Behandel krampen tijdens de menstruatie met natuurlijke remedies
De menstruatie kan ontelbare problemen met zich meebrengen. Pijnlijke menstruaties, te heftige of onregelmatige menstruatie of een menstruatieperiode overslaan zijn problemen waarmee veel vrouwen te maken krijgen.
Problemen tijdens de menstruatie zijn bij vrouwen erg normaal. Toch bestaan er erg weinig behandelingen om die op te lossen.
In dit artikel stellen we je enkele natuurlijke behandelingen voor. We geven je ook enkele voedingstips. Met deze adviezen en middelen kan je de meest voorkomende menstruele problemen aanpakken.
Problemen met de menstruatie zijn niet normaal
Veel gynaecologen beweren dat ernstige problemen tijdens de menstruaties normaal zijn. De waarheid is echter dat elke onregelmatigheid een oorzaak heeft.
Dat betekent niet dat er sprake is van een ernstig gezondheidsprobleem. Maar het is wel mogelijk dat je een hormonale stoornis hebt. Je kan die op een natuurlijke manier behandelen zonder anticonceptiepillen te gebruiken.
Verder in dit artikel zullen we de vier meest voorkomende menstruatieproblemen bespreken.
Wellicht ook interessant: De menstruatiecup, het alternatief voor tampons
1. Overvloedige menstruatie
Overvloedige menstruaties staan bekend onder de medische term menorragie. Men spreekt van dit probleem wanneer de menstruatie meer dan acht dagen duurt. Hetzelfde geldt voor een menstruatie waarbij de vrouw per cyclus meer dan tachtig milliliter bloed verliest.
Soms treden deze problemen op zonder dat er sprake is van een ernstige ziekte. Dit kan veel ongemak veroorzaken. Voorbeelden hiervan zijn bloedarmoede, vermoeidheid en andere symptomen.
Daarom is het zo belangrijk dat je probeert om dit op een natuurlijke manier te behandelen. De volgende theesoorten kunnen je hierbij helpen:
- Paardenstaart
- Gentiaan
- Brandnetel
- Duizendblad
- Dong Quai
- Goudsbloem
- Salie
Teunisbloemolie en bernagie werken ook erg heilzaam. Want ze bevatten belangrijke vetzuren.
2. Extreem lichte menstruaties
Dit is het tegenovergestelde probleem van wat we hiervoor besproken hebben. Wanneer je een erg lichte menstruatie hebt, dan spreken we van hypomenorrhea. Kenmerkend voor dit probleem is dat de menstruaties slechts één of twee dagen duren. Dit geldt ook als de vrouw minder dan vijftig milliliter bloed verliest.
Wanneer het tijdens de adolescentie optreedt, in de eerste jaren van de menstruatie, of net voor de menopauze, is het een normaal fenomeen.
In andere gevallen moet je dit laten onderzoeken door een arts. Want het is belangrijk dat je vruchtbaarheidsproblemen, obesitas, polycystische eierstokken, bloedarmoede of andere aandoeningen uitsluit.
Met de volgende remedies kan je de menstruatievloed doen stijgen:
- Knoflook
- Ui
- Kamille
- Peterselie
3. Wanneer je niet menstrueert
Soms gebeurt het dat de menstruaties niet zoals normaal elke vierentwintig of vijfendertig dagen optreden. Het is mogelijk dat ze uitgesteld worden en pas na anderhalve maand optreden. Bovendien is er geen duidelijke oorzaak. In dit geval spreken we van amenorrhea.
Maar dit is toch belangrijk om te vermelden. Medisch spreekt men pas van een aandoening als reeds drie maanden voorbijgegaan zijn zonder menstruaties.
Amenorrhea kan te maken hebben met de volgende factoren:
- Gewichtsverlies
- Stress
- Overgewicht
- Intensieve lichamelijke inspanning
Het kan bovendien een symptoom zijn dat wijst op vergrote eierstokken of andere aandoeningen. Zwangerschap en uitgestelde menstruaties als gevolg van het gebruik van anticonceptie behoren niet tot deze categorie.
