Botpijn tijdens de zwangerschap verminderen

Gewrichts- en botpijn komen vaak voor tijdens de zwangerschap en kunnen bovendien tegen het einde van de zwangerschap verergeren. In dit artikel vertellen we je hoe je botpijn kunt verminderen met enkele dagelijkse gewoonten.
Botpijn tijdens de zwangerschap verminderen

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Tijdens de zwangerschap treden er veel veranderingen op in het lichaam. Geleidelijk groeit de buik van de zwangere vrouw en kan de gewichtstoename haar knieën, bekken en botten in het algemeen beïnvloeden. Om deze reden is het belangrijk om technieken te kennen die botpijn tijdens de zwangerschap kunnen helpen verminderen.

Zoals we altijd zeggen, moet je je arts raadplegen voordat je met een behandeling begint, ook al is het een natuurlijke therapie. De reden hiervoor is dat elk lichaam uniek is en wat de pijn bij de een kan verlichten, werkt misschien niet voor een ander. Dat gezegd hebbende kun je hieronder ontdekken hoe je botpijn tijdens de zwangerschap kunt verminderen.

Waarom botpijn tijdens de zwangerschap optreedt

Vrouw met botpijn tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam van een vrouw veel verschillende veranderingen. De groei van de baby in de baarmoeder mobiliseert de organen en leidt daarnaast tot gewichtstoename.

Daardoor kunnen veel vrouwen ook ongemak ervaren in andere delen van het lichaam. Het is dus niet verwonderlijk dat zwangere vrouwen spier- en gewrichtspijn ervaren, vooral in:

  • de knieën
  • het bekken
  • de rug

De drie bovengenoemde gebieden zijn verantwoordelijk voor het ondersteunen van het gewicht van zowel de zwangere vrouw als haar baby. Om deze reden lijden ze tijdens de laatste maanden van de zwangerschap vaak het meeste pijn.

Bovendien kan de vochtretentie die kenmerkend is voor zwangerschap, op zijn beurt een grotere gewichtstoename veroorzaken. Ook kan de klachten van het carpaaltunnelsyndroom verergeren. Deze klachten bestaan uit tintelingen en pijn in de vingers.

Zoals je zult begrijpen is botpijn tijdens de zwangerschap vrij algemeen en heeft het een logische verklaring. De klachten worden volledig veroorzaakt door gewichtstoename en vochtretentie. Bij meerlingzwangerschappen kan botpijn optreden vóór het derde trimester.

Ga altijd naar je arts als je zwelling in je handen, gezicht of andere lichaamsdelen opmerkt. Ze zullen kunnen bepalen of het een normaal zwangerschapssymptoom is tijdens het derde trimester of dat je daarentegen lijdt aan een aandoening die medische behandeling vereist.

Hoe kun je botpijn tijdens de zwangerschap verminderen?

1. Beweging

Een zwangere vrouw die prenatale yoga doet

Prenatale yoga kan botpijn helpen verlichten. Deskundigen bevelen daarom oefeningen met een lage impact tijdens de zwangerschap ten zeerste aan om verschillende redenen:

  • Ze helpen de gewrichtsflexibiliteit en spierkracht te behouden.
  • Ze kunnen botpijn tijdens de zwangerschap helpen verminderen.
  • Ook zorgen ze ervoor dat zwangere vrouwen een gezond gewicht kunnen behouden.

Toch moet je met je arts praten over de meest aanbevolen oefeningen voor jouw situatie. Meestal raden experts wandelen, zwemmen of yoga aan. Je arts is echter de professional die je het beste advies kan geven.

Je wilt dit artikel vast niet missen:
Zes natuurlijke middelen tegen botpijn

2. Massages tegen botpijn tijdens de zwangerschap

Zachte rug- en beenmassages kunnen botpijn tijdens de zwangerschap helpen verminderen. Als je naar een masseur gaat, zorg er dan voor dat hij of zij ervaren is in het behandelen van zwangere vrouwen.

Niet alle massagetechnieken zijn geschikt tijdens een zwangerschap en het is erg belangrijk dat zwangere vrouwen plotselinge of sterke bewegingen vermijden.

3. Neem omega 3-vetzuren op in je dieet

Enkele bronnen van omega 3-vetzuren

Regelmatig eten van vis en noten kan botpijn tijdens de zwangerschap helpen bestrijden. Dit komt omdat omega 3-vetzuren, volgens de laatste studies, invloed hebben op het metabolisme van de botten.

Tevens kunnen omega 3-vetzuren helpen om gezonde spieren en gewrichten te behouden. Deze vetzuren kunnen dus helpen om bepaalde gewrichtsaandoeningen, reumatoïde artritis en osteoporose te voorkomen.

4. Warmte- of koubehandeling

Door warmte of juist kou toe te passen, kan gewrichtspijn worden verlicht. Je kunt bijvoorbeeld een handdoek met ijs of een verwarmingskussen op je knieën leggen. Het is een kwestie van uitproberen wat voor jou het beste werkt.

5. Breng je benen omhoog

Als je last hebt van vochtretentie en/of krampen in de benen, raden deskundigen aan om je benen één keer per dag op te tillen, bij voorkeur voor het slapengaan, om de bloedsomloop te verbeteren.

  • Ga hiervoor op je bed liggen, leg een kussen onder je hoofd en laat je benen tegen de muur rusten.
  • Houd deze positie ongeveer 10 minuten vast.

6. Zorg voor voldoende rust

Een zwangere vrouw slaapt

Slaap is erg belangrijk. We verwijzen hier echter niet alleen naar. Voldoende rusten is net zo belangrijk als het vermijden om lang te staan om het ongemak te helpen verminderen.

Je moet bovendien een paar pauzes per dag nemen om je lichaam te ontspannen. Zo moet je ook genieten van ontspannende momenten door het omhoog brengen van je benen en het rekken van je rug.

7. Draag geen hakken

We weten dat je je mooi wilt voelen, maar als je last hebt van botpijn tijdens de zwangerschap, raden experts aan om voorlopig geen hakken te dragen. Onthoud dat er in deze periode niets belangrijker is dan jij en je baby.

Als deze tips je botpijn tijdens de zwangerschap niet verlichten, ga dan naar je arts of apotheker, aangezien zij plaatselijke zalven kunnen aanbevelen die je op de getroffen gebieden kunt aanbrengen. Gebruik geen zelfmedicatie! Onthoud dat veel componenten niet worden aanbevolen tijdens de zwangerschap.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.