De beste natuurlijke schoonmaakmiddelen

Natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor je huid en huis. Probeer eens baking soda, of appelazijn in het huishouden!
De beste natuurlijke schoonmaakmiddelen

Laatste update: 22 oktober, 2018

Heb je er al eens bij stil gestaan hoeveel geld je eigenlijk spendeert aan schoonmaakmiddelen voor het huis? Waarschijnlijk een aanzienlijke som, terwijl ondertussen reeds bewezen is dat ze niet altijd zo efficiënt en onschadelijk zijn als we denken.

Waarom kijk je niet eens naar de natuurlijke schoonmaakmiddelen die onze grootmoeders gebruikten?

Vaak zijn deze simpele, natuurlijke oplossingen een stuk goedkoper en milieuvriendelijker en zachter voor de handen, dan het gebruik van moderne schoonmaakmiddelen.

Natuurlijke en organische schoonmaakmiddelen in het huishouden

Natuurlijk gebruiken we allemaal graag producten die goed ruiken, vriendelijk zijn voor de huid van onze handen en tegelijkertijd ook ziektekiemen en micro-organismen verwijderen.

Spijtig genoeg tasten al die agressieve chemicaliën en kunstmatige parfums in de hedendaagse schoonmaakproducten onze omgeving aan.

Ze zijn toxisch van aard en beschadigen beetje bij beetje onze huid en handen. Ben je daarom ook al zo lang van plan je huis te reinigen op een meer natuurlijke en minder schadelijke manier?

Hieronder vind je drie producten waarvan de reinigende werking en efficiëntie reeds bekend was bij onze grootmoeders!

Appelazijn in het huishouden

Appelazijn als natuurlijk schoonmaakmiddel
  • Reinigen van glas: met een doek gedrenkt in appelazijn krijg je gegarandeerd al het vet van je glazen en kopjes en krijgen ze hun oorspronkelijke glans terug. Goed naspoelen met water.
  • Reinigt snel en goedkoop de magnetron: plaats een klein glas met appelazijn in de oven en verwarm gedurende vier minuten. De stoom weekt het vuil in de oven los, dat vervolgens makkelijker te verwijderen is.
  • Appelazijn maakt de metalen oppervlaktes of toestellen in de keuken opnieuw glanzend schoon.
  • Ook wanneer je in de douche last hebt van kalkaanslag kan appelazijn een oplossing bieden. Laat appelazijn een half uur inwerken op het doucheoppervlak en de kalk verdwijnt als sneeuw voor de zon.
  • Tevens kun je aangekalkte voorwerpen afnemen met een doekje met appelazijn. Dit werkt het best met onverdunde appelazijn.
  • En wist je verder ook dat appelazijn een prima vlekverwijderaar is voor kleding? Behandel de vlek met een doek gedrenkt in water en azijn en je zal versteld staan van het resultaat.

Baking soda

Baking soda om het huis schoon te maken
  • Afvoer ontstoppen: je weet vast wel dat de meeste producten die we gebruiken om te ontstoppen, giftige stoffen bevatten. Om de afvoer vrij te maken en regelmatig te onderhouden, kan je echter ook baking soda gebruiken met goed resultaat.
    • Vul de afvoerput met baking soda en een glas azijn.
    • Laat vijftien minuten inwerken.
    • Spoel het nadien goed door met kokend heet water.
  • Wasverzachter: verrassend genoeg kan je baking soda ook toevoegen aan je wasmiddel en je zal zien dat je kleren extra schoon en fris weer uit de wasmachine komen. Het verhindert dat het textiel kalk vasthoudt en kan daarom perfect gebruikt worden als een goedkope en natuurlijke wasverzachter.
  • Absorberen van vieze geurtjes: baking soda neutraliseert geurtjes in schoenen, het dekentje van je huisdier en wordt gebruikt om matten en tapijten op te frissen.
    • Sprenkel wat baking soda over je tapijt.
    • Laat het een tijdje (zelfs een nachtje) zo staan.
    • Daarna kun je de baking soda stofzuigen van het tapijt.

