De beste zelfgemaakte middelen tegen muggen

Alhoewel sommige onderzoeken aangeven dat muggen een bepaald soort persoon bijten (sommige zeggen dat het afhangt van de bloedgroep, terwijl andere zeggen dat het komt door zweet), kan je het beste vermijden dat ze je huis binnendringen. 
De beste zelfgemaakte middelen tegen muggen

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Eén van de ergste dingen van de zomer en hete dagen zijn muggen. Deze insecten zijn niet alleen vervelend met hun zoemende geluid vlakbij je oren, maar ze bijten je ook en laten rode jeukende bulten achter. Je leeftijd maakt niet uit, ze bijten namelijk iedereen. Ontdek nu de beste zelfgemaakte middelen tegen muggen. 

Zelfgemaakte middelen tegen muggen

Hieronder zullen we de meest effectieve middelen tegen muggen laten zien, zodat je die vervelende muggen op afstand kan houden, aangezien ze een rustige nacht of diner in de tuin kunnen verpesten. Het beste van deze recepten is dat je ze zelf kunt maken met natuurlijke ingrediënten. Je kunt ze dus ook gebruiken als je kinderen of allergieën hebt.

Anti-muggenmiddel met kruidnagel

Men zegt dat dit het meest effectieve middel tegen muggen is. Je hebt babyshampoo, 1 liter water en 30 kruidnagels nodig. Maak eerst een infusie met de kruidnagels en het water en giet het af, zodat je alleen de infusie overhoudt.

Giet het vervolgens in de shampoo, totdat je een gelijkmatig mengsel krijgt. Breng dit daarna aan op de huid die blootgesteld wordt aan insecten (armen, gezicht, voeten).

Anti-muggenmiddel met eucalyptus

Voor dit recept heb je 250 gram eucalyptus blaadjes en 1 liter water nodig. Kook beide ingrediënten 45 minuten, zodat de bladeren al hun eigenschappen vrij kunnen geven. Giet de hete infusie op vochtige plekken in je huis en op de kozijnen van je deuren en ramen. Muggen zullen daardoor niet binnendringen.

Middelen tegen muggen met eucalyptus

Anti-muggenmiddel met kamille

Je hebt 250 gram kamillebloemen en water nodig (zoveel als je nodig hebt). Was de kamille goed en wrijf het op je huid. Herhaal dit elke twee uur.

Anti-muggenmiddel met amandel

Dit is het beste recept voor baby’s en kinderen, omdat het erg zacht en effectief is. Muggen hebben een voorkeur voor baby’s en kinderen, omdat ze nog niet weten hoe ze zichzelf moeten verdedigen.

De ingrediënten zijn: 100 ml amandelolie, 20 druppels etherische geranium olie en 20 druppels etherische basilicum olie. Maak een mengsel met de drie ingrediënten en breng het vervolgens aan op de huid.

Anti-muggenmiddel met lavendel

Je hebt 100 ml lavendelolie en een bevochtigingscrème voor je huid nodig. Maak een mengsel met beide en breng het rechtstreeks aan op de huid. Je zal je frisser voelen en jezelf daarnaast tegen muggen beschermen.

Anti-muggenmiddel met citronella

Men zegt dat dit één van de elementen is die muggen en andere insecten het meeste afstoot. Je kan het als een olie, spray, lotion of kleine handdoekjes kopen om te voorkomen dat insecten jou en jouw familie lastig vallen.

Middelen tegen muggen met citronella

Anti-muggenmiddel met eucalyptus (recept 2)

Eucalyptus etherische olie heeft een erg aangenaam aroma en is een van de effectieve middelen tegen muggen. Breng het aan op je huid en herhaal het na zes uren. Je kan het mengen met tijm, polei, basilicum en citroenolie om de voordelen te versterken.

Anti-muggenmiddel met olie en alcohol

Chemische producten kunnen schadelijk voor je gezondheid en die van je familie zijn. Daarom zijn natuurlijke anti-muggenmiddelen de beste keuze. Het is ook bewezen dat ze het effectiefste en vooral goedkoopste zijn. Dat aangaande is er een erg goed en populair recept om muggen, vliegen, vlooien en teken af te stoten. Het bestaat uit:

 • tussen de 10 en 25 druppels etherische olie (kaneel, citroen, eucalyptus, citronella, wonderolie)
 • 2 eetlepels olie (olijf, zonnebloem of mais) of 2 eetlepels alcohol (96 procent, wodka)

Meng beide van je favoriete oliën of de alcohol. Breng het rechtstreeks aan op je huid en kleren. Pas op dat je het niet op je neus, mond of in je ogen smeert. Breng het elk uur aan als je gaat zwemmen of trainen of als je veel gezweet hebt door contact met de zon.