Om de menstruatie toch uit te lokken kan je de volgende middelen uitproberen:
- Oregano
- Kamille
- Peterselie
- Kaneel
- Ginseng
- Saffraan
4. Ernstige menstruele krampen
Dysmenorrhea oftewel pijnlijke menstruaties is een veel voorkomend probleem. Ook in dit geval kan je gebruik maken van natuurlijke remedies. Want de meeste vrouwen die hieraan lijden, vinden moeilijk een definitieve oplossing voor dit probleem.
Vaak zoeken ze hun toevlucht tot anticonceptiemedicatie of ontstekingsremmende pillen en pijnstillers. Maar die hebben ook bijwerkingen die je gezondheid aantasten.
Een pijnlijke menstruatie kan onder andere te maken hebben met bepaalde hormonale aandoeningen (een teveel of een gebrek aan oestrogeen). Ook stress of endometriose zijn mogelijke oorzaken.
Om progressief de pijn te verminderen kan je gedurende meerdere maanden de volgende behandelingen uitproberen:
- Alsem
- Kurkuma
- Ginkgo biloba
- Salie
Algemene richtlijnen voor een goede hormonale gezondheid
We geven je nog enkele tips die jou kunnen helpen om menstruele problemen onder controle te houden. Bovendien zullen ze je gezondheid over de gehele lijn verbeteren:
- Eet minder geraffineerde of witte bloem (brood en gebakjes, pasta, pizza, enzovoort).
- Schrap schadelijke vetten uit je dagelijkse voeding (gebakken voeding, margarine, zuivelproducten, worstjes, enzovoort). Vervang ze door gezonde vetten (olijfolie, kokosolie, avocado, noten, zaden, vette vis).
- Eet veel verse voedingsmiddelen die veel vezels bevatten zoals fruit en groenten.
- Neem een supplement met maca of voeg het toe aan je voeding (sappen, smoothies, soepen). Want dit helpt om de hormonen te regelen. Bovendien bezit het antioxidante eigenschappen.
- Drink minstens anderhalve liter per dag. Doe dit buiten de maaltijden om.
- Zorg dat je elke dag wat zonlicht op je huid krijgt. De beste manier is om dit in korte momenten te doen, vijf of tien minuten achter elkaar.
- Vermijd slechte gewoonten zoals roken of alcoholgebruik. Want die zorgen voor opname van giftige stoffen in het lichaam.
- Vermijd stress of pak het aan. Dit kan immers verschillende lichamelijke problemen veroorzaken. Zowel op korte als op lange termijn kan het je lichaam beschadigen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Rodríguez Jiménez, M. J., & Hernández De La Calle, I. (2014). Trastornos menstruales de la adolescencia. Adolescere, 2, 11.
https://doi.org/10.4067/S0370-41061999000300016 -
MARTINEZ CARDENAS, S., SANCHEZ, G. A., & ANCIRA MARTINEZ, N. (1952). Proyecto de clasificaci??n y nomenclatura de las alteraciones menstruales. Ginecolog??A y Obstetricia de M??Xico, 7(4), 290–294.
https://www.mendeley.com/catalogue/proyecto-clasificacin-y-nomenclatura-las-alteraciones-menstruales/ -
Natural Medicines. Journal of the Medical Library Association : JMLA (2016). Yacobucci, K. L.
https://doi.org/10.3163/1536-5050.104.4.029 - Thakre, S. B., Thakre, S. S., Reddy, M., Rathi, N., Pathak, K., & Ughade, S. (2011). Menstrual hygiene: Knowledge and practice among adolescent school girls of Saoner, Nagpur District. Journal of Clinical and Diagnostic Research.
https://doi.org/10.1080/07399332.2018.1444041 - Mansour, R. (2017). Menstruation. In Mastering Single Best Answer Questions for the Part 2 MRCOG Examination: An Evidence-Based Approach.
https://doi.org/10.1017/9781316756447.019