Bewaar deze voorwerpen nooit in je badkamer

Het is heel praktisch om alle dingen die je nodig hebt voor, tijdens en na het douchen bij je te hebben, maar er zijn voorwerpen die je beter niet in je badkamer kunt bewaren. Leer er hier alles over.
Bewaar deze voorwerpen nooit in je badkamer
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 03 juni, 2024

Het niet bewaren van bepaalde voorwerpen in je badkamer is een preventieve maatregel, vanwege de unieke eigenschappen van dit type ruimte.

Geconcentreerde vochtigheid beïnvloedt de samenstelling en effectiviteit van de stoffen die je gebruikt voor persoonlijke hygiëne. Bovendien heeft warmte de neiging om het fabricagemateriaal van sommige onderdelen aan te tasten, om nog maar te zwijgen van de oxidatie waaraan bepaalde hygiëne-instrumenten onderhevig zijn.

Afgezien van het gemak dat geboden wordt door sommige van deze dingen binnen handbereik te hebben, is de onvoldoende grootte in andere kamers van het huis een factor die van invloed is op het opbergen van spullen in een badkamer. Het is echter de moeite waard om te weten welke voorwerpen je weg moet laten om schade te voorkomen.

Waarom je bepaalde voorwerpen niet in je badkamer moet opbergen

Veel mensen gooien snel hun vuile kleren op het deksel van het toilet, of leggen shampoo en conditioner direct op de vloer als er geen planken in de doucheruimte zijn. Beide handelingen zijn een vergissing.

Volgens het Journal of Applied Microbiology (Engelse link) minimaliseert goede netheid  in de badkamer de kans op overdracht van ziekteverwekkers en houdt het geuren onder controle. Deze ruimtes zijn echter vaak gesloten, de ventilatie is slecht en er wordt warm water gebruikt, zodat ze een broedplaats zijn voor ziektekiemen en infecties, zelfs als de hygiëne streng is.

De Universiteit van Zuid-Australië voerde een wereldwijd onderzoek (Engelse link) uit naar de gevaren van bacteriën en virussen in badkamers.

Uit het onderzoek bleek dat bio-aerosolen kunnen worden overgedragen door gebrekkig sanitair of door het openlaten van toiletdeksels na het doorspoelen. Zij beweren dat besmette druppels zich over 1 meter verspreiden, zodat het niet onredelijk is dat ze voorwerpen in de wastafel bereiken.

Andere studies (Engelse link), zoals die gepubliceerd in de Proceedings of the National Academy of Sciences van de Verenigde Staten, geven aan dat douches specifiek dienen als verbinding voor menselijke interactie met microben. Dit omdat ze ziekteverwekkers kweken die zich tijdens het baden kunnen verspreiden of zich verspreiden om samen te vallen met de dingen die je in de kamer hebt staan.

Van haar kant merkt de American Society for Microbiology op (Engelse link) dat de met mensen geassocieerde microbiota, zoals Staphylococcus, gevonden kunnen worden op de oppervlakken van de toiletten… Zelfs na enkele uren van eliminatie van hun verspreidingsmiddelen.

Voorwerpen die je nooit in de badkamer moet bewaren

Op grond van de voorgaande punten is het raadzaam om alleen datgene wat je nodig hebt om te douchen mee te nemen in je douche en het daarna uit de ruimte te verwijderen. Vermijd bijvoorbeeld extra toiletpapier en make-up removerdoekjes in de buurt te hebben. Maar welke andere voorwerpen moet je nooit in je badkamer bewaren? Hier zijn ze.

1. Tandenborstels

Tandenborstels
Een borstel die in de badkamer droogt en in de gootsteen wordt gedeponeerd, krijgt kolonies micro-organismen die hem besmetten.

Advances in Odontostomatology (Spaanse link) stelt dat tandenborstels virussen, schimmels en bacteriën herbergen. Om dit te voorkomen, spoel en droog je ze buiten de badkamer en zonder deksel. Omdat dit een suggestie is en geen verplichting, bedenk dan dat je ze in de badkamer kunt laten staan, zolang je het toiletdeksel gesloten houdt voordat je doortrekt, om besmetting te voorkomen.

2. Handdoeken

Handdoeken zijn nuttig en decoratief in een badkamer. Het heeft echter geen zin om deze doeken op te rollen om de kamer er mooi uit te laten zien als ze uiteindelijk met water bespat worden… en waarschijnlijk met ziektekiemen.

Maak er een regel van om de handdoek die je ophangt om je af te drogen elke week te vervangen, maar maak er geen gewoonte van om extra handdoeken op te stapelen voor de sier. Als je een afzuigventilator hebt, zet die dan aan om het drogen van de natte handdoek te versnellen.