Bewaar de fles met het anti-muggenmiddel op een donkere en koele plek. Als je het dikker wil maken, kan je aloë vera-gel of -olie toevoegen.

Middelen tegen muggen met olie

Andere soorten middelen tegen muggen

 • Plaats een paar muntblaadjes in je patio, tuin of huis. Je kan ze samen met een paar druppels water vermalen, zodat ze meer geur vrijlaten.
 • Zorg altijd voor een verse basilicumplant (je kan het zonder problemen in een kleine bloempot laten groeien) en plaats de plant in je kamer, zodat muggen niet naar binnen komen. De insecten houden niet van deze aromatische plant en daarom wordt het ook regelmatig in de tuin gebruikt als een ‘levende schutting.’
 • Doe een beetje water en een paar gesneden teentjes knoflook in een kom. Laat het een aantal uren weken en doe het vervolgens in een spuitbus. Gebruik het overal in je huis, vooral op gordijnen en hoekjes van deuren en ramen. De zwavel in knoflook stoot muggen, vliegen, teken en vlooien af.
 • Eet elke dag veel vitamine C, vooral als je buiten bent. Het is oplosbaar en hoopt niet op in je lichaam, waardoor meer zweet verwijderd wordt. Muggen haten dit.
 • Plaats een glas met azijn bij het raam. De sterke geur zorgt ervoor dat muggen niet in de buurt komen en als gevolg daarvan niet naar binnen gaan.
 • Eet voedingsmiddelen rijk aan vitamine B, zoals linzen, amandelen en champignons.
 • Gebruik bundeltjes basilicum om muggen af te stoten.
 • Andere interessante oliën die muggen afstoten zijn: wonderolie, rozemarijn, spar, verbena, tijm, kruidnagel, geranium en ceder.

Afbeeldingen ter beschikking gesteld door Dr. Relling, Eli Christman, Luksa Hofstetter en John Tann.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Asadollahi A, Khoobdel M, Zahraei-Ramazani A, Azarmi S, Mosawi SH. Effectiveness of plant-based repellents against different Anopheles species: a systematic review. Malar J. 2019 Dec 21;18(1):436.
 • Caraballo AJ. Mosquito repellent action of Neemos. J Am Mosq Control Assoc. 2000 Mar;16(1):45-6.
 • García R, González V, Madrid A, et al. Extracción de zumo de cítricos para la elaboración de repelentes naturales. Revista de Iniciación Científica. 2017; 3, 27-31.
 • Gould F, Magori K, Huang Y. Enfermedades transmitidas por mosquitos. Investigación Ciencia. 2006 (agosto): 62-71.
 • Fernández-Grandon GM, Gezan SA, Armour JA, Pickett JA, Logan JG. Heritability of attractiveness to mosquitoes. PLoS One. 2015 Apr 22;10(4):e0122716.
 • Jaenson TG, Garboui S, Palsson K. Repellency of oils of lemon eucalyptus, geranium, and lavender and the mosquito repellent MyggA natural to Ixodes ricinus (Acari: Ixodidae) in the laboratory and field. J Med Entomol. 2006 Jul;43(4):731-6.
 • Lee MY. Essential Oils as Repellents against Arthropods. Biomed Res Int. 2018 Oct 2;2018:6860271.
 • Leyva M, Castex M, Montada D, et al. Actividad repelente de formulaciones del aceite esencial de Melaleuca quinquenervia (Cav.) S.T. Blake (Myrtales: Myrtaceae) en mosquitos. Anales de Biología. 2017; 34: 49–58.
 • Maia MF, Moore SJ. Plant-based insect repellents: a review of their efficacy, development and testing. Malar J. 2011 Mar 15;10 Suppl 1(Suppl 1):S11.
 • Pizarro Daniel. Dengue, Dengue hemorrágico. Acta pediátr. costarric. 2009;  21(1): 08-17.
 • Ramírez-Galván G, Palacios-López C. ¿Son realmente útiles los repelentes de insectos? Dermatol Rev Mex. 2019; 63(2): 160-173.
 • Verhulst N, Qiu Y, Beijleveld H, et al. Composition of human skin microbiota affects attractiveness to malaria mosquitoes. Plos one. 2011. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0028991

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.