Bekijk deze 10 tuinplanten die in de herfst bloeien

Het is niet alleen mogelijk om in het voorjaar te genieten van bloeiende tuinen en terrassen. Er zijn een aantal exemplaren die hun groei tijdens de koude maanden versterken.
Bekijk deze 10 tuinplanten die in de herfst bloeien

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 04 november, 2023

Het seizoen dat het meest geïdentificeerd wordt met bloei, kleuren, en tuinen in pracht en praal is de lente. Ondertussen wordt de herfst vaak voorgesteld als een seizoen van grijze wolken, koud weer en gevallen bladeren. Het is echter ook een gelegenheid om een aantal tuinplanten die in de herfst bloeien te zien groeien.

Zonnebloemen, tulpenbomen en goudsbloemen zijn slechts enkele voorbeelden van de vele bloemen die je tuin kunnen sieren en ook in dit koude seizoen bloeien. Probeer ze gewoon in de lente of zomer te planten, zodat ze in de volgende periode goed aanslaan.

Waarom tuinplanten kiezen die in de herfst bloeien?

Veel mensen denken dat terrassen, balkons of tuinen alleen in de lente en zomer op hun kleurrijkst kunnen zijn. Hoewel de meerderheid – of in ieder geval een heel goed deel van de vegetatie – de warme periode van het jaar heeft als periode van het grootste bladerdek, zijn er ook exemplaren die in de herfst bloeien.

Op deze manier is het mogelijk om buitenruimtes te realiseren met gouden, paarse of roodachtige kleuren die perfect combineren met de grijze en regenachtige luchten van de herfst. In feite zijn het zelfs deze omstandigheden die de groei versterken van sommige exemplaren die beter tegen vochtigheid kunnen.

Niet alleen kun je de vegetatie gezond houden en laten groeien, maar ook het verschijnen van kleurrijke bloemen aanmoedigen. Geloof het of niet, sommige geven zelfs de voorkeur aan de koudere seizoenen.

De beste tuinplanten die bloeien in de herfst

Herfstlandschappen hoeven niet alleen gekoppeld te worden aan nostalgie, dorre bomen en lege tuinen. Door de volgende exemplaren in het voorjaar of de zomer te planten, is het mogelijk om de koelere seizoenen van het jaar met hetzelfde niveau van kleur te verwelkomen.

1. Caryopteris

Het geslacht Caryopteris, beter bekend als “blauwe nevelstruik,” is een vaste plant (Spaanse link) die zeer geschikt is voor een herfsttuin. Zijn kleine, esthetische blauwe bloemen beginnen waarschijnlijk in de vroege herfst te verschijnen.

Om deze heester in zijn beste conditie te houden zijn vochtige grond, wat schaduw en snoeien in het voorjaar noodzakelijk.

We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
Bekijk deze 10 kleine planten met opvallende bladeren

2. Zonnebloemen

Vrouw met een zonnebloem
Kleinere zonnebloemen kunnen in huis worden geplant voor een mooie dosis herfstkleur.

Een bekende plant in grote open velden is de Helianthus of zonnebloem. Zijn kleurrijke bloemen worden groot en de stengels kunnen meer dan drie meter hoog worden.

Er zijn echter ook kleinere exemplaren die geschikt zijn voor tuinen of terrassen. Ze brengen gele en oranje tinten in de omgeving. Zoals hun naam suggereert, moeten ze volle zon krijgen.

3. Nieuw-Engelse_aster

Het geslacht Symphyotrichum, ook bekend als “Nieuw Engelse aster” of Symphyotrichum novae-angliae, is een plant die bloeit als madeliefjes. Het resultaat is een tros van verfijnde bloemen die witte, roze of violette tinten kunnen aannemen.

Ze vereisen een flinke hoeveelheid zon en goed gedraineerde grond. De bloei begint meestal in de late zomer en duurt tot in de herfst.

4. Tulpenbomen

Liriodendron tulipifera, oftewel het geslacht van de tulpenboom-familie, heeft een bijzonder kenmerk. Als in het voorjaar zijn bloem gesloten is, is de gelijkenis met de tulp duidelijk, en vandaar zijn naam.

Alles verandert echter als hij opengaat, want dan vormt hij een grote mond. In de herfst biedt deze plant prachtige roodachtige en oranje tinten. Voor zijn verzorging heeft hij veel vocht en zon nodig.

5. Russische salie of reuzenlavendel

Hoewel de wetenschappelijke naam Perovskia atriplicifolia was, wordt deze plant tegenwoordig Salvia yangii genoemd. Hij staat hij bekend als “Russische salie” of “reuzenlavendel.” Het is een exemplaar met lavendelkleurige bloemen, die in de late zomer verschijnen.

Voor een optimale groei is het belangrijk hem aan het eind van de winter te snoeien, met als doel het volgende seizoen in volle kleur te bereiken. Russische salie heeft volle zon nodig.

