Ben jij bekend met het smartphonesyndroom?
De ontwikkeling van nieuwe technologieën heeft wereldwijd enorm veel invloed en is zeer revolutionair voor onze manier van leven. De smartphone is een van de meest gebruikte elektronische apparaten van de huidige tijd. Wanneer je een overmatige drang voelt om je smartphone voortdurend te gebruiken, dan wordt dit ‘smartphonesyndroom’ genoemd.
Deze apparaten zijn steeds sterker aanwezig in ons dagelijkse leven en vormen een essentiële manier om met elkaar te communiceren en om te werken. Daarnaast zijn ze een hulpmiddel voor nog vele andere delen van ons bestaan.
Ongeveer vier miljard mensen zijn in het bezit van minstens één smartphone. Ze kunnen ons toegang geven tot duizenden applicaties die we voor allerlei verschillende doeleinden kunnen gebruiken.
Deskundigen proberen ons echter al langere tijd te waarschuwen voor de negatieve gevolgen die het gebruik van deze apparaten kan hebben voor onze gezondheid. Dit is voornamelijk het geval voor mensen die een verslaving ontwikkelen.
Onder het smartphonesyndroom vallen een aantal mogelijke lichamelijke en psychologische stoornissen. Deze kunnen de leefkwaliteit van de mensen die er last van hebben aanzienlijk verlagen.
Velen hebben niet eens door dat ze last hebben van deze aandoening. Ze zijn zich niet bewust dat hun gezondheidsproblemen mogelijk verbonden kunnen zijn aan het gebruik van hun mobiele telefoon. Welke problemen zijn er mogelijk gerelateerd aan het smartphonesyndroom? Laten we hier eens naar kijken.
Problemen die gerelateerd kunnen zijn aan het smartphonesyndroom
1. Gezichtsproblemen
Een van de eerste lichaamsdelen die aangetast kunnen worden door het voortdurende gebruik van een smartphone zijn de ogen. Dit komt doordat het licht dat deze apparaten uitstralen er mogelijk voor kan zorgen dat je gezichtsvermogen afneemt.
Dit kan verergert worden door het gegeven dat mensen hun smartphone, in tegenstelling tot andere elektronische apparaten, vaak dichterbij hun ogen houden. Hierdoor kan het licht een nog sterkere invloed hebben.
Wanneer iemand 72 uur achter elkaar non-stop naar het beeldscherm van zijn mobiele telefoon zou kijken, dan kan dit mogelijk 93% van de lichtgevoelige cellen van het netvlies vernietigen. Deskundigen zijn het er veelal over eens dat deze beschadiging onomkeerbaar is, waardoor het probleem nog ernstiger wordt.
Tegenwoordig kan je daarom filters kopen voor het scherm van je mobiele telefoon. Het idee is om zodoende te helpen bij het blokkeren van de schadelijke lichtstralen.
2. Spierpijn
Wanneer je meerdere uren achter elkaar je smartphone gebruikt zonder tussendoor even pauze te nemen, kun je last krijgen van spierpijn in delen van het lichaam, zoals de rug en de nek.
Niet weten hoe je je gebruik van je mobiele telefoon moet handhaven en regelmatig in slaap vallen met je telefoon nog in je handen, kan mogelijk de kans vergroten dat je last krijgt van pijn en spanning in deze delen van je lichaam.
Fysiotherapeuten die dit gedrag hebben onderzocht geven aan dat de lichaamshouding die mensen doorgaans aannemen wanneer ze op hun telefoon kijken niet al te best is. Zij raden aan om aan tafel te gaan zitten en beide handen te gebruiken om het apparaat te bedienen terwijl het op tafel ligt.
Wanneer je alleen je duim of alleen een andere vinger gebruikt om dit soort apparaten te besturen, kan je de kans op het ontwikkelen van peesontsteking vergroten.
3. Psychologische stoornissen
Wanneer personen het gevoel hebben dat ze het niet meer vol kan houden om een paar uur niet op de telefoon te kijken, dan is de kans mogelijk groot dat ze regelmatig last hebben van aanvallen van bepaalde psychologische stoornissen.
De afhankelijkheid die deze apparaten creëren kan er mogelijk voor zorgen dat gevoelens van depressie, angst, stress en andere negatieve emotionele gemoedstoestanden die het privéleven, sociale leven en professionele leven van een persoon kunnen beïnvloeden, sterker worden.
Een van de belangrijkste factoren die veel invloed heeft, is de mogelijkheid om te zien wat anderen doen in hun leven. Dit kan in het geval van stelletjes en vrienden veel zorgen, angst en jaloezie veroorzaken.
Daarnaast moeten we niet vergeten dat deze apparaten er bij veel mensen voor kan zorgen dat ze sociaal geïsoleerd raken. Ook vervangen ze echte relaties vaak door virtuele.
Bekijk ook dit artikel:
Vier veelvoorkomende vormen van depressie
4. Verslaving
Het is belangrijk om aan te geven hoe verslavend deze apparaten kunnen zijn. Het is zelfs zo dat veel mensen hulp hebben gezocht in de vorm van psychologische therapie. Dit in een poging om van hun smartphoneverslaving af te komen.
De angst die deze gewoonte kan veroorzaken is vergeleken met de angst die drugsverslaafden voelen. Sommige mensen hebben zelfs toegeven dat ze een emotionele leegte voelen wanneer ze hun telefoon al een tijdje niet in hun handen hebben gehad.
De verbinding met het internet, instant messaging en de toegang tot hun sociale netwerkpagina, staan bovenaan de lijst van dingen die mensen zeggen het meest nodig te hebben. Deze situatie is zelfs zo ernstig dat er in sommige landen rehabilitatiecentra zijn geopend voor mensen die niet zonder hun smartphone kunnen.
Probeer jij je telefoongebruik in bedwang te houden? Je weet nu welke negatieve gevolgen er mogelijk allemaal verbonden zijn aan het smartphonesyndroom. Neem daarom de nodige maatregelen om de tijd die je dagelijks besteedt aan je telefoon te beperken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Comunidad de Madrid (2020). Servicio de atención en adicciones tecnológicas. Available at: https://www.comunidad.madrid/servicios/asuntos-sociales/servicio-atencion-adicciones-tecnologicas. Accessed 13/04/2020.
- García Merino, P. (2018). Los smartphones: la droga invisible del siglo XXI. Available at: https://ddd.uab.cat/record/196460. Accessed 13/04/2020.
- Gil, F., Valle, G. D., & Oberst, U. (2015). Nuevas tecnologías – ¿Nuevas patologías? El smartphone y el fear of missing out. Aloma, 2015, Vol. 33, Núm. 2. Available at: https://www.recercat.cat/bitstream/handle/2072/257438/301485-422850-1-SM.pdf?sequence=1. Accessed 13/04/2020.
- Jung, S. I., Lee, N. K., Kang, K. W., Kim, K., & Do, Y. L. (2016). The effect of smartphone usage time on posture and respiratory function. Journal of physical therapy science, 28(1), 186-189. Available at: https://doi.org/10.1589/jpts.28.186. Accessed 13/04/2020.
- Ratnayake, K., Payton, J. L., Lakmal, O. H., & Karunarathne, A. (2018). Blue light excited retinal intercepts cellular signaling. Scientific reports, 8(1), 1-16. Available at: https://www.nature.com/articles/s41598-018-28254-8/. Accessed 13/04/2020.