien te krijgen via ons voedsel.
- Ons lichaam zet L-fenylalaline dan om in tyrosine. Dat zorgt ervoor dat de productie van dopamine gegenereerd wordt.
Je kunt dit aminozuur binnenkrijgen via de volgende voedingsmiddelen:
- Vlees
- Zuivelproducten
- Noten zoals amandelen en walnoten
- Zaden (sesam, zonnebloem, pompoen)
- Bananen
- Bieten
- Chocola
- Groene thee
- Bosbessensap
- Noni-sap (Indische Moerbei)
Ook zaken zoals meditatie en regelmatige lichaamsbeweging kunnen helpen om de hersenchemie in balans te brengen.
2. Serotonine, het gelukshormoon
De overgrote meerderheid van antidepressiva werken als volgt. Ze zorgen ervoor dat een reeks remmers de productie van serotonine niet kan tegenhouden. Dit maakt het vervolgens moeilijker om depressie onder ogen te zien.
- Een laag serotoninegehalte kan stress, neerslachtigheid, het optreden van negatieve gedachten en wanhoop veroorzaken.
- Daarom zijn sommige geneesmiddelen bedoeld om de juiste productie van deze stof te bevorderen.
- Het is echter belangrijk om te weten dat je de productie van serotonine ook op natuurlijke wijze kunt verhogen.
Hoe kan ik mijn serotoninegehalte op natuurlijke wijze verhogen?
- Verbeter je dieet. Eet vaker producten zoals bananen, pure chocola, avocado, kip, watermeloen, bosbessen, melk en bakbananen. Dit zijn dus dezelfde producten als die je dopaminegehalte verhogen.
- Probeer een nieuwe hobby of iets nieuws. Schrijf je in voor een cursus schilderen, ga op dansles, doe aan yoga …
- Luister naar muziek. Muziek wekt positieve emoties op. Die kunnen helpen om je hersenchemie in balans te brengen.
- Ga naar buiten en doe dingen met anderen.
3. Om je hersenchemie in balans te brengen, moet je voldoende en goed slapen
Slecht slapen kan veel negatieve gevolgen hebben. Dat geldt zowel voor slapeloze nachten als voor regelmatig uren wakker liggen voordat je eindelijk in slaap valt.
Een van deze gevolgen is een afname van serotonine. Dit is een stof die zoals we weten vermoeidheid, grotere gevoeligheid en en groter risico op depressie veroorzaakt.
Goed slapen is gezond en tevens een manier om de hersenchemie in balans te brengen. Het is een zeer eenvoudige gewoonte. Het helpt om de stoffen in onze hersenen te reguleren. Daarnaast zal het onze emotionele gemoedstoestand sterker, positiever en resistenter te maken.
Hoe kan ik beter slapen en de gezondheid van mijn hersenen bevorderen?
- Houd elke dag hetzelfde schema aan. Sla de lunch en het avondeten niet over en ga elke dag op hetzelfde tijdstip naar bed.
- Probeer jezelf vanaf minstens twee uur voordat je naar bed gaat niet bloot te stellen aan elektronische apparaten. Dit betekent dat je je computer en je telefoon moet uitschakelen en ook je tablet niet meer moet gebruiken.
- Doe ‘s middags aan lichaamsbeweging. Dus niet vlak voor het slapengaan.
- Voer elke avond voor het slapengaan hetzelfde ritueel uit. Ga onder de warme douche, drink een kopje melk met honing, lees een boek en ontspan in bed.
- Probeer de temperatuur in je slaapkamer normaal te houden. Te veel warmte kan net als sterke geuren je rust beïnvloeden.
Zoals je kunt zien hoef je om depressie te behandelen door je hersenchemie in balans te brengen en te reguleren helemaal niet afhankelijk te zijn van farmaceutische geneesmiddelen.
Om uit deze lange, donkere tunnel te komen heb je een aantal zaken nodig.
- Een goede strategie
- Voldoende hulp op psychologisch gebied
- Goede persoonlijke gewoontes
- Betere leefstijl
Net zoals de dingen die we hierboven hebben voorgesteld.
Zullen we ze in de praktijk gaan brengen?
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Asociación de Fibromialgia de Sevilla. [Internet]. Formas de elevar la serotonina de un modo natural. Disponible en: http://afibrose.org/index.php?option=com_content&view=article&id=155:formas-de-elevar-la-serotonina-de-forma-natural&catid=3:noticias&Itemid=131
- botanical-online. [Internet]. Fenilalanina. Disponible en: https://www.botanical-online.com/fenilalanina.htm
- Guadarrama, L., Escobar, A. y Zhang, L. Bases neuroquímicas y neuroanatómicas de la depresión. UNAM. Disponible en: http://www.ejournal.unam.mx/rfm/no49-2/RFM49208.pdf
- NeuroClassics. [Internet]. El trastorno depresivo. Disponible en: http://www.neuroclassics.org/ncl/tdpre/trastorno-depresivo.htm
- psicología-online. [Internet]. La relación entre neurotransmisores y emociones. 2018. Disponible en: https://www.psicologia-online.com/la-relacion-entre-neurotransmisores-y-emociones-593.html#anchor_4