6. Goudsbloemen

Goudsbloemen
De oranje kleur van goudsbloemen brengt warmte bij het koele weer dat met de herfst begint.

Goudsbloemen hebben het grote voordeel dat ze bestand zijn tegen verschillende temperaturen, zodat hun groei ook in de koude maanden mogelijk is. Behorend tot de familie van de Asteraceae, valt dit exemplaar op door zijn kleurrijke bloemen in gele en oranje tinten. Ze brengen een unieke helderheid in de tuin.

7. Viooltjes

Een van de tuinplanten die in de herfst bloeien is het viooltje, een hybride en sierlijk exemplaar dat een verscheidenheid aan kleuren brengt. Ze zijn klein want ze worden meestal niet hoger dan 25 centimeter.

Viooltjes bieden een groep opzichtige bloemen met witte, roze of violette bloemblaadjes. Ze vereisen goede natuurlijke verlichting en voedzame grond, dus bemesting wordt aanbevolen.

8. Japanse anemoon

Een ander wat exotischer exemplaar is de Anemone hupehensis var Japonica of Chinese anemoon (de bloem die op de omslagfoto staat), waarvan de roze of witte bloemen gecombineerd worden met gele meeldraden.

Deze plant heeft wat meer schaduw nodig om te groeien, dus het is gebruikelijk om hem onder grotere planten te plaatsen. Deze bloemen zijn ook geweldig om vlinders naar de tuin te lokken.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
8 sierplanten die groeien in kleigrond

9. Madeliefjes

Madeliefjes
De wilde eigenschap van het madeliefje maakt het ideaal om koude klimaten te weerstaan.

Bellis perennis, beter bekend als “madeliefje,” is een van de populairste planten die in de herfst bloeien, niet alleen om zijn decoratieve bloemen, maar ook om zijn geur en kleur.

De schoonheid van madeliefjes is gemakkelijk te bereiken, want deze bloemen hebben een wilde groei die minimale verzorging nodig heeft. Ze zijn bestand tegen strenge klimaten en lage temperaturen, waardoor ze ideaal zijn voor het sieren van tuinen in de winter.

10. Hortensia’s

De hortensia is ideaal voor het koude seizoen omdat hij maar een paar uur schaduw nodig heeft om te bloeien. Herfst en winter worden gekenmerkt door minder tijd in de zon, iets wat de groei van de hortensia bevordert.

Met zijn grote, brede trossen overspoelt deze plant tuinen met paarse, roze of lila bloemen. Bovendien past hij zich goed aan in aarde en potten, waardoor hij optimaal is voor terrassen.

Verzorging van tuinplanten die bloeien in de herfst

Voor de hierboven genoemde exemplaren verandert, zoals voor elke plant, de verzorging met de komst van het koude seizoen. Om de planten in de herfst en winter in de beste conditie te houden moet je de meststof vervangen en ervoor zorgen dat de wortels tegen vorst worden beschermd.

Bovendien is het voor sommige planten noodzakelijk om ze binnenshuis te beschermen. Dit seizoen is echter ook een tijd om te profiteren van de koelere temperaturen en minder vaak water te geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chaar, Javier Emilio Temperaturas previas y aclimatación en yemas florales de duraznero [Prunus persica (L.) Batsch.] expuestas a congelación Avances en Investigación Agropecuaria, vol. 22, núm. 2, 2018 Universidad de Colima, México Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=83757609003
  • dos-Santos J. B, Marenco-Centeno C. R, Vieira de-Azevedo C. A, Raj-Gheyi H, Soares de-Lima G, , de-Lira V. M.  CRECIMIENTO DEL GIRASOL (Helianthus annuus L.) EN FUNCIÓN DE LA SALINIDAD DEL AGUA DE RIEGO CON FERTILIZACIÓN NITROGENADA. Agrociencia [Internet]. 2017;51(6):649-660. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=30252708005
  • Garcia M. D, , De La Peña C.  Respuesta a la fertilización de otoño en plantaciones de eucalipto en Entre Ríos. Quebracho – Revista de Ciencias Forestales [Internet]. 2013;21(1-2):16-25. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=48130000003
  • Hariri, Muhammad Rifqi et al. “EFFECT OF SOIL PH ON THE ANTHOCYANIN LEVEL OF HORTENSIA (Hydrangea Macrophylla).” KnE Life Sciences 2.1 (2015): 613. Disponible en: https://doi.org/10.18502/kls.v2i1.228
  • Kishimoto, Sanae et al. “Analysis of Carotenoid Composition in Petals of Calendula (Calendula Officinalis L.).” Bioscience, Biotechnology and Biochemistry 69.11 (2005): 2122–2128. Disponible en: https://doi.org/10.1271/bbb.69.2122

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.