Bacteriën op een bankbiljet
Elke dag gaan er dus eurobiljetten en munten door onze handen die een verzamelplaats zijn van ziektekiemen. In dit artikel kan je een overzicht vinden van de meest voorkomende bacteriën op een bankbiljet volgens verschillende onderzoeken.
We komen allemaal in aanraking met bankbiljetten. En we kunnen er niet omheen eveneens in contact te komen met de vele ziektekiemen die er zich vasthechten in de gleufjes en ribbels van munten en geldbriefjes.
Wat kan je nu doen om te voorkomen dat deze kiemen je ziek maken en je gezondheid aantasten?
De meest voor de hand liggende tip is natuurlijk regelmatig je handen wassen. Hiermee voorkom je reeds grotendeels dat deze boosdoeners de kans krijgen zich via je handen verder in je lichaam te verspreiden.
Hoe vaak brengen we niet onze handen naar de mond tijdens het eten of naar de ogen?
Ontdek welke bacteriën op een bankbiljet kunnen voorkomen
Lees meer:
De beste natuurlijke schoonmaakmiddelen
1. Staphylococcus epidermitis
Stafylococcus epidermitis is een bacterie die vaak voorkomt op de normale huidflora van mens en dier. Kom je ermee in contact via geld en heb je een verminderde weerstand, dan kan deze bacterie echter problemen geven.
Dan kan het gaan om huidinfecties of wondinfecties, maar ook om infecties van de inwendige organen, die levensbedreigend kunnen worden. Symptomen van deze infectie zijn onder andere koorts, pijn, verhoogde hartslag, zweten en algemene vermoeidheid.
2. Streptococcus
Veel mensen dragen de bacterie kortere of langere tijd bij zich in neus- of keelholte of op de huid, zonder daar ziek van te worden.
Toch kan een infectie door deze bacterie ernstige ziektebeelden veroorzaken zoals hersenvliesontsteking, reumatische koorts, bacteriële longontsteking en keelontsteking, die onmiddellijk door een arts moeten behandeld worden.
3. E.coli
Het ziektebeeld veroorzaakt door E.coli is zeer uiteenlopend. In de meeste gevallen gaat het om maag-darmproblemen zoals misselijkheid, braken en diarree.
Ernstige gevallen kunnen gepaard gaan met klachten als vermindering van de nierfunctie en bloedafbraak. De symptomen treden op drie tot vier dagen na besmetting.
Vergeet je handen niet te wassen!
De micro-organismen die hierboven opgesomd werden, zijn in overvloed aanwezig op de meeste voorwerpen in onze leefomgeving, maar hoeven in de regel niet altijd voor besmetting en ziekte zorgen.
Regelmatig je handen wassen is de basisvoorwaarde om infecties en nare ziektes te vermijden. Pas deze leefregel toe vóór elke maaltijd, omdat de kiemen voornamelijk via de handen naar de mond gebracht worden tijdens een maaltijd.
Besmetting veroorzaakt meestal een eenvoudige verkoudheid of diarree, maar kan altijd uitmonden in een ernstige, levensbedreigende infectie.
Hoewel het onmogelijk is contact met bankbiljetten en munten te vermijden, kunnen we wel maatregelen nemen die beschermen tegen besmetting, door handen te wassen na contact met geld, vóór het starten van de maaltijd en na toiletbezoek.
Interessant genoeg is het zo dat, naarmate de welvaart in een land beter is, er minder bacteriën op een bankbiljet te vinden zijn.
Via deze eenvoudige, hygiënische maatregel wordt ziekte toch beter voorkomen dan genezen!
Lees ook:
Kijk uit voor deze gevaarlijke bacteriën
Onthoud…
Een bankbiljet kan meer dan 2400 ziektekiemen bevatten. Ze gaan van hand tot hand, waardoor ze een broeiplaats van bacteriën zijn en gemakkelijk micro-organismen overdragen.
Kiemen afkomstig van een zieke persoon worden op deze manier makkelijk verspreid en kunnen voor verdere besmetting zorgen. Handen wassen is hier de boodschap!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cecchini, E. (2001). Infectología y enfermedades infecciosas. Madrid: Journal.
- Kumate, J. (1998). Manual de Infectología. Chichuahua: Méndez.
- Wilson, W. R. et al. (2001). Diagnóstico y tratamiento de enfermedades infecciosas. México, DF: Manual Moderno.
- Gedik, H., Voss, T., Voss, A. (2013). Money and transmission of bacteria. Antimicrobial Resistance & Infection Control. 2(1). DOI:10.1186/2047-2994-2-22
- Kuria, J., Wahome, R., Jobalamin, M., Kariuki, s. (2009). Profile Of Bacteria And Fungi On Money Coins. East African medical journal. 86(4):151-5. DOI:10.4314/eamj.v86i4.46943.
- Vriesekoop F., Chen J., Oldaker J., et al. (2016). Dirty Money: A Matter of Bacterial Survival, Adherence, and Toxicity. Microorganisms. 4(4): 42. doi: 10.3390/microorganisms4040042. PMID: 27886085; PMCID: PMC5192525.
- Otto, M. (2009). Staphylococcus epidermidis — the ‘accidental’ pathogen. Nat Rev Microbiol 7, 555–567. https://doi.org/10.1038/nrmicro2182