Zo zie je maar dat baking soda als multifunctioneel, goedkoop en natuurlijk middel zeer veel handige toepassingen kent in het dagelijks huishouden.

De kracht van citroen

Suiker en citroen om het huis schoon te maken

Citroen als schoonmaakmiddel is dé perfecte natuurlijke oplossing voor allerlei schoonmaakklusjes in het huis.

  • Het zuur in de citroen werkt tegen vet, geurtjes en andere narigheden en het heeft bovendien een blekend effect. 
  • Citroensap werkt eveneens ontsmettend en heeft antibacteriële eigenschappen. Niet voor niets wordt het daarom zo vaak aan schoonmaakproducten toegevoegd. Deze natuurlijke en niet giftige reiniger is alom bekend en wordt overal aangeraden en kan niet ontbreken op het lijstje van must haves in het huishouden.
  • Het sap van citroenen biedt een prima alternatief voor het gebruik van bleekmiddel. Het geeft je textiel zijn mooie, witte kleur terug als je een halve kop citroensap toevoegt tijdens de spoelcyclus van de was. Het resultaat is verbluffend en je spaart bovendien heel wat geld uit.
  • Citroen werkt prima als vetverwijderaar tijdens het afwassen, zowel in de vaatwasmachine of tijdens het afwassen met de hand.
  • Wist je dat een halve citroen in de ijskast ook de geurtjes van etenswaren neutraliseert?
  • Je kan citroen bovendien overal in de keuken gebruiken om vlekken te verwijderen op het aanrecht, houten planken, plastic potjes en doosjes.
  • Voeg enkele druppels citroensap aan warm water toe en je hebt een uitstekend schoonmaakproduct voor weinig geld dat je overal in huis kan inzetten als krachtig, natuurlijk schoonmaakmiddel. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Martínez-Peña, R. M., Hoogesteijn, A. L., Rothenberg, S. J., Cervera-Montejano, M. D., & Pacheco-Ávila, J. G. (2013). Cleaning products, environmental awareness and risk perception in Mérida, Mexico. PloS one8(8). Available at: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0074352. Accessed 27/02/2020.
  • Mota, A. C. L. G., de Castro, R. D., de Araújo Oliveira, J., & de Oliveira Lima, E. (2015). Antifungal activity of apple cider vinegar on Candida species involved in denture stomatitis. Journal of Prosthodontics24(4), 296-302. Available at: https://doi.org/10.1111/jopr.12207. Accessed 27/02/2020.
  • Okeke, M. I., Okoli, A. S., Eze, E. N., Ekwume, G. C., Okosa, E. U., & Iroegbu, C. U. (2015). Antibacterial activity of Citrus limonum fruit juice extract. Pak. J. Pharm. Sci28(5), 1567-1571. Available at: http://applications.emro.who.int/imemrf/Pak_J_Pharm_Sci/Pak_J_Pharm_Sci_2015_28_5_1567_1571.pdf. Accessed 27/02/2020.
  • Sawalha, A. F. (2007). Storage and utilization patterns of cleaning products in the home: toxicity implications. Accident Analysis & Prevention39(6), 1186-1191. Available at: https://doi.org/10.1016/j.aap.2007.03.007. Accessed 27/02/2020.
  • ScienceDirect (2020). Odour removal. Available at: https://www.sciencedirect.com/topics/engineering/odour-removal. Accessed 27/02/2020.
  • Smit, N., Vicanova, J., & Pavel, S. (2009). The hunt for natural skin whitening agents. International journal of molecular sciences10(12), 5326-5349. Available at: https://doi.org/10.3390/ijms10125326. Accessed 27/02/2020.
  • Zock, J. P., Plana, E., Jarvis, D., Antó, J. M., Kromhout, H., Kennedy, S. M., … & Radon, K. (2007). The use of household cleaning sprays and adult asthma: an international longitudinal study. American journal of respiratory and critical care medicine176(8), 735-741. Available at: https://doi.org/10.1164/rccm.200612-1793OC. Accessed 27/02/2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.