Dit probleem met textiel geldt ook voor tapijten. De Centers for Disease Control and Prevention (CDC) stelt voor (Engelse link) om dergelijke tapijten niet te leggen, omdat ze veel vocht vasthouden.

3. Parfums

Een aanbeveling van de Online School of Perfumery is om parfums buiten de badkamer te houden. Op die manier kunnen warmte en licht de geur niet omzetten. Als je een stoomdouche hebt, kan de moleculaire structuur van de geur verzuren, en kan hij voortijdig vervallen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Zeven ideeën voor een kindvriendelijke inrichting van de badkamer

4. Make-up

Make-up
Kwasten zijn vergelijkbaar met tandenborstels. Als je ze in de badkamer laat staan, raken ze besmet met ziektekiemen.

Als make-up in een warme, vochtige badkamer staat, worden de omstandigheden die de modificatie ervan door schimmels en bacteriën bevorderen versterkt. Zoals R-Biopharm uitlegt (Spaanse link), vormen cosmetica een ideaal kanaal voor microbiologische besmetting, omdat ze de volgende ingrediënten bevatten:

Bovendien kunnen de kwasten die je gebruikt voor make-up beschadigd raken en waterdruppels “oppikken” die verontreinigd zijn met fecaliën. Hoe kun je dit oplossen? Door ze te bewaren in een luchtdichte bak, weg van de badkamer of op een geschikte kaptafel in de slaapkamer.

Als je make-up aanbrengt met een veranderde samenstelling, loop je het risico je huid te beschadigen.

5. Bewaar geen sieraden in je badkamer

Gebruik een sieradendoosje dat ver genoeg van de badkamer verwijderd is om je sieraden in op te bergen , zodat ze niet nat worden en hun kleur behouden. Het klinkt repetitief, maar vocht is de averechtse factor voor alle voorwerpen in de wastafel.

6. Scheerapparaten

Een scheerapparaat zonder mesbescherming kan een ongeluk veroorzaken. Tel daarbij op dat de stoom hard is en de mesjes oxideert.

Zorg ervoor dat je de scheerapparaten verwijdert als je klaar bent met het gebruik ervan. En als ze in deze ruimte blijven staan, doe dit dan alleen voor degene die in gebruik is, zodat de vochtigheid niet diegene bederft die je nog niet eens hebt blootgelegd.

7. Medicijnen

Bewaar deze voorwerpen nooit in je badkamer
Op bijna alle medicijnen staat een legenda die duidelijk maakt dat ze op koele, droge plaatsen bewaard moeten worden.

In badkamers is het gebruikelijk om kasten te hebben om medicijnen in op te bergen. Medline Plus wijst er (Engelse link) echter op dat hitte de werkzaamheid kan verminderen of medicijnen kan bederven vóór de houdbaarheidsdatum.

Het is beter om medicijnen op droge en koele plaatsen te bewaren, vooral capsules en tabletten. Als de pilcoatings afbreken, kan dit maagirritatie veroorzaken.

8. Elektronica

Een luidspreker om tijdens het douchen naar muziek te luisteren, een haardroger en een stijltang zijn apparaten die niet in de badkamer moeten worden bewaard. In de buurt van water is er gevaar voor elektrische schokken.

Bovendien verkorten de temperaturen in een badkamer de levensduur van elektronica aanzienlijk. Waterdichte luidsprekers zijn aanvaardbaar. Haarstylingapparaten kun je echter beter buiten laten staan.

9. Boeken

Boeken en tijdschriften in de badkamer zijn een ander slecht idee. Je kunt ze op een bepaalde tijd naar binnen brengen, maar laat ze daar nooit liggen. Ze absorberen namelijk vocht totdat de pagina’s gekreukt, bevlekt en beschimmeld raken.

Maak er een gewoonte van om deze voorwerpen niet in je badkamer te bewaren

Het bewaren van bepaalde voorwerpen in de badkamer komt vaak overeen met aangeleerde en herhaalde praktijken in de gezinsomgeving. Veel daarvan zijn opgebouwd op basis van de snelheid van het dagelijks leven die ons er onbewust toe brengt om dingen in deze kamers op te bergen.

Een oplossing is het invoeren van regels in huis. Het is belangrijk om het contact van dergelijke voorwerpen met vocht en hoge temperaturen te beperken. Dit is enerzijds noodzakelijk om hun behoud te bevorderen. Aan de andere kant om de negatieve invloed die veranderingen op je gezondheid kunnen hebben te verminderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.